ΕΚΛΕΓΕΙΝ κι ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ….

της Σοφίας Γερμανού


Η πρώτη εκλογική μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών ολοκληρώθηκε και μαζί της έλαβε τέλος και η αγωνία των εκατόν πενήντα χιλιάδων συμπολιτών μας, δηλαδή του 2% του εκλογικού πληθυσμού της χώρας μας, που ρίχτηκαν με δυναμισμό σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα του εκλέγειν κι εκλέγεσθαι, διεκδικώντας μια θέση στα δημοτικά, κοινοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Η πλειοψηφία των υποψηφίων γνωρίζει ήδη αν η προσπάθεια τους έχει στεφθεί με επιτυχία και αν ανήκουν στην κατηγορία των νικητών, που σύντομα θα κληθούν να καταλάβουν μια θέση στα έδρανα των δημοτικών συμβουλίων των δήμων τους, για να παλέψουν για τις ιδέες και το όραμά τους για μια καλύτερη γειτονιά, για μια καλύτερη κοινότητα, ένα καλύτερο δήμο και μια καλύτερη Περιφέρεια!!!

Έτσι πέρα από την αγωνία των υποψηφίων, τελείωσε και το άγχος που υπήρχε ειδικά ανάμεσα σε οικογένειες και φίλους που έπρεπε να επιλέξουν ποιόν συγγενή ή φίλο και ποια ομάδα θα στηρίξουν, αφού όλοι σχεδόν είχαμε περισσότερους από ένα δικό μας άνθρωπο που συμμετείχε σε αυτές τις εκλογές, σε περισσότερα από ένα ψηφοδέλτιο και σε διαφορετικούς συνδυασμούς και διεκδικούσαν με αγωνία την προσωπική μας ψήφο.

Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν εκλεγεί αλλά και σε όλους που έδωσαν τον δικό τους αγώνα, αλλά δεν συγκέντρωσαν το απαιτούμενο αριθμό ψήφων που θα οδηγούσε τα βήματά τους στα έδρανα των δημοτικών ή περιφερειακών συμβουλίων. Ίσως την επόμενη φορά να είναι η δική τους σειρά.

Η αγωνία όμως παραμένει και θα συνεχιστεί για λίγες ημέρες ακόμη (ίσως και να έχει λήξει κι αυτή όταν διαβάζετε αυτό το κείμενο) μόνο για εκείνους τους υποψηφίους που καλούνται να μονομαχήσουν σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για την διεκδίκηση του αξιώματος του Δημάρχου, του πρώτου πολίτη του Δήμου, κι έτσι να ολοκληρωθεί ο εκλογικός χορός, που όντως παρατράβηξε, αφού σε διάστημα μικρότερο των 5 μηνών είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις για τις εθνικές εκλογές, δύο για τις αυτοδιοικητικές και αν βάλουμε και τις δυο αναμετρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ που ανέδειξαν το «φαινόμενο» Κασελάκη στην πολιτική ζωή του τόπου.

Το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής προκάλεσε το ενδιαφέρον και στον βαθμό που επιτρέπεται παρακολούθησα με προσοχή τα όσα ειπώθηκαν σε αυτές τις εκλογές. Παλιότεροι και νεότεροι μίλησαν για προγράμματα, για καινοτομίες, για αλλαγές, για έργα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια, ή στην τελευταία θητεία τους, αλλά τώρα με την επανεκλογή τους θα υλοποιήσουν τα πάντα εντός των πρώτων 50 ή 100 ημερών…

Μίλησαν σχεδόν όλοι για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, για το μέλλον των πόλεων, την έλλειψη πρασίνου, την μόλυνση του περιβάλλοντος, τις ελλείψεις χώρων στάθμευσης, την απουσία των ποδηλατόδρομων και όλα αυτά που κάνουν μια πόλη ελκυστική, ασφαλή και προσβάσιμη. Μίλησαν για όλα αυτά που έπρεπε να είναι αυτονόητα και ήδη να ήταν σε πλήρη εφαρμογή όταν σε άλλες χώρες έχουν γίνει πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια.

Πάντως σε θεωρητικό επίπεδο και προεκλογικό λόγο διαπιστώσαμε τη καλή διάθεση και τις θετικές προθέσεις να γίνουν όλα αυτά που δεν έγιναν μέχρι σήμερα και να συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. Περιμένουμε δηλαδή οι νέοι δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες μαζί με την πολιτεία να προχωρήσουν στην υλοποίηση των όσων έχουν εξαγγείλει και να δούμε ως πολίτες αυτές τις καλύτερες ημέρες που όλοι υπόσχονται αλλά δεν βλέπουμε.

Δεχόμαστε για ακόμη φορά τη θετική τους διάθεση, την όρεξη για δουλειά για το καλό του δικού τους μικρού ή μεγάλου δήμου. Θεωρούμε ότι όλα αυτά αποτελούν θετικά στοιχεία για την επόμενη ημέρα…

Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν και υπάρχουν υγιείς δυνάμεις και αξιόλογες φωνές που θέλουν, προσπαθούν και αγωνίζονται για τον άνθρωπο, τον πολίτη και την ποιότητα της ζωής του, αλλά εξαφανίζονται στο πλαίσιο των συμφερόντων και των ομάδων που κάποιοι ανάμεσά τους εξυπηρετούν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πεζοδρόμια για πεζούς, αφού έχουν καταληφθεί από μηχανάκια, πατίνια και καρεκλοκαθίσματα και ολόκληρες στάσεις λεωφορείων έχουν γίνει ένα με τα μαγαζιά ή τις καφετέριες…

Τα γνωρίζουν καλά οι δήμαρχοι και οι υπηρεσίες των δήμων. Είπαμε όμως ότι τους πιστώνουμε καλή διάθεση και απλώς αναμένουμε…Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να κρατάμε μικρό καλάθι γιατί όπως λέει και η παροιμία «όποιος καεί από το χυλό φυσάει και το γιαούρτι».

Πενήντα χρόνια οι πάντες υπόσχονται και μετά την εκλογή τους εξαφανίζονται. Έργα που πρέπει να αρχίσουν και να τελειώσουν στην ώρα τους τραβάνε σε μάκρος και οι αρχικοί προυπολογισμοί τριπλασιάζονται. Η ποιότητα των έργων υποβαθμίζεται. Σε κάθε μικρό ή μεγάλο έργο διαπιστώνεται ότι γίνεται «το φαγοπότι της αρκούδας» και την ώρα της κάθε κρίσης και των σοβαρών προβλημάτων άνθρωποι καίγονται ή πνίγονται, σπίτια και γέφυρες γκρεμίζονται, ποτάμια ξεχειλίζουν και αποκαλύπτουν την μακροχρόνια υποκρισία των αρχόντων και των παρατρεχάμενων τους αλλά και μερίδας συμπολιτών μας που δυστυχώς έμαθαν να σιτίζονται στα πρυτανεία κάθε μορφής εξουσίας…

Όλοι μας γνωρίζουμε πώς λειτουργεί αυτό το πελατειακό σύστημα. Η αποκάλυψη όλων αυτών έγινε ακόμη πιο φανερή με την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τον Βόλο, τη Λάρισα, την Έυβοια, και με τις φωτιές στον Έβρο και πολλές άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Το εκλέγειν και εκλέγεσθαι και η διαδικασία των εκλογών αποτελούν την ύψιστη αξία του δημοκρατικού πολιτεύματος κι έστω και για εκείνη τη μικρή χρονική στιγμή ο πολίτης έχει στα χέρια του τη δύναμη και την τύχη του τόπου και της χώρας του. Δυστυχώς όμως ακόμη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές που η ψήφος μας μπορεί να είναι πιο αξιοκρατική, η πλειοψηφεία των συμπολιτών μας ψηφίζουν με γνώμονα το προσωπικό ή κομματικό τους συμφέρον κι έτσι τις θέσεις στα ύψιστα αξιώματα καταλαμβάνουν άτομα τα οποία δεν διαθέτουν προσόντα και ικανότητες διοίκησης και διαχείρισης σημαντικών προβλημάτων.

Αυτό που πρέπει να προβληματίσει τους πάντες είναι το υψηλό ποσοστό αποχής που άγγιξε το 48%. Τι είναι αυτό που κάνει τους πολίτες να μη προσέρχονται στις κάλπες; Ανεξαρτήτως όμως ευχόμαστε καλή επιτυχία, στις νέες διοικήσεις των δήμων και των περιφερειών της χώρας !!!

Εμείς θα είμαστε εδώ και θα παρακολουθούμε τα έργα και τις ημέρες τους!!!!


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροSPEAK: Η τέχνη του να μαθαίνεις
Επόμενο άρθροΕκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Μεγάλος Νικητής η αποχή! – Εύκολες νίκες στις περιφέρειες! Β’ γύρος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ