Άνοιγμα της ΔΕΘ-HELEXPO στη Λατινική Αμερική με αιχμή του δόρατος τις χώρες των Άνδεων

Κατάθεση πρότασης για ανάδειξη της Κοινότητας των Άνδεων σε Τιμώμενη Περιοχή σε μία από τις επόμενες ΔΕΘ

ΜoU ΔΕΘ-HELEXPO και Συνδέσμου Εξαγωγέων Περού

Δίαυλο επικοινωνίας με τη Λατινική Αμερική και ειδικότερα τις χώρες των Άνδεων άνοιξε η ΔΕΘ-HELEXPO κατά την επίσκεψη του προέδρου της, κ. Τάσου Τζήκα, στο Περού την περασμένη εβδομάδα, με την αφορμή της οποίας κατατέθηκε πρόταση της εταιρείας να είναι η Κοινότητα των Άνδεων «Τιμώμενη Περιοχή» σε μία από τις επόμενες ΔΕΘ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης –η οποία υποστηρίχθηκε από την ελληνική Πρεσβεία στο Περού και την Ελληνίδα πρέσβη, κα Ελένη Λιανίδου- ο κ. Τζήκας είχε σειρά συναντήσεων με Περουβιανούς φορείς, αλλά και με τον Οργανισμό των Χωρών της Κοινότητας των Άνδεων (Περού, Κολομβία, Ισημερινός, Βολιβία) με σκοπό την προώθηση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού των Χωρών της Κοινότητας των Άνδεων, πρέσβη κ. Gonzalo Gutierrez, στην έδρα του Οργανισμού στη Λίμα, όπου συζητήθηκαν θέματα δυνητικών συνεργασιών σε εκθεσιακό, οικονομικό και εμπορικό επίπεδο.

Επίσης, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ της ΔΕΘ-HELEXPO και του Συνδέσμου Εξαγωγέων του Περού (Adex) από τον κ. Τάσο Τζήκα και τον πρόεδρο του Adex, κ. Julio Pérez Alván, παρουσία του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου.

To MoU προβλέπει, μεταξύ άλλων, την τακτική επαφή των δύο φορέων για την ανταλλαγή οικονομικών και επιχειρηματικών πληροφοριών για το Περού και την Ελλάδα, την προώθηση συμμετοχών σε τοπικές ή διεθνείς εκθέσεις που διοργανώνουν οι δύο πλευρές και τη συζήτηση επί νέων δράσεων και ευκαιριών για τη σύσφιξη των οικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Περού.

Το 2023 οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας-Περού ανήλθαν σε 41,3 εκατ. δολ., ενώ η Ελλάδα βρέθηκε στην 68η θέση στην κατάταξη των προορισμών των περουβιανών προϊόντων, αριθμοί που δείχνουν το μεγάλο περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων.

«Το Μνημόνιο αυτό είναι η αρχή μιας αποδοτικής συνεργασίας που θα μας επιτρέψει να προβάλλουμε τα αγαθά και τις υπηρεσίες του Περού και της Ελλάδας» τόνισε κατά την υπογραφή του MoU ο πρόεδρος του Adex, κ. Julio Pérez Alván, ενώ από την πλευρά τους ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας και η Ελληνίδα πρέσβης στο Περού, κα Ελένη Λιανίδου, υπογράμμισαν τις δυναμικές προοπτικές των δύο χωρών και συμφώνησαν πως το Μνημόνιο θα ανοίξει τον δρόμο για την αξιοποίηση των υπαρχουσών ευκαιριών. «Θέλουμε η ΔΕΘ-HELEXPO τόσο με το Μνημόνιο όσο και με την πρόταση που καταθέσαμε για την Τιμώμενη Περιοχή, αλλά και με τις γενικότερες επαφές που πραγματοποιήσαμε, να αποτελέσει ‘’γέφυρα’’ για την αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων μιας παρθένας αγοράς για την Ελλάδα, στην οποία είναι ενεργές επιχειρηματικά πολλές ελληνικές κοινότητες» τόνισε ο κ. Τζήκας.

Κατά την επίσκεψή του στο Περού ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO συναντήθηκε επίσης με τον διπλωματικό σύμβουλο της προέδρου της χώρας και μελλοντικό πρέσβη του Περού στην Ελλάδα, κ. Arturo Arciniega Calderón, με τις υφυπουργούς Τουρισμού και Εξωτερικού Εμπορίου, κα Madeleine Rosa Maria Burns Vidaurrazaga και κα Terésa Mera Gomez, με το δ.σ. του Ελληνικού Επιμελητηρίου των Άνδεων, όπου η ΔΕΘ-HELEXPO έγινε επίτιμο μέλος και με την πρόεδρο του Οργανισμού Προώθησης του Περού (Prom Perú), κα Angélica Graciela Matsuda Matayoshi.

Οι συναντήσεις έλαβαν σημαντική δημοσιότητα από εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας, πρακτορεία ειδήσεων και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης του Περού.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO συμμετείχε επίσης και στον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου στη λατινοαμερικανική χώρα.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Κούβελας: «Όλα τα πρώην στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών!»
Επόμενο άρθροΛιτή, σπαρακτική, «Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΛΙΝ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ