Όποιο δρόμο και να έχει επιλέξει κανείς για να ακολουθήσει μετά το Λύκειο, είτε Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, είτε κάποια άλλη σχολή (ΙΕΚ, Κολλέγιο), είτε σπουδές στο εξωτερικό, θα πρέπει να έχει υπ’ όψιν του πως το πτυχίο είναι σημαντικό, αλλά δεν αρκεί! Χρειάζονται επιπρόσθετα προσόντα για να ανταποκριθεί ένας νέος ενήλικας στις απαιτήσεις των σπουδών, ή της αναζήτησης εργασίας, όποτε και αν έρθει αυτή η ώρα, άμεσα ή αργότερα. Το πρώτο και πιο σημαντικό προσόν που χρειάζεται σήμερα τόσο στον φοιτητικό όσο και στον επαγγελματικό στίβο, μαζί με τις ψηφιακές ικανότητες, είναι η γνώση ξένων γλωσσών. Και τα 4-5 χρόνια σπουδών που θα ακολουθήσουν μετά το Λύκειο, είναι ιδανικός χρόνος για να μάθει κανείς μία καινούρια ξένη γλώσσα, ή να τελειοποιήσει μία που ήξερε ήδη.
Είναι αρκετά καλά τα Αγγλικά μου;
Προτού επιλέξει κανείς μία καινούρια ξένη γλώσσα, θα πρέπει πρώτα να απαντήσει στο ερώτημα: «είναι αρκετά καλά τα αγγλικά μου;». Αν η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι όχι, τότε η κατάκτηση του C2 στα Αγγλικά (ή αλλιώς Proficiency), γίνεται η απόλυτη προτεραιότητα. Πολλοί νέοι φοιτητές έχουν πιστοποίηση Αγγλικών επιπέδου Β2, το οποίο δυστυχώς σήμερα πια δεν είναι αρκετό. Σίγουρα όχι για νέους ανθρώπους που διεκδικούν εισαγωγή σε πανεπιστήμια του εξωτερικού για προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό, ή εργασία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατάκτηση του Proficiency για τον κάτοχο του Lower, είναι μια διαδικασία που δεν θα του πάρει πολύ χρόνο, καθώς μέσα σε μία χρονιά μπορεί να υπερκαλύψει τα επίπεδα C1 και C2. Από τα παραπάνω εύκολα συμπεραίνει κανείς, ότι αν η γνώση των αγγλικών είναι κατώτερη του Lower, τότε σίγουρα δεν χωράει άλλη αναβολή, και ο νέος φοιτητής πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μαθήματα αγγλικών. Τα τμήματα ενηλίκων είναι ταχύρυθμα, και μέσα σε 2 ή το πολύ 3 σπουδαστικές σαιζόν θα μπορέσει να φτάσει στο επιθυμητό C2 επίπεδο. Αν μάλιστα εκμεταλλευτεί και την καλοκαιρινή περίοδο, παρακολουθώντας κάποιο θερινό τμήμα, τότε η «υποχρέωση» των Αγγλικών θα φύγει πιο γρήγορα από ότι φαντάζεται.
Δεύτερη γλώσσα
Είναι πολλοί οι μαθητές που ήδη από το γυμνάσιο, ή και το δημοτικό ακόμη, έχουν έρθει σε επαφή και με δεύτερη ξένη γλώσσα εκτός από τα αγγλικά. Αυτό έγινε είτε με τη δεύτερη ξένη γλώσσα που έκανε στο σχολείο, είτε από προσωπική τους επιλογή κάνοντας μαθήματα σε κάποιο φροντιστήριο ή ιδιαίτερα. Σε κάθε περίπτωση η εκμάθηση μίας δεύτερης γλώσσας, συνήθως δυτικοευρωπαϊκής, έχει μπει εδώ και αρκετά χρόνια στην κουλτούρα των Ελλήνων μαθητών. Επομένως, τη στιγμή που κάποιος έχει ολοκληρώσει την εκμάθηση των αγγλικών, ή και παράλληλα με αυτά, μπορεί να ξεκινήσει την εκμάθηση κάποιας άλλης ευρωπαϊκής γλώσσας. Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, προσελκύουν πολλούς μαθητές. Στο χρονικό σημείο όπου κάποιος έχει τελειώσει το Λύκειο και συνεχίζει στο πανεπιστήμιο, το κριτήριο για την επιλογή δεύτερης γλώσσας είναι οι σπουδές του. Δηλαδή θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν ποια γλώσσα ταιριάζει καλύτερα με το αντικείμενο των σπουδών του, ποια γλώσσα θα χρειαστεί στο άμεσο μέλλον για μεταπτυχιακό, ποια γλώσσα θα του είναι απαραίτητη για συμμετοχή σε πρόγραμμα Erasmus! Η κατάκτηση του απαραίτητου Β2 επιπέδου στις δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες, μπορεί να γίνει σε δύο μόλις χρόνια σε τμήμα ενηλίκων. Όσο για τα πτυχία, στην Ελλάδα λειτουργούν Μορφωτικά Ινστιτούτα των χωρών αυτών, που διεξάγουν τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο εξετάσεις για αναγνωρισμένο πτυχίο σε όλα τα επίπεδα. Επιπλέον υπάρχουν και οι εξετάσεις του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας.
Βόρεια Ευρώπη
Δίπλα στις παραδοσιακά δημοφιλείς δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες, αναδεικνύονται τα τελευταία χρόνια και οι βορειοευρωπαϊκές. Χώρες όπως η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, με τα πολύ καλά πανεπιστήμια και το υψηλό βιοτικό επίπεδο, αποτελούν πόλο έλξης για τους νέους που σκέφτονται και το μετέπειτα των σπουδών τους. Η οικονομική κρίση που χτύπησε την Ευρώπη την προηγούμενη δεκαετία, ανέδειξε τις χώρες του βορρά ως τις πλέον ευημερούσες. Όσοι στοχεύουν στην Ιατρική και γενικότερα στα επαγγέλματα Υγείας, όσοι αγαπούν τις νέες τεχνολογίες, όσοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακά ιδρύματα, ανεξάρτητα από το αντικείμενο σπουδών, στρέφουν πια το βλέμμα τους βόρεια. Επιπλέον κίνητρο είναι ότι οι γλώσσες αυτές δεν είναι δύσκολες στην εκμάθησή τους. Μέσα σε τρία χρόνια μπορεί κάποιος να κατακτήσει το C2 επίπεδο. Στην Ελλάδα διενεργούνται 1 ή 2 φορές το χρόνο και εξετάσεις για την κατάκτηση πτυχίου, από έγκυρους και αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς φορείς και πανεπιστήμια των χωρών αυτών.
Ρωσία και Βαλκάνια
Στην Ελλάδα υπάρχουν επαγγελματικοί κλάδοι, για τους οποίους η γνώση μίας γλώσσας από την Ανατολική Ευρώπη, αποτελεί τεράστιο προσόν. Τα Ρώσικα, τα Σέρβικα, τα Βουλγάρικα, τα Τούρκικα, αποτελούν τη Νο1 επιλογή για όσους στοχεύουν σε πτυχίο και καριέρα στον Τουρισμό, ή σε οποιοδήποτε τομέα του εμπορίου. Όλη η ελληνική επικράτεια υποδέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό τουριστών από τις χώρες αυτές. Επίσης οι εισαγωγές-εξαγωγές με τους γείτονες είναι σταθερές εδώ και πολλά χρόνια. Ο γνώστης μίας ανατολικοευρωπαϊκής γλώσσας αποκτά αυτόματο προβάδισμα στους χώρους αυτούς. Για να κατακτήσει κάποιος το Β2 επίπεδο γνώσης σε Βαλκανική γλώσσα θα χρειαστεί 2 χρόνια, ενώ για τα Ρώσικα που είναι λίγο πιο δύσκολα απαιτούνται 3 χρόνια. Η απόκτηση πτυχίου γίνεται με εξετάσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, από μεγάλα Πανεπιστήμια των χωρών αυτών.
Ασία-Άπω Ανατολή
Γλώσσες όπως τα Κινέζικα, τα Ιαπωνικά και τα Κορεάτικα, γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα. Αυτό που κάποτε φάνταζε ως εξωτική επιλογή, σήμερα τείνει να γίνει κανόνας. Από τη μια η ασιατική κουλτούρα που μέσα από ταινίες, video games, μουσική έχει αποκτήσει τεράστιο κοινό παγκοσμίως, και από την άλλη η ίδια η οικονομική ανάπτυξη των χωρών αυτών, και η δυναμική παρουσία τους διεθνώς σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς, στρέφουν τους νέους στην εκμάθηση των αντίστοιχων γλωσσών. Η εκμάθηση εδώ απαιτεί περισσότερο χρόνο από ότι στις πιο οικείες για εμάς ευρωπαϊκές γλώσσες. Τρία χρόνια σε τμήμα ενηλίκων είναι το ελάχιστο που χρειάζεται για να φτάσει ο μαθητής ένα επίπεδο αντίστοιχο του Β2 (σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα), ενώ για το C2 απαιτούνται άλλα δύο χρόνια. Και για τις τρεις γλώσσες γίνονται στην Ελλάδα Εξετάσεις από έγκυρους εκπαιδευτικούς φορείς, 1 ή δύο φορές το χρόνο, ανάλογα με την γλώσσα.
Πληροφορίες:
SPEAK
Τσιμισκή 80, Θεσσαλονίκη
Τ: 2310225717
Email: speak@speak.edu.gr