Τελετή αναγόρευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναγορεύθηκε σήμερα το απόγευμα σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς στην παρουσία Υπουργών της Ελληνικής Κυβέρνησης, βουλευτών και εκπροσώπων τοπικών Αρχών σε ανώτατο επίπεδο, καθώς και άλλων επισήμων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή τιμητική διάκριση αποτελεί τον ύψιστο ακαδημαϊκό τίτλο τιμής προς μια εξέχουσα ηγετική προσωπικότητα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Πρόσθεσε ότι «ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα απονέμεται σήμερα στον Νίκο Χριστοδουλίδη για τη συνολική προσφορά του στον Ελληνισμό γενικότερα, και ειδικότερα στην πατρίδα του την Κύπρο».

Επεσήμανε ότι «μπορεί η Κύπρος να είναι μια χώρα μικρής έκτασης, όμως το δυναμικό, οι δυνατότητες και οι προοπτικές της είναι μεγάλες. Μια χώρα που περίτρανα έχει αποδείξει πως μπορεί να δημιουργεί σε πολύ δύσκολες συνθήκες, και που από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης της έχει αντιμετωπίσει σοβαρές υπαρξιακές απειλές. Μια χώρα που μπόρεσε να σταθεί ξανά στα πόδια της μετά την τουρκική εισβολή, πετυχαίνοντας οικονομικά άλματα, ενώ κατάφερε να ενταχθεί με την αξία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Πρύτανης πρόσθεσε, επίσης, ότι σήμερα, για άλλη μια φορά, τα διακυβεύματα είναι σημαντικά για την Κυπριακή Δημοκρατία, για την Ελλάδα, και για την Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόσθεσε ότι η διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης απαιτεί άνθρωπο με στρατηγικό νου και διπλωματική ικανότητα, συστηματικό, εργατικό, μεθοδικό, που δρα μετά λόγου γνώσεως και με μακρά εμπειρία στη διαχείριση των καταστάσεων, όπως είναι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Υπογράμμισε ότι η μέχρι τώρα πορεία του Προέδρου Χριστοδουλίδη δείχνει ένα άνθρωπο που χαρακτηρίζεται από υπομονή, καρτερία, ετοιμότητα, έχοντας το σθένος να αντιστέκεται, όσο μεγάλες και αν είναι οι πιέσεις, και ταυτόχρονα να κάνει γενναίες κινήσεις. Ένα άνθρωπο με βαθιά πίστη στον Θεό, μέλος πολύτεκνης οικογένειας, που εμποτίστηκε από τις παραδοσιακές αρχές, είπε ο Πρύτανης.

Τέλος, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμβολίζει την ελπίδα, παράγοντας ουσιαστικές προσδοκίες για το μέλλον.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Καθηγητής Αριστοτέλης Τζιαμπίρης έκανε παρουσίαση του έργου του τιμωμένου.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Καθηγητής Τζιαμπίρης είπε ότι ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα απονέμεται από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς σε εξέχουσες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού, κοινωνικού και πολιτικού χώρου, προκειμένου να τιμήσει την προσφορά τους στην επιστήμη, στην έρευνα, στην κοινωνία και γενικότερα στο έθνος και στην ανθρωπότητα. Η ομόφωνη απόφαση του Πανεπιστημίου να τιμήσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, πρόσθεσε, στηρίχθηκε στην πολυεπίπεδη και ιδιαίτερη προσφορά του στον Ελληνισμό και στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου. Στηρίχθηκε επίσης, δήλωσε, στους αγώνες του τιμώμενου για σταθερότητα και ειρήνη στην ευρύτερη περιφέρεια, καθώς επίσης και στο δημοκρατικό του ήθος. Ο Καθηγητής επαίνεσε την ικανότητα που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επέδειξε όταν βρισκόταν στο τιμόνι της κυπριακής διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής, και εξήρε τις προσπάθειες του για δίκαιη μόνο επίλυση, όπως ανέφερε, του κυπριακού προβλήματος.

Ακολούθως, ο Καθηγητής Τζιαμπίρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τίμηση του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν πραγματοποίησε την πρώτη του διάλεξη εκτός Κύπρου ως νέος, τότε, Υπουργός Εξωτερικών, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου.

Με την απόδοση τιμής στο πρόσωπο του Προέδρου Χριστοδουλίδη, πρόσθεσε ο Καθηγητής, τιμάται το κράτος της Κύπρου και ο λαός της. Τιμώνται, συμπλήρωσε, τα θύματα της εισβολής και κατοχής του νησιού, και ο αδιάλυτος αγώνας των Κυπρίων για ελευθερία και ανεξαρτησία, για πρόοδο και ευημερία. Αναφερόμενος στο βιογραφικό του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο Καθηγητής είπε ότι «Η κρισιμότητα των παραπάνω θέσεων στην υπεράσπιση της κυπριακής δημοκρατίας και η εμπιστοσύνη που επέδειξαν οι πολιτειακές αρχές της Κύπρου στο πρόσωπο του, καταδεικνύουν την προσφορά του ακάμωτου διπλωμάτη Προέδρου Χριστοδουλίδη στην υπεράσπιση των εθνικών δικαίων και τεκμηριώνουν το μέγεθος των ικανοτήτων του και την εμπιστοσύνη που αυτές εμπνέουν».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιενδύθηκε με την τήβεννο και προέβη στη δική του ομιλία.

Για βίντεο της τελετής πατήστε εδώ.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΜια φαρμακευτική νομοθεσία κατάλληλη για τον 21ο αιώνα – Δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για τα φάρμακα στην ΕΕ
Επόμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ: Προσβλητική επίδειξη κυνισμού από τον κ. Γεραπετρίτη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ