Γιατί οι Κινέζοι φοιτητές βγάζουν φωτογραφίες αποφοίτησης και δείχνουν «περισσότερο νεκροί παρά ζωντανοί»

Μια φωτογραφία δείχνει τη νεαρή γυναίκα πεσμένη μπρούμυτα στο έδαφος με ένα φόρεμα αποφοίτησης, με το καπάκι της με φούντες πεταμένο στο πλάι. Άλλοι τη δείχνουν να σωριάζεται πάνω από μια καρέκλα, να σωριάζεται σε έναν τοίχο και να κρέμεται άτονα πάνω από ένα κάγκελο σκάλας. Αλλά η γυναίκα σε αυτές τις εικόνες δεν έχει τραυματιστεί – τουλάχιστον, όχι σωματικά.

Αυτές είναι φωτογραφίες αποφοίτησης και το θέμα τους είναι «να είσαι περισσότερο νεκρός παρά ζωντανός», σύμφωνα με τη λεζάντα που τη συνοδεύει. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει από εικόνες σαν αυτές, που δημοσιεύτηκαν από νέους πτυχιούχους που επέλεξαν να αποφύγουν τα τυπικά λουστραρισμένα πορτρέτα υπέρ των λήψεων που λένε ότι προσφέρουν μια πιο αληθινή αντανάκλαση της σκληρής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν.

Ένα ρεκόρ 11,6 εκατομμυρίων φοιτητών αναμένεται να εισέλθουν στην αγορά εργασίας αυτό το καλοκαίρι, αλλά οι προοπτικές τους φαίνονται ζοφερές. Η ανεργία των νέων στις πόλεις βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, φθάνοντας το 20,8% τον Μάιο και η εισροή νέων ατόμων που αναζητούν εργασία θα αυξήσει τον ανταγωνισμό.

Ταυτόχρονα, η αγορά εργασίας στην οποία θα ανταγωνίζονται βρίσκεται υπό πίεση – θέτοντας σε κίνδυνο την κυβέρνηση, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να αντιστρέψει μια τάση εν μέρει δική της. Η επιβράδυνση της οικονομίας έχει πληγεί από την πλέον εγκαταλειμμένη αυστηρή πολιτική μηδενικού Covid της κυβέρνησης και μια ρυθμιστική καταστολή σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 80% των θέσεων εργασίας σε εθνικό επίπεδο. Μεταξύ των βιομηχανιών που επλήγησαν περισσότερο είναι η τεχνολογία και η εκπαίδευση, δύο τομείς που κανονικά θα προσέλκυαν μεγάλους αποφοίτους.

Όλα αυτά δημιουργούν μια καταθλιπτική εικόνα για τους μαθητές, πολλοί από τους οποίους αισθάνονται ήδη εξαντλημένοι και αποθαρρυμένοι μετά την πλοήγηση στο διαβόητο ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό σύστημα της Κίνας για να φτάσουν σε αυτό το σημείο – με λίγα να δείξουν γι’ αυτό. «Αυτό το μεταπτυχιακό… επιτέλους… τελείωσε», έγραψε μια φοιτήτρια στην κινεζική εφαρμογή Xiaohongshu, δίπλα σε μια φωτογραφία της στο έδαφος, κολλημένη μετά βίας στο καπάκι της αποφοίτησης και στο πακέτο της διατριβής.

Σε μια άλλη φωτογραφία, προσποιείται ότι πετάει τη διατριβή της σε έναν κάδο ανακύκλωσης. Στα σχόλια, ορισμένοι νεότεροι μαθητές συζητούν με αγωνία αν αξίζει να υποβάλουν αίτηση για μεταπτυχιακό, ενώ οι μεγαλύτεροι συνομήλικοι συμπονούν. Ένας παρατήρησε: «Υπέροχη ανάρτηση, αντανακλά τέλεια την ψυχική κατάσταση των μεταπτυχιακών φοιτητών».

Resume στα.. σκουπίδια

Η νεολαία της Κίνας είναι πλέον η πιο μορφωμένη των τελευταίων δεκαετιών, με αριθμούς ρεκόρ που αποφοιτούν από Η πανδημία έκανε ακόμη πιο δύσκολο το κυνήγι εργασίας – ωθώντας την κυβέρνηση να διατάξει τα πανεπιστήμια να δεχθούν περισσότερους υποψήφιους μεταπτυχιακούς το 2020, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Αλλά ακόμη και ένα μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό δεν αποτελεί εγγύηση για μια θέση εργασίας. Ο Li Nian, ένας διδακτορικός φοιτητής που αποφοίτησε την περασμένη εβδομάδα, είναι μεταξύ εκείνων που δημοσίευσαν φωτογραφίες με στυλ «περισσότερο νεκροί παρά ζωντανοί».

Ο Λι είχε αρχικά σχεδιάσει να εισέλθει στο εργατικό δυναμικό αμέσως μετά την αποφοίτησή του. είχε μπει στο διδακτορικό της αμέσως μετά το προπτυχιακό της, και όλα αυτά τα χρόνια στο σχολείο ήταν αρκετά. Ωστόσο, παρά την υποβολή «αμέτρητων βιογραφικών», κανένας από τους εργοδότες ή τους εργοδότες δεν απάντησε, είπε. Θυμήθηκε ότι πήγε σε μια έκθεση εργασίας στο σχολείο της και είδε τους υπαλλήλους να πετούν «ένα παχύ σωρό βιογραφικά στα σκουπίδια όταν τα τελείωσαν. Γιατί δεν τους λείπουν άνθρωποι». Τώρα, σχεδιάζει να πάει στο εξωτερικό για ένα μεταδιδακτορικό πρόγραμμα, ελπίζοντας ότι η διεθνής εμπειρία μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητές της να βρει μια θέση στην πατρίδα της.

Black χιούμορ

Παρά τους αποφοίτους περιορισμένες προοπτικές, οι φωτογραφίες τους «περισσότερο νεκροί παρά ζωντανοί» αναδεικνύουν το σκοτεινό χιούμορ που συναντάμε μπροστά στις προκλητικές πιθανότητες. Αφού εμπνεύστηκε από παραδείγματα στο διαδίκτυο, η Λι τράβηξε τις δικές της φωτογραφίες αποφοίτησης, οι οποίες είναι αστείες παρά την κούραση που απεικονίζεται. «Νόμιζα ότι θα θυμάμαι τέτοιες φωτογραφίες αποφοίτησης για το υπόλοιπο της ζωής μου», είπε στο CNN. Σε ένα, πέφτει στο πίσω μέρος ενός πάγκου στο πάρκο με τις ρόμπες της αποφοίτησής της. Μια άλλη τη δείχνει στο έδαφος, διπλωμένη στη μέση σαν μαριονέτα με κομμένα κορδόνια.

«Δεν σκέφτηκα τίποτα άλλο από το να είμαι χαρούμενη», είπε, τονίζοντας ότι το θέμα ήταν να γιορτάσει την αποφοίτησή της μετά την ολοκλήρωση του επίπονου διδακτορικού της προγράμματος. Μια άλλη άποψη για την τάση δείχνει χαμογελαστές μαθητές να κάνουν Photoshop μπροστά σε φλεγόμενα κτίρια, μερικές φορές αναβοσβήνουν ένα ενθουσιώδες μπράβο. Ομοίως, ορισμένοι απόφοιτοι λένε ότι η τάση είναι απλώς μια διασκεδαστική ανατροπή σε μια μακροχρόνια φοιτητική παράδοση – ένας χρήστης υποστήριξε ότι οι «στερεότυπες» φωτογραφίες αποφοίτησης με βιβλία και ανθοδέσμες ήταν «πολύ λιγότερο ενδιαφέρουσες». Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε ο Li, υπάρχει ένας λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν απήχηση με την τάση. «Είδα ένα σχόλιο που έλεγε ότι μπορούσαν να συμπάσχουν (τη φωτογραφία μου)», είπε. «Ίσως όλοι όσοι σπουδάζουν για διδακτορικό είναι πολύ καταθλιπτικοί. Υπήρχε ένα δημοφιλές ρητό πριν από λίγο καιρό ότι όποιος σπουδάζει για διδακτορικό είναι τρελός».

Σύνθετες κρίσεις

Η Κίνα δεν είναι η μόνη που υποφέρει από υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων. Όπως τόνισαν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε πρόσφατη έκθεση, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία έχουν επίσης παλέψει με ποσοστά που ξεπερνούν το 20%.

Ωστόσο, τα μοναδικά δημογραφικά στοιχεία της Κίνας κάνουν το διακύβευμα ιδιαίτερα υψηλό, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι υπογραμμίζουν «πόσο σημαντικός είναι ο νεανικός πληθυσμός για την οικονομία της Κίνας». Οι νέοι άνθρωποι ξοδεύουν πολύ τα ενοίκια, τις μεταφορές, την επικοινωνία και τον πολιτισμό, επισημαίνουν, και μια ολοένα και πιο άνεργη, άχρηστη νεολαία θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερες καταναλωτικές δαπάνες – και μια πιο αδύναμη εθνική οικονομία. Το ποσοστό ανεργίας απειλεί επίσης να επιδεινώσει πολλά άλλα επικαλυπτόμενα προβλήματα.

Με τον πληθυσμό περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων της Κίνας να γερνάει γρήγορα και να αρχίζει να συρρικνώνεται, η οικονομία χρειάζεται πολύ περισσότερους νέους εργαζομένους, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τις υγειονομικές και κοινωνικές ανάγκες της ταχέως αναπτυσσόμενης ομάδας ηλικιωμένων. Αλλά πολλοί νέοι καθυστερούν ή αποφασίζουν να μην κάνουν οικογένειες λόγω τους εντεινόμενοι οικονομικοί αγώνες – επιδεινώνοντας περαιτέρω το πρόβλημα.

Η ανεργία είναι μόνο ένα μέρος της αιτίας της αυξανόμενης απογοήτευσης και της απώλειας εμπιστοσύνης στις αρχές που νιώθουν πολλοί νέοι. Οι στάσιμοι μισθοί, η περιορισμένη ανοδική κινητικότητα, η μη οικονομικά προσιτή στέγαση και το αυξανόμενο κόστος ζωής έχουν προσθέσει στην απογοήτευσή τους.

Τα lockdown της κυβέρνησης για τον Covid και τα δρακόντεια μέτρα έσπειραν περαιτέρω δυσαρέσκεια – ακόμη και πυροδότησε πανεθνικές διαμαρτυρίες σε μια σπάνια και αξιοσημείωτη εκδήλωση διαφωνίας πέρυσι. Καθώς αυτή η απογοητευμένη γενιά μεγαλώνει, ορισμένοι έχουν ορκιστεί να είναι η «τελευταία γενιά» σε μια πράξη διαμαρτυρίας – προς φρίκη του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Μια πρόσφατη ανάρτηση στην πλατφόρμα Weibo της Κίνας που μοιάζει με το Twitter συνόψισε τη σκοτεινή διάθεση. «Γιατί όλοι διστάζουν να κάνουν παιδιά; Ο λόγος είναι πολύ απλός», έγραψαν. «Ξοδεύεις περισσότερα από 20 χρόνια ενέργειας, ιδρώτα και ένα εκατομμύριο γιουάν για να μεγαλώσεις έναν φοιτητή που δεν μπορεί να βρει δουλειά μετά την αποφοίτησή του – ή αν βρει, είναι με μηνιαίο μισθό 3.000 γιουάν (418 δολάρια). Κάθε μέρα ξεκινάς δουλειά νωρίς, τελειώστε αργά και λάβετε δάνεια για να αγοράσετε στο παιδί σας σπίτι και αυτοκίνητο».

Στο τέλος της ημέρας, η αφίσα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να μην έχεις παιδιά –τα οποία με τη σειρά τους θα έπρεπε να υποφέρουν με τον ίδιο τρόπο– μπορεί να είναι το «ευγενικό πράγμα». Οι κινεζικές αρχές, ανησυχημένες από το κύμα απαισιοδοξίας, προσπάθησαν να ανατρέψουν τα πράγματα προσφέροντας οικονομικά κίνητρα για τον τοκετό, επιδοτήσεις στέγασης για νεαρά ζευγάρια και άλλες πρωτοβουλίες με μικρό αποτέλεσμα.

Αλλά οι προσπάθειές τους να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις για νέους θα μπορούσαν να έχουν «σχετικά περιορισμένη» χρήση, προειδοποίησε η έκθεση της Goldman Sachs. Τα πράγματα αναμένεται να επιδεινωθούν τους επόμενους μήνες, αναφέρει η έκθεση. Η πλημμύρα νέων πτυχιούχων στο εργατικό δυναμικό σημαίνει ότι το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί αρκετές ποσοστιαίες μονάδες μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού πριν αρχίσει να μειώνεται στο τέλος του τριμήνου.

Ενώ το ζήτημα της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων μπορεί σταδιακά να υποχωρήσει με τις σωστές πολιτικές, προειδοποίησε ότι αυτό ήταν ένα «δύσκολο» έργο που «είναι απίθανο να αποφέρει σημαντική βελτίωση βραχυπρόθεσμα».

Αντίθετα, η Κίνα πιθανότατα θα δει υψηλή ανεργία των νέων συνεχίσει «τα επόμενα χρόνια», ανέφερε. Και αυτό δημιουργεί προβλήματα για εκατομμύρια φοιτητές σε όλη τη χώρα, οι οποίοι προετοιμάζονται με αυξανόμενο τρόμο να εισέλθουν σε ένα εργατικό δυναμικό χωρίς αρκετό χώρο για αυτούς.

Οι απίστευτοι Κινέζοι απόφοιτοι γίνονται viral με φωτογραφίες μιζέριας εν μέσω εργασιακού άγχους

Καθώς εκατομμύρια νέοι στην Κίνα αποφοιτούν από το πανεπιστήμιο αυτόν τον μήνα, οι παραδοσιακές εικόνες χαρούμενων φοιτητών που πετάνε τα καπέλα και τις εσθήτες τους στον αέρα έχουν αντικατασταθεί από φωτογραφίες τους να είναι ξαπλωμένοι στο έδαφος ή να πετούν τα πτυχία τους στον κάδο. Μερικές φωτογραφίες δείχνουν μαθητές να ντυθούν πάνω από γέφυρες ή παγκάκια πάρκων σε στάσεις απογοήτευσης. Σε άλλες, οι μαθητές ξαπλώνουν μπρούμυτα σε σκάλες ή σε χωράφια με χορτάρι.

Οι φωτογραφίες, που έχουν γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παραπέμπουν στο γεγονός ότι 11,6 εκατομμύρια φοιτητές πρόκειται να εισέλθουν σε μια δύσκολη αγορά εργασίας για τους νέους. Την Πέμπτη, η ανεργία των νέων έφτασε σε υψηλό ρεκόρ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας μετά την Covid εξασθένησε.

Το ποσοστό ανεργίας για τους Κινέζους μεταξύ 16 και 24 ετών αυξήθηκε στο 20,8%, από 20,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής. Το πανεπιστήμιο ήταν κάποτε μια ελίτ ενασχόληση, αλλά την τελευταία δεκαετία τα ποσοστά εγγραφής αυξήθηκαν καθώς οι νέοι έβλεπαν το πτυχίο ως εισιτήριο για μια καλύτερη δουλειά στην ανταγωνιστική αγορά της Κίνας. Μεταξύ 2012 και 2022, το ποσοστό εγγραφής στα πανεπιστήμια αυξήθηκε από 30% σε 59,6%, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Με την πανδημία, η τριτοβάθμια εκπαίδευση έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς πολλοί μαθητές επέλεξαν να παραμείνουν στο σχολείο αντί να αναζητήσουν δουλειά σε μια οικονομία που ήταν σχεδόν παράλυτη υπό τους περιορισμούς μηδενικού Covid. Μεταξύ 2021 και 2022, ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (που περιλαμβάνουν επαγγελματικές και διοικητικές σχολές καθώς και ακαδημαϊκά πανεπιστήμια) αυξήθηκε κατά περισσότερο από 6%. Αλλά αντί να γιορτάζουν τα πτυχία τους, πολλοί φοιτητές αστειεύονται τώρα ότι οι σπουδές τους ήταν χάσιμο χρόνου.

Ένας σχολιαστής στο Douyin, μια πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο, έγραψε: «Λατρεύω αυτό το στυλ φωτογραφίας αποφοίτησης, μοιάζει πολύ με τη μισοπεθαμένη κατάσταση της ζωής μου». Πολλές από τις φωτογραφίες απηχούν την τάση «ξαπλωμένος», το τροπάριο που χρησιμοποιούν οι νέοι Κινέζοι απογοητευμένοι από τον ανταγωνισμό της σύγχρονης ζωής. Αντί να παλεύουν, επιλέγουν να «ξαπλώσουν»: να μην αγοράσουν σπίτι, να μην αγοράσουν αυτοκίνητο, να μην παντρευτούν και να επιλέξουν έναν πιο παθητικό τρόπο ζωής με χαμηλή κατανάλωση. Ή, με τα λόγια ενός άλλου Douyin χρήστης: “Το επόμενο βήμα που πρέπει να περιμένουμε είναι η συνταξιοδότηση.”

Άλλοι απόφοιτοι ακολουθούν διαφορετική προσέγγιση. Σε μια άλλη τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μερικοί Κινέζοι φοιτητές έχουν φανερώσει τις ακαδημαϊκές τους δεξιότητες στο δρόμο. Ένας απόφοιτος του London School of Economics δημοσίευσε μια φωτογραφία του με μια διαφημιστική πινακίδα από χαρτόνι, προσφέροντας συμβουλευτικές δεξιότητες στα εξής: «Ρωσία-Ουκρανία, θεωρία εκσυγχρονισμού, λαϊκισμός, πολιτική ταυτότητας

-και- το νεοφιλελεύθερο δίλημμα».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ