Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Μεγάλος Νικητής η αποχή! – Εύκολες νίκες στις περιφέρειες! Β’ γύρος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

του Περικλή Βλάχου


Η Νέα Δημοκρατία αλλά και η αποχή, αναδείχτηκαν νικήτριες του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει ανοιχτά το στοίχημα της επικράτησης σε 13 περιφέρειες και στους τρεις μεγάλους δήμους, προσδίδοντας πολιτική χροιά σε αυτές τις εκλογές. Τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, αν και μάλλον δεν θα επαληθεύσουν το απόλυτο των προβλέψεων του πρωθυπουργού, εντούτοις δείχνουν να τον ευνοούν.

Ήδη από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών εκλέχτηκαν περιφερειάρχες στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας. Στις 6 από αυτές οι νικητές της κάλπης υποστηρίζονταν από τη Νέα Δημοκρατία ενώ στην Κρήτη ο υποψήφιος Σταύρος Αρναουτάκης προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατέβηκε στις εκλογές με ανεξάρτητο συνδυασμό, ο οποίος ωστόσο υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Το τελικό αποτέλεσμα, περισσότερο από κάθε άλλο παράγονται φαίνεται πως το επηρέασε η αποχή, καθώς σχεδόν το 50% όλης της επικράτειας δεν εμφανίστηκε ποτέ στις κάλπες. Στην πρωτεύουσα δε της χώρας, την Αθήνα, ψήφισε για Δήμαρχο μόλις το 32,32 % των ψηφοφόρων!

Στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα κριθεί η εκλογή περιφερειάρχη στην Αν. Μακεδονία & Θράκη, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου. Με την εξαίρεση των Περιφερειών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας, όπου οι υποψήφιοι είναι ανεξάρτητοι, στις υπόλοιπες ηγούνται της αναμέτρησης οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από το κόμμα της ΝΔ.

Στην Αττική, ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και πρώην υπουργός Νίκος Χαρδαλιάς εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,73%. Στις δηλώσεις του ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε: “Από σήμερα ξεκινάμε όλοι μαζί τον αγώνα για μια καλύτερη, ποιοτικότερη και κυρίως ασφαλέστερη Αττική. Και στον αγώνα αυτόν δεν περισσεύει κανείς, ανεξάρτητα τι ψήφισε σήμερα. Θέλουμε όλους τους ενεργούς πολίτες δίπλα μας. Γιατί όλοι μαζί σήμερα νικήσαμε, όλοι μαζί θα παλέψουμε τα επόμενα 5 χρόνια και όλοι μαζί -να είστε σίγουροι- θα τα καταφέρουμε.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας πέτυχε μία καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας 60,27%. Στη δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας είπε «Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα σε όλη την Ελλάδα από την καρδιά της Μακεδονίας είναι ότι εδώ είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σήμερα το βράδυ. Είμαστε όλοι νικητές. Και στέκομαι εδώ για να δεσμευτώ ότι με αυτή την ομάδα θα προχωρήσουμε και θα χτίσουμε τη Μακεδονία του 2030, μία περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, μία περιφέρεια για όλους που πάει μόνο μπροστά».

 

Σε αντίθεση με τις περιφέρειες, στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, σε ΑΘήνα και Θεσσαλονίκη, θα χρειαστεί και 2ος γύρος για την ανάδειξη Δημάρχου. Και μπορεί ο Κώστας Μπακογιάννης στην ΑΘήνα να έχει σαφές προβάδισμα, στη Θεσσαλονίκη όμως ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δείχνει να έχει υπολογίσιμο αντίπαλο.

Συγκεκριμένα στην Αθήνα ο Κ. Μπακογιάννης συγκέντρωσε ποσοστό 41,35%, και θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στη δεύτερη Κυριακή έχοντας ως αντίπαλο τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Χάρη Δούκα, που συγκέντρωσε ποσοστό 14,20%. Η διαφορά είναι μεγάλη, όμως ο Χάρης Δούκας προσβλέπει στις ψήφους όσων υποστήριξαν τον Κώστα Ζαχαριάδη (13,36%), τον Νικο Σοφιανό (12,88%) και τον Κωνσταντίνο Παπαδάκη (6,09%). Μάλισα ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης ανήγγειλε ήδη την στήριξή του προς τον Χάρη Δούκα, ενώ κάλεσε και γενικότερα τους ψηφοφόρους να στηρίξουν παντού στον δεύτερο γύρο υποψήφιους του προοδευτικού χώρου.

Ο Κώστας Μπακογιάνης είπε για το εκλογικό αποτέλεσμα: «Την επόμενη εβδομάδα θέλω να απευθυνθώ σε όλες και σε όλους. Κάθε μέρα σε κάθε γειτονιά. Να μιλήσουμε για το σήμερα, αλλά και για το αύριο της πόλης. Να μιλήσουμε για το μέλλον που έρχεται με ορμή. Να είστε καλά και σας ευχαριστώ πολύ».

Αισιόδοξος ότι μπορεί να πετύχει την ανατροπή στον Β’ γύρο των δημοτικών εκλογών, εμφανίστηκε ο Χάρης Δούκας: «Μπροστά μας έχουμε μια εβδομάδα αγώνα κι ένα ξεκάθαρο και σαφές δίλημμα. Ή θα συνεχίσουμε με τη δημοτική Αρχή του κ. Μπακογιάννη, που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα και μας φορτώνει με νέα, είτε μαζί, όλοι μας με την ψήφο μας θα αλλάξουμε την πόλη βελτιώνοντας τη ζωή μας».

Το αν μπορεί να εξελιχθεί σε ντέρμπυ η μάχη για τον Δήμο της Αθήνας, μένει να φανεί. Σίγουρο ντέρμπυ όμως θα έχουμε στην Θεσσαλονίκη. Εκεί όπου ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας αναδείχθηκε πρώτος με ποσοστό 27,34% και θα αναμετρηθεί στον β’ γύρο με τον Στυλιανό Αγγελούδη που έλαβε 25,74%. Ρυθμιστές για την ανάδειξη του νικητή θα είναι οι ψηφοφόροι του Σπύρου Πέγκα, ο οποίος συγκέντρωσε το 20,74% των προτιμήσεων.

Ο κ. Ζέρβας κάλεσε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες της 15ης Οκτωβρίου και να ψηφίσουν στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών καθώς «κρίνεται το μέλλον της πόλης». «Οι πολίτες μίλησαν και όλοι οφείλουμε να τους ακούσουμε. Απαιτούν περισσότερα. Τους ακούω και τους καταλαβαίνω. Τέσσερα χρόνια προσπαθήσαμε πολύ, παρά τις δυσκολίες που όλοι γνωρίζουν. Πρόσθεσε επίσης πως «κρίνεται αν στο τιμόνι της θα βρίσκονται άνθρωποι με σχέδιο, αν θα ολοκληρωθούν μια σειρά από μεγάλα έργα ή αν θα παραδώσουμε την πόλη σε επιχειρηματικά συμφέροντα εξ Αθηνών. Αν θα παραδώσουμε την πόλη σε ένα παλιό, αποτυχημένο πολιτικό προσωπικό, που συνασπίστηκε και θέλει να έρθει και πάλι στα πράγματα».

Από τη μεριά του ο Στέλιος Αγγελούδης τόνισε: «Η ανεξάρτητη, υπερκομματική μας παράταξη “Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη” κέρδισε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της πόλης. Σήμερα κλείνουμε οριστικά το κεφάλαιο της αδράνειας και της εγκατάλειψης. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας αποδοκίμασε την απερχόμενη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα. Καλώ με σεβασμό, σεμνότητα και εκτίμηση τους συμπολίτες μου να στηρίξουν την προσπάθειά μας για να γυρίσει η Θεσσαλονίκη σελίδα».

Ο Σπύρος Πέγκας κράτησε αποστάσεις για την 2η Κυριακή «Την επόμενη μέρα θα είμαστε παρόντες στη μάχη για τη Θεσσαλονίκη. Θα είμαστε δίπλα στους πολίτες. Θα παραμείνουμε στις επάλξεις. Ο συνδυασμός θεωρεί πως οι δημότες δεν καθοδηγούνται και θα αποφασίσουν με την ψήφο τους. Τους καλώ να ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή. Είναι πολύ σημαντικό αν θέλουν ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΕΚΛΕΓΕΙΝ κι ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ….
Επόμενο άρθρο26 Οκτωβρίου 1912, Αναστάσεως ημέρα για την Θεσσαλονίκη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ