ΣπουδάΖΩ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ

Γράφει η Κατερίνα Μπιτλόγλου

Μεγάλο ποσοστό των νέων στην Ελλάδα, όταν έρχεται η ώρα να αποφασίσουν για τις σπουδές τους, έχουν σταθερά στραμμένο το βλέμμα τους στο εξωτερικό, και ιδίως στις χώρες της δυτικής Ευρώπης και στις ΗΠΑ, με την Αγγλία να είναι ο νούμερο 1 προορισμός. Αυτό που πρέπει να έχει υπ’ όψιν ο υποψήφιος που επιθυμεί να κάνει αιτήσεις για εισαγωγή σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, είναι ότι η διαδικασία της προετοιμασίας και των αιτήσεων απαιτείται να γίνει αρκετούς μήνες πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδου. Εν ολίγοις, αν κάποιος θέλει τελειώνοντας το Λύκειο, να συνεχίσει άμεσα τις σπουδές του στο εξωτερικό, θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες εγγραφής από το προηγούμενο έτος, κατά την διάρκεια της Γ’ Λυκείου. Διαφορετικά, αν το αποφασίσει αφού τελειώσει το Λύκειο, θα πρέπει να αφιερώσει την επόμενη σαιζόν στην έρευνα για το κατάλληλο πανεπιστήμιο, την προετοιμασία για την συγκέντρωση όλων των δικαιολογητικών που χρειάζεται, και την κατάθεση αιτήσεων. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα βασικά στοιχεία για το τι χρειάζεται να προσέξει κάποιος που θέλει να κάνει αιτήσεις για πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, και των Η.Π.Α.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Τα κριτήρια εισαγωγής στα πανεπιστήμια της Αγγλίας, διαφοροποιούνται ανάλογα με το επίπεδο σπουδών, για το οποίο ενδιαφέρεται ο υποψήφιος.

  • Για τους υποψήφιους προπτυχιακούς φοιτητές, τα αγγλικά Πανεπιστήμια δίνουν βαρύτητα όχι μόνο στο βαθμό του απολυτηρίου αλλά και στο βαθμό πρόσβασης στις πανελλαδικές εξετάσεις.
  • Για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές μεγάλη βαρύτητα έχει ο βαθμός του πτυχίου τους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν πάνω από εκατό ιδρύματα σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία που δέχονται φοιτητές με διαφορετικά κριτήρια και οι προϋποθέσεις εισαγωγής είναι πιθανό να ποικίλουν. Η σημαντικότερη προϋπόθεση είναι να κατέχει ο υποψήφιος κάποιο από τα αποδεκτά αναγνωρισμένα πτυχία αγγλικών (π.χ. IELTS ή TOEFL). Ο βαθμός ή και το πτυχίο ορίζονται από το εκάστοτε πανεπιστήμιο, είτε σε προπτυχιακό, είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Οι αιτήσεις στα βρετανικά πανεπιστήμια, γίνονται μέσω του UCAS. Το UCAS (Universities & Colleges Admissions Service) είναι η υπηρεσία ένταξης στα ανώτατα Βρετανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, η οποία λειτουργεί online. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να μάθουν ποια πανεπιστήμια προσφέρουν το πρόγραμμα σπουδών που επιθυμούν, να κάνουν αίτηση προς αυτά έχοντας σε προτεραιότητα τα ιδρύματα της αρεσκείας τους και να παρακολουθήσουν την πρόοδο των αιτήσεων τους.

Η διαδικασία για τις UCAS αιτήσεις ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο του ακαδημαϊκού έτους και το πρώτο στάδιο υποβολής των αιτήσεων διαρκεί μέχρι τον Ιανουάριο. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιου τα πανεπιστήμια συνεχίζουν να δέχονται αιτήσεις, εάν έχουν ακόμα διαθέσιμες Θέσεις. Στη συνέχεια, μπαίνει σε εφαρμογή η διαδικασία Clearing, όταν κάποιος υποψήφιος δεν έχει εξασφαλίσει θέση σε κάποιο Πανεπιστήμιο της επιλογής του. Με το Clearing μπορεί να κάνει αίτηση για τυχόν κενές θέσεις που μπορεί να προκύψουν κι αυτή είναι ουσιαστικά η τελευταία ευκαιρία των ενδιαφερόμενων να εισαχθούν κάπου. UCAS αίτηση μπορεί ο κάθε υποψήφιος να κάνει μία και μόνο φορά, όπου και δηλώνει μέχρι και πέντε (5) ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή προγράμματα σπουδών της προτίμησης του.

ΓΑΛΛΙΑ

Όσοι επιθυμούν να επιλέξουν τη Γαλλία για σπουδές, κάνουν την αίτησή τους απευθείας στο πανεπιστήμιο, και η διαδικασία που θα ακολουθήσει κανείς εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το πανεπιστήμιο που θα επιλέξει. Η προθεσμία των αιτήσεων εξαρτάται επίσης από το εκάστοτε πανεπιστήμιο που θα επιλέξει κάποιος. Για το προπτυχιακό επίπεδο, ο υποψήφιος πρέπει να προσκομίσει τίτλο τύπου «Baccalauréat» δηλαδή το Απολυτήριο Λυκείου συμπεριλαμβανομένου του βαθμού στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτό που απαιτείται επίσης είναι η γνώση της γλώσσας σε επίπεδο Β2, σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες.

Η αίτηση εισαγωγής γίνεται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου για την πλειοψηφία των γαλλικών ιδρυμάτων, μέσω της πλατφόρμας https://www.parcoursup.fr/ . Κατά τη διαδικασία αυτή, θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει έως 10 πανεπιστήμια. Η αίτηση εισαγωγής στο πρώτο έτος σπουδών υποβάλλεται μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

ΗΠΑ

Η αξιολόγηση ενός υποψήφιου για την εισαγωγή του σε πανεπιστήμιο της Αμερικής δεν βασίζεται στους βαθμούς του λυκείου (αν και φυσικά είναι απαραίτητο το απολυτήριο λυκείου). Για να μπορέσει κάποιος να εισαχθεί σε αμερικανικό πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει δώσει επιτυχώς εξετάσεις για SAT. To SAT (Scholastic Aptitude Τest) είναι ένα test που εξετάζει την ικανότητα του υποψηφίου να εφαρμόζει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχει αποκτήσει και θα χρειαστεί στο κολλέγιο και στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Σε κάθε χώρα υπάρχουν εξεταστικά κέντρα για τα τεστ SAT. Η εξέταση SAT διεξάγεται γραπτώς στην Αγγλική γλώσσα, περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών και αποτελείται από το Evidence-based Reading and Writing, το Math και το Essay.

Αιτήσεις γίνονται κατ’ ευθείαν στο πανεπιστήμιο. Τα πανεπιστήμια έχουν τα δικά τους όρια SAT και έτσι κάποιος πρέπει να πιάσει το σκορ που ζητάει το πανεπιστήμιο που τον ενδιαφέρει. Αυτό σε συνδυασμό με το βαθμό απολυτηρίου Λυκείου μπορεί να τον οδηγήσει στο Πανεπιστήμιο που επιθυμεί. Υπάρχει βέβαια και το commonapp, μία «κοινή» φόρμα αίτησης που είναι αποδεκτή αυτή τη στιγμή από περίπου 700 πανεπιστήμια. Επιπλέον απαραίτητη είναι η επάρκεια γνώσης της γλώσσας, με το πτυχιό TOEFL να είναι το πιο ευρέως αποδεκτό, και η Απόδειξη δυνατότητας αποπληρωμής του προγράμματος σπουδών, πριν την είσοδο του φοιτητή στη χώρα.

ΙΤΑΛΙΑ

Η Ιταλία αποτελεί δημοφιλή προορισμό σπουδών για τους Έλληνες, κυρίως λόγω του υψηλού επιπέδου σπουδών και των πολύ χαμηλών διδάκτρων. Το απαραίτητο κριτήριο εισαγωγής σε Ιταλικό Πανεπιστήμιο είναι το απολυτήριο Λυκείου. Η αίτηση γίνεται απευθείας στο πανεπιστήμιο που επιλέγει ο υποψήφιος. Ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών που θέλει να ενταχθεί, μπορεί η πρόσβαση να είναι ελεύθερη, ή να απαιτούνται εξετάσεις. Επίσης ανάλογα με το αν θα επιλέξει ο υποψήφιος κάποιο πρόγραμμα σπουδών στην Ιταλική ή στην Αγγλική Γλώσσα, θα πρέπει να αποδείξει και την επάρκειά του σε αυτή. Για την γνώση Ιταλικών απαιτείται το C1 ή το C2 επίπεδο, στην ταξινόμηση Europass Language Passport, διαφορετικά θα πρέπει ο υποψήφιος να περάσει από δοκιμή της ιταλικής γλώσσας, που την διοργανώνει το πανεπιστήμιο που θα επιλέξει, συνήθως τον Σεπτέμβριο.

Απολύτως απαραίτητο για σπουδές στην Ιταλία είναι η επιστολή επιμόρφωσης και επάρκειας (στα ιταλικά, Dichiarazione di Valoro στο Loco (DV)), την οποία ο υποψήφιος λαμβάνει από την ιταλική πρεσβεία ή το προξενείο της χώρας του. Αυτό πρέπει να το έχει κάποιος στην κατοχή του μέχρι τον Μάιο, ώστε να μπορέσει να κάνει αίτηση προς τα πανεπιστήμια. Τον Αύγουστο λαμβάνει απάντηση αν έχει γίνει δεκτός, και τον Σεπτέμβριο δίνει τις εξετάσεις ιταλικής γλώσσας που προαναφέρθηκαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ