H εκλεκτή απεσταλμένη Γκουτέρες για το Κυπριακό – Τι δήλωνε για Τουρκία

Η κολομβιανή Μaria Angela Holguin Cuellar φαίνεται πως θα είναι τελικά η εκλεκτή απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι δυσκολίες για διορισμό προσώπου το προηγούμενο διάστημα προερχόνταν από την Τ/κ πλευρά, η οποία απέρριπτε διάφορες προτάσεις του Γενικού Γραμματέα.

Η 60χρονη Κολομβιανή διετέλεσε ΥΠΕΞ της χώρας από το 2010 έως το 2018, ενώ υπήρξε μέλος της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κολομβίας στα Ηνωμένα Έθνη και πρέσβειρα της Κολομβίας στη Βενεζουέλα. Είναι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών και έχει εμπειρία δύο δεκαετιών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Δηλώσεις για Τουρκία

Το 2018 ευχαρίστησε δημόσια την Τουρκία για την στήριξή της στην προσπάθεια της Κολομβίαςνα ενταχθεί στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu επαίνεσε την Τουρκία ως σημαντικό σύμμαχο και χαιρέτισε τη στήριξη της Άγκυρας στη χώρα της σε πολλούς τομείς. «Η Τουρκία άνοιξε τις πόρτες της για να μας γνωρίσει και έδωσε υποστήριξη στην υποψηφιότητά μας για ένταξη στον ΟΟΣΑ από την αρχή», είπε στη συνέντευξη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Cuellar χαιρέτισε μάλιστα την υποστήριξη της Τουρκίας «στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων (FARC) και της κυβέρνησης».

Η πρώην διπλωμάτης επαίνεσε επίσης τη «γενναιοδωρία» της Τουρκίας προς την Κολομβία όσον αφορά τα θέματα γεωργίας  όσο και το προσφυγικό.

Ως Υπουργός Εξωτερικών το 2013 υποστήριξε τη θέση του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Ελπίζουμε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα επιτύχει σύντομα την αποκατάσταση της εδαφικής του ακεραιότητας», δήλωνε.

Πηγή : sigmalive.com


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚοινές αξίες και θέσεις Ελλάδας και Αυστρίας διαπίστωσαν η ΠτΔ Κ.και ο Πρόεδρος της Αυστρίας
Επόμενο άρθροΝίκη Κεραμέως: η επιστολική ψήφος αποτελεί ιστορικό σταθμό στην πορεία της Ελληνικής Δημοκρατίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ