Πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη

ΠτΔ – Επίσημη Επίσκεψη – Τελετή παρασημοφόρησης Προεδρικό Μέγαρο, Αθήνα, ΕλλάδαΤελετή παρασημοφόρησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αλλά και όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής, ήταν ανάμεσα στις προσωπικές συναντήσεις που είχε ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την βαριά σκιά του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να εκφράζει τα συλλυπητήριά του στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά  “Η Κύπρος συμπαραστέκεται στην Ελλάδα και πενθεί μαζί της

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκαναν αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ανακοίνωσαν την καθιέρωση θεσμοθετημένου οργάνου διακυβερνητικής συνεργασίας, το οποίο θα προβλέπει κοινές συναντήσεις των Υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδας και Κύπρου στην παρουσία των επικεφαλής των δύο Κυβερνήσεων.

ΠτΔ – Πρωθυπουργός Ελλάδας – Επίσημη Επίσκεψη
Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Ελλάδα
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα μετά την συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: “Με τον προκάτοχό σου, πετύχαμε τα τελευταία χρόνια να διευρύνουμε τη διπλωματική επιρροή του εθνικού μετώπου σε όλα τα πεδία.Μαζί καταφέραμε και πετύχαμε, Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα, να γίνουν πρωταγωνιστές ενός νέου ενεργειακού χάρτη που τώρα διαμορφώνεται.

Όσον αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας-Τουρκίας, μετά από μια μακρά περίοδο απαράδεκτων προκλήσεων και επιθετικής συμπεριφοράς, βιώνουμε σήμερα, σε συνέχεια των φονικών σεισμών που ανθρώπινα έφεραν τους δύο λαούς πιο κοντά, μια αποκλιμάκωση και πιο θετική συμπεριφορά.

Και πιστεύω ότι μια πρώτη πολύ θετική έκφραση του νέου αυτού ξεκινήματος είναι η θεσμοθέτηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, μια διαδικασία οργανωμένου διακυβερνητικού διαλόγου που ενδεχομένως θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και αρκετό καιρό. Την ανακοινώνουμε όμως σήμερα και πιστεύω ότι, στην πρώτη του συνεδρίαση, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, η ναυτιλία και η προστασία του περιβάλλοντος και να θέτουμε κοινούς στόχους και χρονοδιαγράμματα με συγκεκριμένα ορόσημα για το πώς η συνεργασία μεταξύ των κρατών μπορεί να γίνει ακόμη πιο στενή”.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε «Η πρώτη μου επίσκεψη ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα δεν είναι, απλά συμβολικής σημασίας. Έχει ιδιαίτερα ουσιαστική σημασία, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε για το Κυπριακό, όπου, μεταξύ άλλων, ενημέρωσα λεπτομερώς τον Πρωθυπουργό για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις για τις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες είναι εξαίρετες, αλλά υπάρχει πάντοτε περιθώριο βελτίωσής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχει προαναφέρει και ο Πρωθυπουργός, συμφωνήσαμε να καθιερώσουμε ένα θεσμοθετημένο όργανο διακυβερνητικής συνεργασίας, το οποίο θα προβλέπει κοινές συναντήσεις των Υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδας και Κύπρου στην παρουσία των δυο μας, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Θεωρώ την απόφαση αυτή ως ιδιαίτερα σημαντική, μια απόφαση που έπρεπε να είχε ληφθεί εδώ και χρόνια. Θέλω, κλείνοντας, να εκφράσω τη χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα στην Ελλάδα, να ευχαριστήσω και πάλι τον Πρωθυπουργό για τη φιλοξενία, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας όχι μόνο θα συνεχίσει, όπως και πριν, να είναι πολύ στενή, ειλικρινής, άμεση και αποτελεσματική, αλλά θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματική».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα είχε συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων. Κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε αναφερόμενος στο Κυπριακό «δεν έχουμε καθόλου χρόνο να χάσουμε στην προσπάθεια για να σπάσουμε το διέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες» και πρόσθεσε ότι «αποσκοπώ μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία να γίνει όλη η προεργασία, ειδικότερα προς την Ευρώπη, προς τα κράτη μέλη, προς τα ΗΕ – διότι πάντα μιλάμε για εντός του πλαισίου των ΗΕ, δεν μπορούμε να συζητήσουμε οτιδήποτε που ξεφεύγει του πλαισίου των ΗΕ – για να δημιουργηθούν τα δεδομένα επανέναρξης των συνομιλιών.

ΠτΔ – Επίσημη επίσκεψη – Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ
Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, Αθήνα, Ελλάδα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνάντηση με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «καλωσορίζω τη δήλωση σου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά», προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνεργαστεί με την τότε Κυβέρνηση της Κύπρου και είχαν  καταφέρει η ΕΕ να είναι μέρος αυτής της διάσκεψης με θετικά αποτελέσματα.

Τον Νίκο Χριστοδουλίδη υποδέχτηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ο Μακαριότατος είπε, μεταξύ άλλων, ότι “χαιρόμαστε διότι δεν δεχόμαστε απλώς τον αρχηγό ενός κράτους, δεχόμαστε τον Πρόεδρο ενός κομματιού της Ελλάδας και έτσι το ζήσαμε, το ζούμε ακόμα, και θα θέλαμε να συνεχιστεί, και να είμαστε δυνατοί και ενωμένοι και να προοδεύουμε”.

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τον παρασημοφόρησε με τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος. Ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος του απένειμε Το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΝΔ: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ φταίνε όλοι οι άλλοι για την κατάσταση των σιδηροδρόμων εκτός από τον ίδιο»
Επόμενο άρθροΚ. Πιερρακάκης: Ο μόνος δρόμος είναι να σηκωθεί η χώρα όρθια και να προσπαθήσουμε να την πάμε εκεί που της αξίζει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ