Ένα μήνα μετά το ξέσπασμα της μετάλλαξης Όμικρον

Ρεπορτάζ: Περικλής Βλάχος

Η έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε στη χώρα μας την περίοδο των γιορτών, λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης όμικρον, προκάλεσε πολλές αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας των πολιτών, της υγείας, της οικονομίας και της πολιτικής. Μέσα σε μία μέρα οικογένειες κλείστηκαν σε καραντίνα, και οι επαγγελματίες τη υγείας όπως οι φαρμακοποιοί και οι μικροβιολόγοι κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα «τσουνάμι». Την ίδια ώρα άναψε η συζήτηση για το κόστος των τεστ, την ανάγκη συνταγογράφησης, τις ελλιπείς δομές, την έλλειψη υλικών. Εν μέσω όλων αυτών η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα, και αποφάσισε να ανοίξει κανονικά τα σχολεία.

Το SPEAKNEWS μίλησε με επαγγελματίες της υγείας αλλά και απλούς πολίτες, για να δούμε πως αντιμετώπισαν το κύμα εξάπλωσης της όμικρον στο τέλος του χρόνου, και που βρισκόμαστε σήμερα, σχεδόν ένα μήνα μετά.

Διονύσιος Ευγενίδης, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης, μίλησε στο SPEAKNEWS στις 12 Ιανουαρίου, για τις ελλείψεις σε τεστ και φάρμακα, τα προβλήματα στην διενέργειά τους, την διακύμανση των τιμών στις μάσκες, και την ευκαιρία για κέρδος που βρήκαν κάποιοι επιτήδειοι εν μέσω πανδημίας.

Κύριε Ευγενίδη, υπάρχουν ακόμη ελλείψεις στα selftest; Μπορεί να μην υπάρχουν διαθέσιμα την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές;

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ακόμη έλλειψη. Αυτή όμως δεν αναμένεται να επηρεάσει τη διάθεσή των test στους μαθητές. Την προηγούμενη εβδομάδα που δώσαμε και πήραν όσοι πρόλαβαν, πήραν από μία πεντάδα, που ήταν τρία για την πρώτη και δύο για την επόμενη. Άρα έχουμε όλη την επόμενη εβδομάδα στη διάθεσή μας για να παραλάβουμε και να τα μοιράσουμε. Αν σύμφωνα με τον προγραμματισμό πάρουν οι φαρμακαποθήκες μέχρι την Παρασκευή, δεν θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί σε μία μέρα τα μοιράζουν και αρχίζει η διάθεση. Αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τίποτα, ούτε πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα ξανά, ούτε πόσα τεστ θα δικαιούται ο κάθε δικαιούχος και ποιος θα είναι ο κάθε δικαιούχος, θα είναι μόνο μαθητές, θα είναι και άλλοι; Κανείς δεν το ξέρει ακόμη.

Τις πρώτες μέρες των νέων μέτρων είχαν παρατηρηθεί από τους φαρμακοποιούς προβλήματα στη διαδικασία της διάθεσης και δήλωσης των selftest. Έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση;

Τίποτα δεν έχει λυθεί. Είναι δύσκολο να σου στέλνουνε συσκευασίες με 5 τεστ και να πρέπει από τα 5 εσύ να δώσεις τα τρία, γιατί αναγκάζεσαι και ανοίγεις το κάθε κουτί και να κάνεις μία διαδικασία η οποία είναι χρονοβόρα και πραγματικά καθόλου εύκολη, με την έννοια του χρόνου. Ένα άλλο πρόβλημα ήταν η πλατφόρμα, η οποία πότε λειτουργεί πότε δεν λειτουργεί, αλλά μέχρις ενός σημείου αυτό είναι λογικό, με την έννοια ότι πέφτει πολύς κόσμος μαζεμένος να δηλώσει εκείνη την ώρα μαζί. Υπάρχουν ακόμη θέματα με τα αποθέματα των φαρμακείων, γιατί τη μία μοιράζουν μονές συσκευασίες, την άλλη μοιράζουν πενταπλές, χωρίς να μας δίνονται οδηγίες αν πρέπει να χτυπήσουμε τη μονή συσκευασία ή την πενταπλή και υπάρχουν λανθασμένα υπόλοιπα στα φαρμακεία, τα οποία δεν τα έχει διορθώσει η ΗΔΙΚΑ. Υπάρχουν διάφορα προβλήματα τα οποία μέχρι στιγμής συνεχίζουν και υφίστανται.

Υπήρξε άνοδος στην τιμή της μάσκας με την ανακοίνωση των νέων μέτρων. Που βρισκόμαστε τώρα;

Οι αυξήσεις σε τιμές της μάσκας παρατηρήθηκαν σε πωλήσεις ηλεκτρονικών καταστημάτων και μόνο, και για μικρή χρονική περίοδο, μετά την ανακοίνωση και για κάποιες ώρες. Μετά με τη φασαρία που έγινε, οι τιμές στα ηλεκτρονικά καταστήματα επανήλθαν σε προηγούμενο επίπεδο. Στα φαρμακεία όμως καμία στιγμή δεν ανέβηκε η τιμή της μάσκας. Τα φαρμακεία είχαν αποθέματα και τα έδιναν με τις τιμές που ίσχυαν και πριν την υποχρεωτικότητα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει εφοδιασμός των φαρμακείων με τέτοιου είδους μάσκες, οπότε δεν υπάρχει καμία ανατίμηση. Σαν μέσο όρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το 1 € για την τιμή της μάσκας ΚΝ95 ή αλλιώς FFP2, και μετά την υποχρεωτικότητα άρχισε να πέφτει σταδιακά, γιατί αυξήθηκε η ζήτηση, φτάνοντας ακόμη και στα 40 με 50 λεπτά η μία για τις συσκευασίες των 10 ή των 20. Θα υπάρχει λοιπόν αυτή η χαμηλή τιμή, όσο υπάρχει συνεχόμενος ανεφοδιασμός της ελληνικής αγοράς με τέτοιες μάσκες που έρχονται από το εξωτερικό. Αν δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα στις μεταφορές ή στην παραγωγή θα κρατηθούν αυτές οι τιμές.

Εμφανίζονται ξαφνικά κέντρα διενέργειας rapidtets, τα οποία δεν είναι ούτε φαρμακεία, ούτε δομές επίσημες! Το σχόλιο σας;

Είναι ένα φαινόμενο των καιρών, είναι ένα θέμα που απασχολεί τον ιατρικό σύλλογο Θεσσαλονίκης, εμείς συνεργαζόμαστε με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, που έχει αναλάβει το θέμα. Πραγματικά μας απασχολεί γιατί η διαδικασία σε αυτά τα σημεία γίνεται από άτομα χωρίς εξειδίκευση. Προφανώς έχουνε συνεργασία με κάποιον ο οποίος έχει κωδικούς ώστε να μπορούν να δηλώνουν στην πλατφόρμα τα αποτελέσματα.

Φοβάστε ότι μπορεί να υπερφορτωθεί το σύστημα; Ήδη τα φαρμακεία απασχολούν fulltime υπαλλήλους μόνο για τα τεστ.

Συμβαίνει αυτό, και δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι το προσωπικό των φαρμακείων είναι και αυτό αποδεκατισμένο, είτε από νόσηση είτε από αποχώρηση λόγω μη εμβολιασμού το προηγούμενο διάστημα. Αλλά η νόσος επισκέπτεται και τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς. Δεν είμαστε μόνο εκτεθειμένοι στο φαρμακείο που ξέρουμε και προστατευόμαστε όταν κάνουμε τη συγκεκριμένη δουλειά, αλλά και στην υπόλοιπή μας ζωή, όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος.

Υπήρξε κριτική για την εγκυρότητα των τεστ. Πολύς κόσμος είχε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Θεωρώ ότι τα rapid test τα οποία γίνονται σε χώρους υγειονομικούς όπως είναι τα φαρμακεία και τα ιατρεία, τον μόνο κίνδυνο που έχουν είναι μήπως το τεστ το ίδιο έχει κάποια αστοχία υλικού.

Διαπιστώνουμε ελλείψεις σε φάρμακα το τελευταίο διάστημα. Που οφείλονται;

Διαπιστώνονται αυτές οι ελλείψεις, αλλά όχι μόνο το τελευταίο διάστημα. Μας απασχολεί χρόνια αυτή η ιστορία. Το τελευταίο διάστημα όμως παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα που έχουν να κάνουν με τον covid. Συνέπεσε η κατάσταση αυτή με το κλείσιμο των εταιρειών για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Έκλεισαν οι εταιρείες χωρίς να εφοδιάσουν τις φαρμακαποθήκες με τα φάρμακα τα οποία έπρεπε. Όμως το πρόβλημα είναι βαθύ, είναι παλιό, είναι άλυτο. Σαν Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχουμε προτείνει λύσεις και στον Υπουργό, τον Σεπτέμβριο μόλις είχε αναλάβει τον Σεπτέμβριο ο κ. Πλεύρης, παρόλα αυτά πέρασε τόσος καιρός και δεν έχει γίνει τίποτα στο κομμάτι αυτό. Αυτό το οποίο φταίει για τις ελλείψεις είναι οι εξαγωγές που γίνονται σε αυτά τα φάρμακα, στο εξωτερικό. Οι χαμηλές τιμές που έχουν τα φάρμακα στην Ελλάδα, τα καθιστούν ελκυστικά για εξαγωγή. Κάποιοι επιτήδειοι μεσάζοντες εισάγουν τα φάρμακα και αντί να τα αφήσουν στην ελληνική αγορά για την οποία προορίζονται, τα επανεξάγουν. Τα εισαγόμενα λοιπόν φάρμακα πωλούνται σε υψηλές τιμές στο εξωτερικό, και για αυτό κάποιοι προτιμούν να τα βγάζουν έξω παρά να τα αφήνουν στη χώρα μας, κάτι το οποίο είναι εντελώς ανήθικο, είναι στα όρια του παράνομου. Η λύση που έχουμε δώσει είναι τα φάρμακα τα οποία έχουν εξαγωγικό ενδιαφέρον να μας τα στέλνουν οι εταιρείες με μικρές ημερομηνίες λήξης έτσι ώστε να μην μπορούν να βγουν στο εξωτερικό. Και εν πάσει περιπτώσει περιμένουμε κάποια στιγμή η πολιτεία να δει το θέμα σοβαρά. Εν μέσω πανδημίας δεν έχουμε αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις αυτές, δεν έχουμε φάρμακα για το αναπνευστικό, τα οποία είναι αναντικατάστατα. Μαζί με όλα αυτά υπάρχει και μία σειρά από πάρα πολλά φάρμακα όλων των παθήσεων που το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι είναι όλα πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία μας δημιουργούν πρόβλημα κάθε μέρα στο φαρμακείο, εδώ και χρόνια.

Δημήτρης Ταρπάγκος, Μικροβιολόγος

O κ. Ταρπάγκος λειτουργεί μικροβιολογικό εργαστήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και αντιμετώπισε την αλματώδη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που προσέρχονται καθημερινά στο ιατρείο του για έλεγχο covid.

Κύριε Ταρπάγκο, πόσο αυξήθηκαν τα τεστ και τα θετικά κρούσματα τον τελευταιο μήνα;

Είχε αυξηθεί ο αριθμός των ελέγχων και το ποσοστό των θετικών αποτελεσμάτων από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά. Αυτή η αύξηση ήταν συνδυασμός και της έξαρσης των κρουσμάτων, όπου πολύ περισσότερα άτομα είτε είχαν συμπτώματα είτε είχαν έρθει σε επαφή με κρούσμα και ήθελαν να ελεγχθούν, καθώς επίσης και επειδή λόγω των εορτών πολύς κόσμος ήθελε να ταξιδέψει και χρειάζονταν το πιστοποιητικό, ή αντίστοιχα πολύς κόσμος που ήθελε να παραβρεθεί σε τραπέζια, να δει συγγενείς, κάνανε προληπτικά ελέγχους. Από τις 20 Δεκεμβρίου είχαμε, σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου, περίπου 5 και 6 φορές περισσότερους καθημερινούς ελέγχους. Με αποκορύφωμα την παραμονή των Χριστουγέννων, την εβδομάδα ανάμεσα σε Χριστούγεννα και πρωτοχρονιά και την παραμονή της πρωτοχρονιάς όπου υπήρχε εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση για έλεγχο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει τρόπος για τον πολίτη να γνωρίζει αν νόσησε από τη μετάλλαξη δέλτα ή την όμικρον;

Όχι, στην καθημερινότητα όχι. Τα αποτελέσματα που μαθαίνουμε καθημερινά είτε για την όμικρον είτε για την δέλτα αποτελούνε στατιστικό δείγμα από ελέγχους του πανεπιστημίου σε λύματα. Τεχνικά δεν είναι ανέφικτο, αλλά στην πράξη αυτή τη στιγμή στον Ελλαδικό χώρο δεν γίνεται.

Πόσο χρειάζεται να περιμένει σήμερα κάποιος για αποτέλεσμα pcr;

Πλέον έχουν εξομαλυνθεί τα πράγματα. Από τη στιγμή που θα δώσει το δείγμα αυθημερόν μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα. Το μόνο διάστημα κατά το οποίο λόγω μεγάλου όγκου εργασίας δεν μπορούσαμε να εγγυηθούμε 100% ότι θα παραδώσουμε αυθημερόν αποτελέσματα ήταν στην εβδομάδα ανάμεσα σε Χριστούγεννα και πρωτοχρονιά.

Υπάρχει κίνδυνος να προκύψουν ελλείψεις σε τεστ, ή άλλα σχετικά απαραίτητα υλικά για τα μικροβιολογικά εργαστήρια;

Αυτή τη στιγμή βάσει της κίνησης και της ζήτησης που έχουμε θεωρώ ότι είναι απίθανο. Σε μια τέτοια κατάσταση είχαμε βρεθεί τις τελευταίες ημέρες του χρόνου που ήμασταν πάρα πολύ οριακά. Πλέον έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση, και με το γεγονός ότι με την αλλαγή του χρόνου οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται πια μοριακό έλεγχο, οπότε πολλοί εμβολιασμένοι που έχουν συμπτώματα και με ένα θετικό rapid καλύπτονται και δεν προχωράνε σε μοριακό έλεγχο, συν το γεγονός ότι έχει μειωθεί και η ταξιδιωτική δραστηριότητα, οπότε θεωρώ απίθανο να δημιουργηθεί πρόβλημα ύπαρξης και διαθεσιμότητας υλικών.

Πως σχολιάζετε το πλαφόν που έβαλε η κυβέρνηση στην τιμή του Pcr;

Σε κάθε διατίμηση, δεν είναι μόνο ότι ρίχνουμε εμείς τις τιμές μας, ρίχνουν επίσης και οι προμηθευτές τις τιμές τους. Στην πρώτη διατίμηση των 60 €, εμείς εκείνο το διάστημα αγοράζαμε και πάνω από 60 €! Οπότε είναι μία κίνηση η οποία βελτίωσε την τιμή όχι μόνο στη λιανική που παίρνει ο ασθενής, αλλά και τη χοντρική, οπότε μπορούσαμε και εμείς να ανταποκριθούμε σε αυτό το κόστος, κρατώντας την ίδια ποιότητα στις υπηρεσίες μας.

Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να συνταγογραφείται το pcr;

Για εμάς σαν κλάδος φυσικά και θα έπρεπε να μπορεί να συνταγογραφηθεί, αυτό θα ήταν το τέλειο. Και για τον κόσμο, γιατί υπάρχουν οικογένειες που στην πορεία γίνεται δυσβάστακτο το κόστος αν νοσήσουν. Αλλά θα έπρεπε να προκύψει ένα ξεχωριστό κονδύλι, το οποίο να αφορά μόνο αυτό, να μην εμπίπτει σε όλη την διαδικασία του ταμείου, να μπορεί να καλύψει όλους τους ασφαλισμένους και να αποζημιωθεί όπως τα υπόλοιπα, να πληρώνει ο ασθενής της συμμετοχή του και τα υπόλοιπα να τα αιτούμαστε εμείς από το κράτος.

Κώστας Κουσαρίδης, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ο κ. Κουσαρίδης, δάσκαλος στο επάγγελμα και πατέρας τριών παιδιών, μοιράζεται με το SPEAKNEWS την εμπειρία του από την επέλαση της όμικρον στις γιορτές, αλλά και από το άνοιγμα των σχολείων.

Αντιμετωπίσατε κρούσματα στην οικογένειά σας μέσα στις γιορτές;

Κάναμε κατά τύχη ένα selftest παραμονή Χριστουγέννων, γιατί είχαμε κανονίσει να βγουν τα παιδιά για κάλαντα, και να συναντηθούν και με την γιαγιά τους. Και βγήκε η έφηβη κόρη μου θετική. Επιβεβαιώθηκε μετά και με rapid, και μπήκαμε μετά σε καραντίνα. Pcr δεν κάναμε, πήγαμε στο φαρμακείο για rapid. Ο λόγος που δεν κάναμε Pcr ήταν γιατί είχαμε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, οπότε δεν χρειαζόμασταν το πιστοποιητικό νόσησης. Pcr χρειάστηκε να κάνουμε για τον γιο μου, γιατί είχε ένα ψευδώς θετικό τεστ, από δομή του ΕΟΔΥ. Η σύσταση ήταν να πάμε αμέσως να κάνουμε το pcr για να μπορέσει να πάρει ο μικρός το πιστοποιητικό νόσησης, γιατί δεν είναι εμβολιασμένος ακόμη. Οπότε πήγαμε κάναμε Pcr που βγήκε αρνητικό, επικοινωνήσαμε με τον ΕΟΔΥ, και μας είπαν ότι άμεσα πρέπει να γίνει και δεύτερο, για να μπορέσει να δηλωθεί αρνητικός στο σύστημα. Είναι ένα μπλέξιμο η όλη διαδικασία. Μέχρι ενός σημείου το λες και φυσιολογικό να βγει κάποιο selftest ψευδώς θετικό ή ψευδώς αρνητικό. Αλλά δεν είναι δυνατόν να τρέχεις και να χρεώνεσαι επειδή ένα αποτέλεσμα βγήκε λάθος!

Πως σχολιάζετε το άνοιγμα των σχολείων με το επιπλέον selftest;

Δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία ότι θα ανοίξουν τα σχολεία. Διότι με όλα αυτά που έχουν γίνει φέτος, οι εκπαιδευτικοί έχουν εκνευριστεί τόσο πολύ που πολλοί σύλλογοι είχαν πάρει την απόφαση, ότι αν κλείσουν τα σχολεία και γίνει έστω νύξη για τηλεκπαίδευση, δεν θα την φορτωθούμε εμείς, να την κάνουμε από τα σπίτια μας με τα δικά μας υλικά, με τις δικές μας συνδέσεις με τα δικά μας έξοδα, θα πάμε όλοι στα σχολεία μας να την κάνουμε όπως προβλέπεται. Οπότε μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να πάμε όλοι οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία για τηλεκπαίδευση, με τα απαρχαιωμένα μηχανήματα- όπου υπάρχουν μηχανήματα, με τις συνδέσεις που σέρνονται, με όλα αυτά τα τραγελαφικά από πλευράς εξοπλισμού, θα φαινότανε η ανεπάρκεια για να το πω ευγενικά του Υπουργείου. Οπότε δεν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να μείνουν κλειστά τα σχολεία.

Στη δική μου την τάξη μέχρι στιγμής είμαστε με τα δύο τρίτα των μαθητών. Σε άλλες τάξεις υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή σε άλλες μικρότερη. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος φόβος από τη μεριά των γονιών και είναι δικαιολογημένος. Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών επιβάλλει την τήρηση των μέτρων. Από εκεί και πέρα είναι και θέμα σπιτιού.

Όσον αφορά τα σελφτεστ που κάνουν ή υποτίθεται ότι κάνουν τα παιδιά, δεν έχουμε την παραμικρή δικαιοδοσία να δούμε αυτή την διαδικασία. Έρχεται το παιδί και λέει «εμένα κύριε μου το έκανε στον ύπνο μου η μαμά μου το selftest, την ώρα που κοιμόμουν». Ή άλλα παιδιά ευθαρσώς ότι δεν το έκαναν, ξεχάσαν οι γονείς τους, αλλά στο σύστημα φαίνεται ότι έχει γίνει και είναι και αρνητικό. Αυτό ήταν το μέτρο που πήρε το υπουργείο.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΣτήριξη των νέων της Ευρώπης για την ανάκαμψη από την πανδημία
Επόμενο άρθροΦιλικά με Ρουμανία και Μαυροβούνιο η Εθνική

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ