Το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιούμε.
Η Ελλάδα από μια χώρα με ανθρώπινο δυναμικό μέτριας μόρφωσης πριν από 40-50 χρόνια μεταμορφώθηκε υπό την πίεση της ελληνικής οικογένειας σε ένα κράτος με ανθρώπους αποφοίτους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με γνώσεις ξένων γλωσσών και την ίδια στιγμή χώρα χωρίς τεχνίτες και τεχνική εκπαίδευση. Ενώ λοιπόν η ποιότητα των ανθρώπων που βγαίνουν στην αγορά εργασίας μεταβλήθηκε σημαντικά, η προσφορά θέσεων εργασίας δεν άλλαξε διότι η δομή της οικονομίας μας παρέμεινε ίδια ή καλύτερα δεν μεταμορφώθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα. Αυτή είναι και η γενεσιουργός αιτία του brain drain.
Για να αλλάξουμε τα δεδομένα πρέπει να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός να αλλάξουμε την εκπαιδευτική μας πολιτική, επενδύοντας στην τεχνική εκπαίδευση, κάτι που θα φέρει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και αφετέρου να επενδύσουμε σε δραστηριότητες της οικονομίας της γνώσης, αξιοποιώντας τόσο τους μηχανικούς/ επιστήμονες που παράγουμε τώρα, όσο και αυτούς που μετανάστευσαν. Η καινοτομία, η έρευνα και η τεχνολογία είναι βασικοί τομείς της οικονομίας της γνώσης.
Η κρίση των προηγούμενων χρόνων είχε και θετικά επακόλουθα. Έκανε σε όλους φανερό, ότι μια οικονομία που στηρίζεται στην κατανάλωση και μάλιστα με δανεικά δεν είναι βιώσιμη. Αυτό οδήγησε σε αλλαγές, κυρίως στη νοοτροπία των πολιτών και τελικά σε μια προσπάθεια μετασχηματισμού της οικονομίας. Παρόλο που βρισκόμαστε στην αρχή της προσπάθειας η σημερινή Ελλάδα ελάχιστη σχέση έχει με την Ελλάδα 10 χρόνια πριν. Η συνειδητοποίηση της ανάγκης της καινοτομίας οδήγησε τα τελευταία χρόνια στη δημιουργία δράσεων, διαγωνισμών και ενθάρρυνσης της νεανικής καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων. Πολύ πρόσφατα δε, και μεγάλες πολυεθνικές αρχίζουν να επενδύουν στην Ελλάδα, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό μας, όπως είναι τα παραδείγματα της Pfizer, της Deloitte στη Θεσσαλονίκη, της Team Viewer στα Γιάννενα κα.
Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας είναι στο κέντρο αυτής της προσπάθειας που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες.
- Στην ενθάρρυνση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας . Είναι βασικός συντελεστής στην προσπάθεια του ΟΚThess, μιας πρωτοβουλίας του δήμου Θεσσαλονίκης που στηρίχθηκε στην εμπειρία του Thessmart InnoHub, μιας δράσης της ΑΖΚ το 2014. Δημιουργήσαμε επίσης στη διάρκεια της πανδημίας μια υποδομή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Φιλικής Εταιρείας 12, αφιερωμένη στην υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων στα πρώτα τους βήματα, παρέχοντας θέσεις εργασίας, meeting rooms, υπηρεσίες έδρας κλπ. Επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας σχεδιάζοντας τη δημιουργία σεμιναρίων και παροχής υπηρεσιών απαραίτητες σε νέες επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα. Τρέχουμε τέλος διαγωνισμούς και δράσεις που προσπαθούν να φέρουν κοντά καταξιωμένες επιχειρήσεις/ επιχειρηματίες και επενδυτές με νεοφυείς επιχειρήσεις.
- Προσπαθούμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία υποδομών για την υποδοχή επενδύσεων στην οικονομία της γνώσης. Σ’ αυτό το πλαίσιο συμμετέχουμε στο ThessINTEC που πρόκειται να γίνει σε έκταση που παραχωρήθηκε από την ΑΖΚ. Ολοκληρώνουμε τέλος την προσπάθεια για τη δημιουργία του Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων στον τομέα της Αγροδιατροφής.
- Ενθαρρύνουμε τη δικτύωση και τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων τόσο στο εξωτερικό όσο και με το εξωτερικό.
Η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες να ηγηθεί στην οικονομία της γνώσης και να γίνει ένα τεχνολογικό HUB. Ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη λόγω των κάτωθι χαρακτηριστικών:
Είναι η κατεξοχήν φοιτητούπολη της περιοχής με τη μεγαλύτερη αναλογία νέων ανθρώπων στον πληθυσμό της πανευρωπαϊκά. Είναι το κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής, το ιστορικό κέντρο των Βαλκανίων. Είναι ιδιαίτερα ζωντανή και ευχάριστη πόλη για να ζει κάποιος.
Αν αυτά τα χαρακτηριστικά τα συνδυάσουμε με την απομάκρυνση των αντικινήτρων (το μεγαλύτερο εξακολουθεί να είναι παρά τη βελτίωση των τελευταίων χρόνων, η μεγάλη επιβάρυνση των μισθών των εργαζομένων με φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές), το μέλλον θα είναι λαμπρό.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.