Τι γνωρίζουμε για τις προγραμματισμένες εξετάσεις της Σουηδίας για μόνιμη διαμονή;

Fredrik Fries και η Υπουργος μετανάστευσης Maria Malmer Stenergard. Credit: Marko Säävälä/TT

Μια νέα κυβερνητική έρευνα πρότεινε ότι οι ενήλικες που αναζητούν μόνιμη διαμονή από το 2027 θα πρέπει να περάσουν τεστ για τη σουηδική γλώσσα και κοινωνία. Δείτε τι γνωρίζουμε για τις προτεινόμενες δοκιμές.

Αυτό είναι επίσημα νόμος;

Όχι. Απομένουν μερικά στάδια μέχρι να τεθεί σε ισχύ.

Αυτή είναι μια πρόταση από την έρευνα που δημιουργήθηκε για τη διερεύνηση της εισαγωγής τεστ γλωσσικών και κοινωνικών γνώσεων για μόνιμη κατοικία, η οποία έχει πλέον υποβληθεί στη σουηδική κυβέρνηση.

Η πρόταση θα σταλεί τώρα για διαβούλευση σε σχετικούς κρατικούς φορείς ή οργανισμούς, δήμους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι μπορούν να υποβάλουν remissvar ή “απαντήσεις”. Αυτές οι απαντήσεις είναι καθαρά συμβουλευτικές.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα προσχέδιο νόμου το οποίο θα σταλεί στο Σουηδικό Συμβούλιο για τη Νομοθεσία για σχολιασμό. Μετά από αυτό, θα σταλεί στη Βουλή για έλεγχο και ενδεχόμενες αλλαγές από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και στη συνέχεια θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή.

 

Θα εγκριθεί;

Φαίνεται πιθανό ότι ο νόμος θα εγκριθεί.

Το σημερινό κυβερνητικό μπλοκ (οι μετριοπαθείς, οι χριστιανοδημοκράτες και οι φιλελεύθεροι στην κυβέρνηση με την υποστήριξη των Σουηδών Δημοκρατών) έχει την πλειοψηφία και και τα τέσσερα κόμματα είναι υπέρ της εφαρμογής δοκιμών για άδειες μόνιμης διαμονής.

Εάν η διαδικασία καθυστερήσει και η πρόταση δεν φτάσει στο κοινοβούλιο πριν από τις επόμενες εκλογές (που θα διεξαχθούν το αργότερο στις 13 Σεπτεμβρίου 2026), είναι πιθανό θεωρητικά αυτές οι εκλογές να οδηγήσουν σε πλειοψηφία κατά της εισαγωγής γλωσσικού τεστ για μόνιμη κατοικία.

Τούτου λεχθέντος, αυτή η πρόταση ξεκίνησε στην πραγματικότητα από τους Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης όταν ήταν στην κυβέρνηση, επομένως είναι απίθανο να αποτύχει στο κοινοβούλιο ακόμη και αν η σημερινή κυβέρνηση έχανε την πλειοψηφία της.

Λοιπόν, πότε θα τεθεί σε ισχύ;

Η προτεινόμενη ημερομηνία εφαρμογής που προτάθηκε από την κυβερνητική έρευνα είναι η 1η Ιουλίου 2027, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για τη διαμόρφωση των δοκιμών και την οργάνωση του τρόπου και του τόπου διεξαγωγής των δοκιμών, καθώς και αρκετός χρόνος για να περάσει ο νόμος στη Σουηδία νομοθετική διαδικασία.

Φυσικά, αυτή η ημερομηνία είναι απλώς μια πρόταση, και η υπουργός Μετανάστευσης Maria Malmer Stenergard εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η ημερομηνία εφαρμογής είναι πολύ μακριά, επομένως είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ νωρίτερα εάν οι διοικητικές λεπτομέρειες διευθετηθούν νωρίτερα από αναμενόμενος.

Ποιος θα πρέπει να κάνει αυτές τις εξετάσεις;

Άνω των 18 ετών που υποβάλλουν αίτηση για άδειες μόνιμης διαμονής θα πρέπει να κάνουν τις εξετάσεις.

Τα παιδιά θα εξαιρούνται, όπως και οι συνταξιούχοι, οι πρόσφυγες με ποσόστωση και τα άτομα των οποίων οι αιτήσεις για μόνιμη διαμονή πρέπει να διεκπεραιωθούν από τρίτους.

Εξαιρέσεις θα μπορούσαν επίσης να χορηγηθούν για ειδικούς λόγους, αναφέρει η πρόταση, όπως για άτομα με σοβαρές ψυχικές ή σωματικές αναπηρίες ή άλλες ειδικές προσωπικές περιστάσεις που τα καθιστούν λιγότερο ικανά να συμμετάσχουν στο τεστ. Αυτό θα αξιολογηθεί από τη Σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης βάσει της παρεχόμενης τεκμηρίωσης

Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι η Σουηδία διαθέτει πολλαπλούς τύπους εγγράφων μόνιμης διαμονής. Αυτό θα επηρεάσει τους αιτούντες άδειες μόνιμης διαμονής ή uppehållstillstånd – δηλαδή πολίτες εκτός ΕΕ (με ορισμένες εξαιρέσεις).

Δεν θα επηρεάσει τους πολίτες της ΕΕ με δικαίωμα διαμονής (uppehållsrätt) ή εκείνους με κάρτα διαμονής για οικογένεια μελών της ΕΕ εδώ σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ (όσους κατέχουν uppehållskort) και δεν θα επηρεάσει τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου με καθεστώς διαμονής ή uppehållsstatus μετά το Brexit .

Θα επηρεάσει τους Βρετανούς που φτάνουν ή έφτασαν εδώ μετά το Brexit, οι οποίοι είναι εδώ ως πολίτες εκτός ΕΕ, καθώς χρειάζονται άδειες παραμονής ή uppehållstillstånd.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το είδος της κατοικίας που έχετε ή για το είδος της μόνιμης κατοικίας για την οποία θα πληροίτε τις προϋποθέσεις, μπορείτε να ανατρέξετε στον παρακάτω οδηγό μας.

Έχω ήδη μόνιμη κατοικία. Θα χρειαστεί να κάνω τεστ ούτως ή άλλως;

Όχι, αυτή η πρόταση θα ισχύει για άτομα που υποβάλλουν αίτηση για μόνιμη άδεια διαμονής από τον Ιούλιο του 2027.

Μπορεί να ισχύει για εσάς εάν λάβατε πρόσφατα την πρώτη σας άδεια προσωρινής διαμονής, αν και καθώς τα περισσότερα άτομα είναι επιλέξιμα για μόνιμη διαμονή μετά από τέσσερα χρόνια στη Σουηδία, είναι πιθανό να πληροίτε τα κριτήρια για μόνιμη διαμονή σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες προτού τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος θέση.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι θα συμβεί εάν υποβάλετε αίτηση για μόνιμη διαμονή πριν από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, αλλά η αίτησή σας δεν εγκριθεί παρά μόνο αφού αλλάξουν οι κανόνες.

 

Πόσες εξετάσεις θα γίνουν και θα είναι δωρεάν;

Θα γίνουν δύο τεστ – ένα στη γλώσσα και ένα στη γνώση της κοινωνίας.

Τα τεστ θα διεξαχθούν ψηφιακά στα σουηδικά, θα αποτελούνται από κλειστές ερωτήσεις – ερωτήσεις με μία μόνο απάντηση – και κάθε ενότητα θα αποτελείται από δύο μέρη διάρκειας 50 λεπτών το καθένα, με δεκάλεπτο διάλειμμα ενδιάμεσα. Η πρόταση προσθέτει ότι θα πρέπει να είναι διαθέσιμες προσαρμογές για όσους τις χρειάζονται για ιατρικούς λόγους, όπως η προσφορά μεγαλύτερου κειμένου ή επιπλέον χρόνου για ορισμένα άτομα.

Πόσες εξετάσεις θα γίνουν και θα είναι δωρεάν;

Θα γίνουν δύο τεστ – ένα στη γλώσσα και ένα στη γνώση της κοινωνίας.

Τα τεστ θα διεξαχθούν ψηφιακά στα σουηδικά, θα αποτελούνται από κλειστές ερωτήσεις – ερωτήσεις με μία μόνο απάντηση – και κάθε ενότητα θα αποτελείται από δύο μέρη διάρκειας 50 λεπτών το καθένα, με δεκάλεπτο διάλειμμα ενδιάμεσα. Η πρόταση προσθέτει ότι θα πρέπει να είναι διαθέσιμες προσαρμογές για όσους τις χρειάζονται για ιατρικούς λόγους, όπως η προσφορά μεγαλύτερου κειμένου ή επιπλέον χρόνου για ορισμένα άτομα.

Κάθε ενότητα θα κοστίζει 700 κορώνες, δίνοντας συνολικά 1.400 κορώνες και για τις δύο δοκιμές.

Οι ανιθαγενείς και τα άτομα με καθεστώς πρόσφυγα ή όσοι έχουν λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα από τις σουηδικές αρχές θα πρέπει να εξαιρούνται, αναφέρει η πρόταση.

Επί του παρόντος κοστίζει 2.000 κορώνες για ενήλικες να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη διαμονή, επομένως αυτό θα αυξήσει το συνολικό κόστος της αίτησης για μόνιμη διαμονή σε 3.400 κορώνες ανά άτομο.

Πόσο καλά πρέπει να είναι τα σουηδικά μου;

Η πρόταση αναφέρει ότι θα πρέπει να έχετε επίπεδο Σουηδικών ισοδύναμο με Α2 στο CEFR, το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς της ΕΕ για τις Γλώσσες.

Αυτό είναι ισοδύναμο με το επίπεδο C SFI και ταξινομείται ως “βασικό” επίπεδο των Σουηδικών.

Το τεστ γλώσσας θα μετρήσει μόνο τις δεξιότητές σας στην ακρόαση, επομένως δεν θα δοκιμαστείτε στις δεξιότητες ομιλίας ή γραφής σας. Ίσως χρειαστεί να διαβάσετε κάποιες ερωτήσεις στα σουηδικά, αν και δεν θα δοκιμαστείτε ως προς την αναγνωστική σας κατανόηση.

Ακολουθούν οι οδηγίες του CEFR για ένα επίπεδο Α2:

“Μπορεί να κατανοήσει προτάσεις και συχνά χρησιμοποιούμενες εκφράσεις που σχετίζονται με τομείς της πιο άμεσης συνάφειας (π.χ. πολύ βασικές προσωπικές και οικογενειακές πληροφορίες, ψώνια, τοπική γεωγραφία, απασχόληση). Μπορεί να επικοινωνεί σε απλές και συνηθισμένες εργασίες που απαιτούν απλή και άμεση ανταλλαγή πληροφοριών για οικεία και Θέματα ρουτίνας. Μπορεί να περιγράψει με απλά λόγια πτυχές του υπόβαθρου του/της, του άμεσου περιβάλλοντος και ζητήματα σε τομείς άμεσης ανάγκης».

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, και τα δύο τεστ θα πραγματοποιηθούν στα σουηδικά, επομένως η κατανόησή σας θα πρέπει επίσης να είναι αρκετά καλή για να μπορείτε να απαντήσετε στα τεστ, αν και η πρόταση αναφέρει ότι μπορεί να συμπεριληφθεί ένα γλωσσάρι ορολογίας για λεξιλόγιο άνω του επιπέδου Α2.

Ποια θέματα θα καλύψει το τεστ της κοινωνίας;

Το τεστ για τη γνώση της σουηδικής κοινωνίας θα σχεδιαστεί για να «δοκιμάσει τις βασικές γνώσεις που απαιτούνται για να ζεις και να εργάζεσαι στη σουηδική κοινωνία», αναφέρει η πρόταση και θα βασίζεται σε υλικό προσαρμοσμένο από τον ιστότοπο informationsverige.se.

Τα πιθανά θέματα εξέτασης, σύμφωνα με την πρόταση, μπορεί να είναι τα εξής:

  • Έρχομαι στη Σουηδία

  • Ζώντας στη Σουηδία

  • Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του ατόμου στη Σουηδία

  • Δημιουργία οικογένειας και ζωή με παιδιά στη Σουηδία

  • Έχοντας επιρροή στη Σουηδία

  • Φροντίδα για την υγεία στη Σουηδία

  • Γερνάω στη Σουηδία

Μπορώ να αποδείξω τις γνώσεις μου στα σουηδικά με άλλο τρόπο;

Όχι. Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, θα πρέπει να λάβετε τα συγκεκριμένα επίσημα τεστ γλώσσας και πολιτισμού που χειρίζεται η κυβέρνηση, επομένως ένα ολοκληρωμένο μάθημα SFI ή άλλο μάθημα σουηδικής γλώσσας, ακόμη και αν είναι σε υψηλότερο επίπεδο, δεν θα γίνει δεκτό.

Τι θα συμβεί αν αποτύχω σε ένα τεστ;

Εάν αποτύχετε σε ένα τεστ, μπορείτε να επαναλάβετε την ενότητα που αποτύχατε, επομένως δεν θα χρειαστεί να επαναλάβετε ολόκληρο το τεστ ξανά.

Ωστόσο, θα χρειαστεί να πληρώσετε ξανά το τέλος των 700 κορωνών για κάθε ενότητα που θα επαναλάβετε.

Πόσο καιρό θα ισχύουν τα τεστ;

Δεν θα υπάρξει ημερομηνία λήξης, σύμφωνα με την πρόταση.

Πού θα γίνουν οι εξετάσεις;

Η πρόταση προτείνει ότι η Σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών είναι επιφορτισμένη με τη φιλοξενία δοκιμών, καθώς διαθέτουν ήδη ψηφιακούς πόρους δοκιμών για τη διεξαγωγή των θεωρητικών τμημάτων των εξετάσεων οδήγησης.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν σε χώρους της Διοίκησης Μεταφορών.

Η έκθεση προτείνει να διεξάγονται τα τεστ “τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους”, προσθέτοντας ότι η ακριβής συχνότητα θα αποφασιστεί από το Σουηδικό Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης μετά από διαβούλευση με τη Διοίκηση Μεταφορών.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ