Καινοτομία & Τεχνολογία: Η Ελλάδα στην εποχή του ΑΙ

Οι παγκόσμιες εξελίξεις το χώρο της τεχνολογίας και της ψηφιακής καινοτομίας με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον, που χωρίς να ξέρουμε ακόμη ακριβώς πως θα διαμορφωθεί, υποπτευόμαστε όμως πως θα δώσει την ευκαιρία σε όσους το εκμεταλλευτούν να ¨εκτιναχτούν” σε όλα τα οικονομικά, πολιτικά, επιστημονικά και όχι μόνο πεδία, ενώ αντίθετα όσοι δεν μπορέσουν να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις, θα μείνουν πίσω, αιώνια ανταπτυσσόμενοι αλλά μακριά από τους αναπτυγμένους.

Η Ελλάδα σε αυτό το σταυροδρόμι, παρότι δεν υπήρξε ποτέ κέντρο τεχνολογικής πρωτοπορίας, δείχνει να έχει αρκετές προοπτικές, αν όχι να διακριθεί, τουλάχιστον να εκμεταλλευτεί σωστά και προς όφελος της τις ραγδαίες εξελίξεις, που θα της επιτρέψουν να διευρύνει την οικονομία της και να ενισχύσει την ανάπτυξή της.

Ήδη τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σημαντική φάση μετασχηματισμού και ανανέωσης στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Μετά από δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η χώρα προσπαθεί να αξιοποιήσει το δυναμικό της στον ψηφιακό τομέα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός προχωράει και αγγίζει όλους τους τομείς της κοινωνίας. Η ψηφιοποίηση διαδικασιών και η χρήση νέων τεχνολογιών βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια του δημόσιου τομέα.

Ταυτόχρονα προχωράνε επενδύσεις στην έρευνα και η ανάπτυξη, και αυξάνονται τα επιστημονικά και τεχνολογικά κέντρα, καθώς και οι συνεργασίες με ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα.

Σε ρυθμούς ανάπτυξης βρίσκεται και ο επιχειρηματικός κλάδος της πληροφορικής και της ψηφιακής τεχνολογίας, που αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ της χώρας. Νέες τεχνολογικές εταιρείες δημιουργούνται και επενδύουν σε καινοτόμες λύσεις και υπηρεσίες.

Η εικόνα αυτή επιτρέπει αισιοδοξία ότι η χώρα δεν θα μείνει πίσω στους νέους δρόμους που ανοίγουν η καινοτομία και η τεχνολογία. Στο αφιέρωμα του SPEAKNEWS μιλάνει εκπρόσωποι των μεγαλύτερων οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σήμερα στο χώρο της καινοτομίας, και όλοι συμφωνούν ότι οι δυνατότητες, το ταλέντο, οι προοπτικές, είναι όλα στη θέση τους, και πως οι κύριοι στόχοι από εδώ και πέρα είναι τρεις:

1) Η δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις καινοτομίας, για την προσέλκυση ακόμη περισσότερων επενδύσεων.

2) Η διασύνδεση πανεπιστημίων και επιχειρήσεων που θα ενισχύσει την καινοτομία και την εφαρμογή της έρευνας στην πράξη.

3) Η βελτιστοποίηση της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης, ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού

Πολιτεία, δήμοι και περιφέρειες, επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, επιμελητήρια, σύνδεσμοι, ερευνητικά κέντρα, αν μπορέσουν να συντονιστούν σε ένα κοινό στόχο για τη δημιουργία ενός φιλόδοξου και ανταγωνιστικού ψηφιακού οικοσυστήματος, τότε η χώρα θα δει να ανοίγονται μπροστά της νέες ευκαιρίες και συνεργασίες τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο διεθνές πεδίο, και ο μετασχηματισμός αυτός θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΗ σύγχρονη ποιητική σκηνή της Κύπρου
Επόμενο άρθροΔιολισθαίνουμε σε νέες Πρέσπες στα ελληνοτουρκικά;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ