Βασιλεία Τσικίνα-Τσάμη
Γενική Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου ΧΑΝΘ
100 ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΝΘ

«Η ιστορία της ΧΑΝΘ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης τον τελευταίο αιώνα»

Η ΧΑΝΘ (Χριστιανική Αδελφότης Νέων Θεσσαλονίκης) γιορτάζει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή της, και με αυτή την αφορμή μιλήσαμε με την γενική Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΧΑΝΘ, Βασιλεία Τσικίνα-Τσάμη. Η κόρη του αείμνηστου Μίμη Τσικίνα, προπονητή της ομάδας μπάσκετ και για πολλά χρόνια Διευθυντή της Κατασκήνωσης Πηλίου και Γενικού Διευθυντή της ΧΑΝΘ, το όνομα του οποίου κοσμεί το αθλητικό κέντρο της ΧΑΝΘ, μιλάει στη SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Γερμανό για τις εορταστικές δράσεις που προγραμματίζονται, και ξετυλίγει την ιστορία της ΧΑΝΘ από την ίδρυσή της έως σήμερα, σε όλες τις εκφάνσεις της (αθλητισμός, παιδεία, πολιτισμός, κοινωνική προσφορά).

Το 2021 γιορτάζουμε τα 100 χρόνια της ΧΑΝΘ. Πείτε μας ποιες δράσεις και εκδηλώσεις προγραμματίζονται για τον εορτασμό της επετείου;

Το 2021 η Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης γιορτάζει 100 χρόνια δράσης και προσφοράς στον άνθρωπο, την κοινωνία και την πόλη, από την ίδρυση της το 1921. Με αφορμή τη σημαντική αυτή επέτειο επικοινωνεί με το κοινό μια νέα καμπάνια με τίτλο «1 με σένα» που αποτυπώνει την ιστορική πορεία ενός αιώνα, και συμπυκνώνει το νόημα και τη σημασία των ιδανικών που πρεσβεύει η Χ.Α.Ν.Θεσσαλονίκης όλα αυτά τα χρόνια. Λόγω της πανδημίας οι εορταστικές εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν για ευνόητους λόγους στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

  • 2 Σεπτεμβρίου Γενέθλια Ημέρα Χ.Α.Ν.Θ

Γιορτάζουμε τη γενέθλια ημέρα με ένα μουσικό, εικαστικό πολυθέαμα στο κτήριο της Χ.Α.Ν.Θ και με συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

  • 2 Σεπτεμβρίου Έκδοση ιστορικού Λευκώματος

Παρουσίαση έκδοσης επετειακού λευκώματος με την ιστορία της Χ.Α.Ν.Θ

  • 3,4,5 Σεπτεμβρίου Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Ένα τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων, ανοιχτές στο κοινό, που αναδεικνύουν την ιστορική σύνδεση της Χ.Α.Ν.Θ με την πόλη και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

  • 20-21 Νοεμβρίου FORUM με θέμα «η Κοινωνία των Πολιτών του αύριο»

Ένα forum συνάντησης και συνεργασίας εθελοντικών οργανώσεων από τη Μακεδονία και τη Θράκη, με αντικείμενο τον εθελοντισμό στον 21ο αιώνα και τις προκλήσεις του μέλλοντος για την κοινωνία των πολιτών.

  • Δεκέμβριος 2021 Επιστημονική Ημερίδα

Με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας της ΧΑΝΘ στην πόλη και της προσφοράς της στους νέους. Στην ημερίδα θα κληθούν να ομιλήσουν επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

  • Δεκέμβριος 2021 Επίσημο Δείπνο

Κορύφωση των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων ιστορίας της ΧΑΝΘ θα αποτελέσει το Επίσημο Δείπνο στο τέλος του έτους με τιμητικές απονομές, βραβεύσεις και επίσημους προσκεκλημένους.

Παράλληλα κάθε τομέας που δραστηριοποιείται στη Χ.Α.Ν.Θ (Αθλητισμός, Κοινωνική Δράση, Κατασκηνώσεις, Εκπαίδευση, Σχολή Στελεχών, Παραρτήματα Καλαμαριάς και Ασβεστοχωρίου, Μουσείο Μπάσκετ) θα συμβάλει στον εορτασμό μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.

Ας πάμε 100 χρόνια πίσω. Πως ξεκίνησε αυτή η ιστορία, που συνδέθηκε τόσο άρρηκτα με την πόλη της Θεσσαλονίκης;

Η μακρά διαδρομή της ΧΑΝ.Θεσσαλονίκης έχει τις ρίζες της το 1918 όταν εθελοντές αμερικανικών ΧΑΝ οργάνωσαν στην πόλη μας τα «σπίτια του στρατιώτη» που κάλυπταν τις ανάγκες σίτισης και ψυχαγωγίας των ελληνικών και συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων που πολεμούσαν στο Μακεδονικό Μέτωπο. Το 1921 οι συνθήκες ήταν ώριμες για την ίδρυση της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης από επιφανείς προσωπικότητες της πόλης μας. Η πορεία της ΧΑΝΘ συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια και σήμερα αγγίζει την ζωή ολοένα και περισσότερων ανθρώπων μέσα από τα προγράμματά της. Καλλιεργεί τον αθλητισμό με έμφαση στα ομαδικά αθλήματα, λειτουργεί την πρώτη οργανωμένη παιδική κατασκήνωση στον Αγιο Γιάννη Πηλίου και ασκεί δράσεις κοινωνικής προσφοράς. Μέχρι σήμερα 100 χρόνια μετά, αφουγκράζεται τις σύγχρονες ανάγκες και τάσεις και συνεισφέρει μέσα από τα οργανωμένα προγράμματά της.

Μιλήστε μας για την δική σας σχέση με τη ΧΑΝΘ. Πέρα από τον τίτλο της Γεν. Γραμματέως του Διοικητικού Συμβουλίου, τι είναι αυτό που ουσιαστικά σας συνδέει με τη ΧΑΝΘ;

Η παιδική και εφηβική μου ηλικία σφραγίστηκε με τα συναισθήματα, τις εικόνες, τις δραστηριότητες, τις φιλίες, τις αρχές και τις αξίες της ΧΑΝΘεσσαλονίκης. Είχα την τύχη να είναι Διευθυντής της ΧΑΝΘ ο πατέρας μου ΜΙΜΗΣ ΤΣΙΚΙΝΑΣ και για πολλά χρόνια η κατοικία μας ήταν μέσα στο ιστορικό κτίριο της Αδελφότητας. Αυτό μου έδινε την δυνατότητα να συμμετέχω σε όλα τα προγράμματά της, να γνωρίζω τα αθλήματα που καλλιεργεί, τις πρωτοπόρες δράσεις της και το κυριότερο να σφυρηλατήσω σχέσεις φιλίας και εκτίμησης με αξιόλογους ανθρώπους. Η εθελοντική συμμετοχή μου ως ενήλικη πλέον στα όργανα διοίκησης της Αδελφότητας υπήρξε η φυσική συνέπεια της μακροχρόνιας και σημαντικής σχέσης μου με αυτή. Η ΧΑΝΘ μου προσέφερε πλούτο εμπειριών και οι αναμνήσεις αυτές με συντροφεύουν πάντα.

Αν και όλοι γνωρίζουν την ταύτιση της ΧΑΝΘ με τον αθλητισμό, πολύ λιγότεροι γνωρίζουν ότι ουσιαστικά από τη ΧΑΝΘ ξεκίνησαν στην Ελλάδα αθλήματα όπως το basketball και το volley. Τι σημαίνει ΧΑΝΘ για τον αθλητισμό όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά όλης της Ελλάδας;

Η αρχή της ιστορίας του μπάσκετ και του βόλλευ στην Ελλάδα είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την Θεσσαλονίκη καθώς η δράση της ΧΑΝΘ άλλαξε τον αθλητικό χάρτη της πόλης μας. Η ΧΑΝΘ είχε πρωταρχικό ρόλο στην διάδοση και στην ανάπτυξη των αθλημάτων αυτών. Το 1921 παράλληλα με το μπάσκετ έχει ήδη προχωρήσει και η διδασκαλία του βόλλευ. Σύλλογοι της πόλης μας αγκαλιάζουν τα νέα αθλήματα και πολύ σύντομα διοργανώνονται και τα πρώτα τοπικά πρωταθλήματα. Το 1923 κατασκευάζεται από την ΧΑΝΘ το πρώτο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ και το 1924 διοργανώνει ανεπίσημο πρωτάθλημα μπάσκετ στην πόλη . Το 1926 διοργανώθηκαν από την ΧΑΝΘ οι πρώτοι επίσημοι αγώνες καλαθόσφαιρας μεταξύ αθλητικών σωματείων και αθλητικών συλλόγων της εποχής. Παράλληλα λειτουργούσαν στον διαμορφωμένο αθλητικό χώρο της 2 γήπεδα βόλλευ για την εκμάθηση του αθλήματος και την διεξαγωγή αγώνων.

Από τότε μέχρι σήμερα η ΧΑΝΘ καλλιεργεί, διδάσκει, αναπτύσσει και διαδίδει το άθλημα του μπάσκετ και του βόλλευ. Σήμερα αποτελεί έναν από τους τέσσερις αθλητικούς Συλλόγους πανελληνίως που καλλιεργεί 15 αθλήματα (μπάσκετ, βόλλευ, χαντμπωλ, ποδόσφαιρο, κολύμβηση, πόλο, πιγκ-πογκ, τέννις, τζούντο, ταε κβον ντο, σκάκι, ξιφασκία, τοξοβολία, τοιχοσφαίριση, μπάσκετ με αμαξίδιο) πάντα με προσήλωση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και στο ευ αγωνίζεσθαι.

Πέρα από τον αθλητικό χαρακτήρα της, η ΧΑΝΘ δραστηριοποιείται έντονα στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Μιλήστε μας για τις αντίστοιχες δράσεις.

Μέσα από μία μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων που αφορούν κυρίως τους νέους η ΧΑΝΘ παρέχει στα μέλη της την δυνατότητα να ενισχύσουν το ταλέντο τους .Θα αναφερθώ στο πρόγραμμα της εκπαίδευσης στελεχών και νέων εθελοντών που απευθύνεται σε εφήβους, δίνει έμφαση σε θέματα συνεργασίας, ηγεσίας, υπευθυνότητας και πρωτοβουλίας μέσα από βιωματική εκπαίδευση. Συμβάλει με τον τρόπο αυτό στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων. Κάθε χρόνο συμμετέχουν στην Σχολή Στελεχών 600 εκπαιδευόμενα στελέχη με την καθοδήγηση 80 εκπαιδευτών εθελοντών. Συγχρόνως λειτουργούν τμήματα θεάτρου , ζωγραφικής, φωτογραφίας, μουσικής, χορού, λαογραφικός χορευτικός όμιλος, καλλιτεχνικό εργαστήρι και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων.

Δεν πρέπει να παραβλέψουμε και την κοινωνική προσφορά της ΧΑΝΘ διαχρονικά.

Ξεκινώντας από το 1922 η ΧΑΝΘ περιθάλπτει τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής, το 1926 αναλαμβάνει πρώτη δράση για τη δημιουργία Επιτροπής Προστασίας Αλητοπαιδος για την περίθαλψη και προστασία παιδιών χωρίς γονείς. Ιδρύει στέγη σπουδαστού για φοιτητές από την επαρχία και στεγάζει πρόσφυγες στην περιοχή Χαριλάου σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Ιδρύει το πρώτο Νυχτερινό Γυμνάσιο. Προσφέρει βοήθεια στους καταυλισμούς Ελληνοκυπρίων προσφύγων. Βοηθά τους πληγέντες από τον μεγάλο σεισμό στη Θεσσαλονίκη. Υπογράφει πρωτόκολλο συνεργασίας με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «Ιθάκη» και παραχωρεί χώρο για δημιουργία του πολιτιστικού καφενείου ΧΡΩΜΑ για την απασχόληση και την ομαλή επανένταξη τους. Ξεκινά πρόγραμμα απόδημου Ελληνισμού στην κατασκήνωση Πηλίου. Διαχρονικά λειτουργεί Τράπεζα Τροφίμων και διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία. Λειτουργεί πρόγραμμα κοινωνικής δράσης με τίτλο «Χαρίζω ένα Χαμόγελο» και πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς για μονογονεϊκές οικογένειες. Προσφέρει δεκάδες υποτροφίες κάθε χρόνο στα προγράμματά της σε παιδιά ιδρυμάτων και κοινωνικών φορέων, καθώς και σε μικρούς φίλους ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Υπογράφει πρωτόκολλο με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων. Μέχρι και σήμερα συμμετέχει σε προγράμματα για τους πρόσφυγες με σκοπό την δημιουργική και αθλητική απασχόληση των προσφυγόπουλων.

Η ιστορία ενός αιώνα δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο επιτυχίες και ανάπτυξη, αλλά και δύσκολες στιγμές. Ποιες ήταν αυτές;

Η ιστορία της ΧΑΝΘ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης τον τελευταίο αιώνα. Επομένως η λειτουργία της επηρεάστηκε από τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη. Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής ανεστάλησαν όλες οι δραστηριότητές της ΧΑΝΘ και επαναλειτούργησε μετά την απελευθέρωση. Η περίοδος της πανδημίας του κορωνοιού που βιώνουμε στη χώρα μας δημιούργησε πρωτόγνωρες καταστάσεις για όλους. Στη ΧΑΝΘ αναστείλαμε σταδιακά τις εκπαιδευτικές και τις αθλητικές δραστηριότητες, κλείσαμε τους χώρους συνάθροισης, αναβάλαμε εκδηλώσεις και τέλος προχωρήσαμε σε διακοπή της λειτουργίας μας. Παρόλη όμως την προσωρινή αναγκαστική διακοπή λειτουργίας, η σχέση της ΧΑΝΘ με τα μέλη της και την κοινωνία παραμένει άρρηκτη. Αυτή είναι η δύναμη της ΧΑΝΘ 100 χρόνια τώρα.

Ποιος είναι, έστω κατά προσέγγιση, ο συνολικός αριθμός των ατόμων, ενήλικων ή ανήλικων, που είναι σήμερα εγγεγραμμένοι σε κάποιο από τα αθλητικά, εκπαιδευτικά κ.α. προγράμματα της ΧΑΝΘ;

Η ΧΑΝΘ αριθμεί περισσότερα από 1.600 τακτικά μέλη, 7.000 συμμετέχοντες στα προγράμματά της και 15.000 επισκέπτες των εγκαταστάσεων της σε ετήσια βάση. Διοικείται από 24 εθελοντές, αιρετά μέλη Διοικητικού Συμβούλιου. Μέλη ειδικών επιτροπών, επίσης εθελοντές, συμβουλεύουν και εισηγούνται προς το Διοικητικό Συμβούλιο, ενισχύοντας τη λειτουργία της Αδελφότητας στις διάφορες δράσεις της. Η ΧΑΝΘ μέσα από τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, την εκγύμναση, τις κατασκηνώσεις, την κοινωνική προσφορά και δράση, πάντα μέσα από το πρίσμα του εθελοντισμού, στοχεύει στην ισόπλευρη ανάπτυξη της ψυχής, του πνεύματος, του σώματος και της κοινωνικότητας των νέων.

Ποιες είναι οι εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ σήμερα;

Η ΧΑΝΘ στεγάζεται σε ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια της Θεσσαλονίκης, επί της ομώνυμης πλατείας (Πλατεία ΧΑΝΘ). Στις νέες υπαίθριες και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν στο οικόπεδό της περιλαμβάνονται, το αθλητικό κέντρο ΜΙΜΗΣ ΤΣΙΚΙΝΑΣ, το κέντρο πολλαπλών χρήσεων και το υπόγειο αυτοματοποιημένο parking. Μέσα στο αθλητικό κέντρο στεγάζεται και το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤ της ΧΑΝΘ. Πρέπει όμως να αναφέρω και τα 2 Παραρτήματα της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη, αυτό της Καλαμαριάς και του Ασβεστοχωρίου. Σημαντικό κομμάτι βέβαια αποτελούν και οι κατασκηνώσεις στον Αη Γιάννη Πηλίου, στον Αγιο Νικόλαο Χαλκιδικής και το εκπαιδευτικό κέντρο στο Νυμφαίο της Φλώρινας.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον; Ποια είναι τα σχέδια για τα επόμενα χρόνια, και ποια τα πιο μακρόπνοα;

Με σεβασμό στην παράδοση, αλλά σταθερά προσανατολισμένη στην πρωτοπορία, στόχος της ΧΑΝΘ είναι τα μέλη της να συνεισφέρουν εθελοντικά και να υπηρετούν τους σκοπούς της μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματά που υλοποιεί. Διαρκής προσπάθεια της ΧΑΝΘ είναι οι νέοι να πιστέψουν στους εαυτούς τους, να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, να προετοιμαστούν για να αναλάβουν θέσεις ευθύνης, να γίνουν ενεργοί και χρήσιμοι πολίτες. Η καινοτομία και η πρωτοπορία βρίσκονται στον πυρήνα της λειτουργίας της ΧΑΝΘ από τα πρώτα βήματά της μέχρι και σήμερα. Σήμερα, μετά από 100 χρόνια ενεργής διαδρομής η ΧΑΝΘ είναι παρούσα, στέκεται αντάξια της ιστορίας της και οραματίζεται για το μέλλον παραμένοντας η μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ