Οι αρχαιολόγοι που έσκαβαν σε μια αρχαία τοποθεσία στην κεντρική Ολλανδία κατά τη διάρκεια πολλών ετών ανακάλυψαν κάτι αξιοσημείωτο και απροσδόκητο. Μετά από ανάλυση των ανασκαφών που συνεχίζονται από το 2017, οι αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν ότι αυτή η τοποθεσία περιέχει τύμβους, τάφρους, νεκροταφεία και μονοπάτια επενδεδυμένα με ξύλινους στύλους, τα οποία ήταν όλα μέρος ενός εκτεταμένου θρησκευτικού ιερού ή τελετουργικού συγκροτήματος που κατασκευάστηκε περισσότερο πριν από 4.000 χρόνια.
Αυτή η καταπληκτική τοποθεσία, την οποία ορισμένοι ήδη αναφέρουν ως « Στόουνχεντζ της Ολλανδίας », ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη Tiel, έναν δήμο που βρίσκεται 70 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρότερνταμ. Το συγκρότημα είναι τεράστιο και εκτείνεται σε μήκος τριών γηπέδων ποδοσφαίρου από άκρη σε άκρη. Τίποτα παρόμοιο δεν έχει ανακαλυφθεί ποτέ πριν στην Ολλανδία και οι επιπτώσεις του στη μελέτη των κοινωνιών της Εποχής του Χαλκού είναι τεράστιες.
Τελετουργικές Παρατηρήσεις και Ηλιακή Λατρεία στην Εποχή του Χαλκού
Όπως συνέβη στο Stonehenge, τα διάφορα χαρακτηριστικά του συμπλέγματος κατασκευάστηκαν προσεκτικά για να ευθυγραμμίζονται με τον Ήλιο, τους πλανήτες ή τα αστέρια ή για να σηματοδοτούν σημαντικά αστρονομικά γεγονότα που είχαν βαθύτερο νόημα για τους Ευρωπαίους της Εποχής του Χαλκού. Και στις δύο τοποθεσίες, η σηματοδότηση της άφιξης του θερινού και του χειμερινού ηλιοστασίου φαίνεται να ήταν βασική προτεραιότητα.
«Ο μεγαλύτερος τύμβος χρησίμευε ως ηλιόλουστο ημερολόγιο, παρόμοιο με τις διάσημες πέτρες του Στόουνχεντζ στην Αγγλία», ανέφεραν οι αρχαιολόγοι πίσω από τη νέα ανάλυση σε δήλωση που δημοσίευσε το Reuters .
“Αυτό το ιερό πρέπει να ήταν ένα πολύ σημαντικό μέρος όπου οι άνθρωποι παρακολουθούσαν τις ειδικές μέρες του χρόνου, έκαναν τελετουργίες και έθαβαν τους νεκρούς τους. Σειρές από κοντάρια στέκονταν κατά μήκος των μονοπατιών που χρησιμοποιούνταν για πομπές.”
Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην τοποθεσία έχουν ανακαλύψει περίπου 80 ταφές μέχρι στιγμής. Είναι ενδιαφέρον ότι ένας από τους τάφους περιείχε τα λείψανα μιας γυναίκας που ήταν ενταφιασμένη μαζί με μια γυάλινη χάντρα που εισήχθη από την αρχαία Μεσοποταμία (σημερινό Ιράκ). Αυτή είναι η παλαιότερη γυάλινη χάντρα που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Ολλανδία και οι ερευνητές λένε ότι αποδεικνύει ότι τα εμπορικά δίκτυα της Εποχής του Χαλκού συνέδεαν τη βόρεια Ευρώπη με μέρη της αρχαίας Εγγύς Ανατολής, παρά τον τεράστιο διαχωρισμό σε απόσταση.
Εκτός από τους χώρους ταφής, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης υπολείμματα σκελετών ζώων, ανθρώπινων κρανίων και χάλκινων εργαλείων και όπλων που ήταν τοποθετημένα κοντά σε σημεία όπου ο ήλιος έλαμπε απευθείας μέσω των ανοιγμάτων στον κεντρικό τύμβο του συγκροτήματος. Αυτό υποδηλώνει ότι είχαν συσσωρευτεί σε αυτές τις τοποθεσίες για τελετουργικούς σκοπούς, πιθανώς ως θυσίες σε κάποιον αρχαίο ξεχασμένο θεό.
Αυτό είναι στην πραγματικότητα μόνο ένα μικρό δείγμα αυτού που ανακαλύφθηκε σε αυτή την εκπληκτική τοποθεσία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, αρχαιολογικές ομάδες που εργάζονται στο ιερό έχουν ανακαλύψει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντικείμενα.
Ενώ πιστεύουν ότι ο χώρος του ιερού κατασκευάστηκε για πρώτη φορά κατά την Εποχή του Χαλκού, ή περίπου 4.000 χρόνια πριν, πολλά από αυτά τα αντικείμενα συνδέονται τόσο με την παλαιότερη όσο και με τη μεταγενέστερη εποχή. Αυτό περιλαμβάνει αντικείμενα που κατασκευάστηκαν όταν η περιοχή ήταν μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και επίσης κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα . Υπολογίζεται ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως θρησκευτικό ιερό για περίπου 800 χρόνια μετά την αρχική του κατασκευή στα τέλη της τρίτης ή στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας π.Χ., αλλά φαίνεται ότι η κατοχή συνεχίστηκε για πολύ μετά από αυτό.
Παρόλο που η τοποθεσία κοντά στο Tiel ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2017, οι αρχαιολόγοι δεν ήταν σίγουροι για το τι είχαν βρει στην αρχή. Διάσπαρτες τοποθεσίες παρήγαγαν ταφικά μνημεία, τύμβους και άλλες συναρπαστικές εγκαταστάσεις, αλλά δεν ήταν πάντα εμφανές πώς όλα ταιριάζουν μεταξύ τους. Περιπλέκοντας τα πράγματα περαιτέρω, περίπου 200 αρχαιολόγοι συμμετείχαν σε ανασκαφές στον χώρο κάποια στιγμή, οδηγώντας σε μια χαοτική κατάσταση όπου οι εργασίες δεν ήταν πάντα καλά συντονισμένες και όπου τα σημαντικά ευρήματα δεν κοινοποιούνταν πάντα.
Αλλά ενώ η πρόοδος ήταν συχνά αργή, τελικά η αλήθεια ήταν προορισμένη να αποκαλυφθεί. Η έρευνα που επικεντρώθηκε συγκεκριμένα στους ταφικούς τύμβους διεξήχθη υπό την επίβλεψη του Cristian van der Linde από την Αρχαιολογική και Ιστορική Έρευνα BAAC και ήταν η ομάδα αρχαιολόγων που εργαζόταν υπό την αιγίδα του που έκανε την ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας ότι είχαν εντοπίσει ένα αρχαίο θρησκευτικό συγκρότημα.
Οι αρχαιολόγοι προσδιόρισαν ότι ο μεγαλύτερος τύμβος στο κέντρο του συγκροτήματος ήταν η πιο σημαντική τελετουργική τοποθεσία. Εκεί κατασκευάστηκε ένα ηλιακό ημερολόγιο , το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό των ημερών συγκομιδής και άλλων σημαντικών εποχιακών γεγονότων.
Σε ένα απόσπασμα που δημοσιεύτηκε από την De Telegraaf , τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Ολλανδίας, ένας εκπρόσωπος των αρχαιολόγων έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι μετρήσεις του χρόνου χρησιμοποιώντας τον ήλιο.
«Ένα άτομο, για παράδειγμα ένας ιερέας ή μια ιέρεια, στεκόταν στον λόφο, ο οποίος ήταν επίπεδος στην κορυφή και στον οποίο πιθανώς βρισκόταν ένας μεγάλος στύλος», εξήγησε ο εκπρόσωπος. «Ο ιερέας είδε στη συνέχεια τη θέση του ήλιου από το σταθερό σημείο του στύλου. Υπήρχαν περισσότεροι στύλοι γύρω από το λόφο ως δείκτες. Βοήθησαν τον ιερέα να καθορίσει την ακριβή εποχή του χρόνου».
Μια ρηχή τάφρο με πολλαπλά περάσματα περιέβαλλε τον κεντρικό τύμβο και είχε και τελετουργική σημασία.
«Σε ορισμένες μέρες ο ήλιος έλαμψε κατευθείαν μέσα από αυτά τα περάσματα στο λόφο», είπε ο εκπρόσωπος. «Ακριβώς όπως στο Στόουνχεντζ, όπου ο ήλιος λάμπει μέσα από τις πέτρες τις σημαντικές μέρες».
Η ανάλυση της τοποθεσίας έχει ήδη αποκαλύψει συναρπαστικά στοιχεία για τις τελετουργικές και θρησκευτικές πρακτικές των ανθρώπων που την έχτισαν. Με περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντικείμενα προς μελέτη και καταγραφή, πιο ενδιαφέροντα δεδομένα για αυτούς τους αρχαίους κατοίκους της Ολλανδίας είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστούν τα επόμενα χρόνια. Στο μεταξύ, ορισμένα από τα αντικείμενα που έχουν αναλυθεί εκτίθενται επί του παρόντος στο Flipje and Regional Museum στο Tiel και στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων της Ολλανδίας στο Leiden.
https://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/bronze-age-sanctuary-netherlands-0018677
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.