«Ο εφιάλτης του κυρίου Κάκου» του Γρηγόρη Μήτα – Το Metoo …. επί σκηνής!

«Ο εφιάλτης του κυρίου Κάκου» του Γρηγόρη Μήτα είναι ένα νεοελληνικό έργο που ακουμπάει ένα φλέγον ζήτημα που απασχόλησε και τη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο, αφού φέρνει επί σκηνής το φλέγον θέμα της έμφυλης βίας, μέσα στον καλλιτεχνικό χώρο. Το έργο ξεκινάει τώρα το ταξίδι του, αφού έκανε πρεμιέρα στις 14 Ιανουαρίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε παραγωγή του ΚΘΒΕ, σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα, με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Χαρίση, την Κορίνα Αθανασούλα και την Ελευθερία Τέτουλα.

Το έργο διαδραματίζεται στη διάρκεια μιας οντισιόν του Μάκι Κάκου, ενός επηρμένου, σνομπ, διαστροφικού δυνάστη που εξαπατά και κακοποιεί με πρόσχημα την Τέχνη. Η ιστορία ξεδιπλώνεται σε έξι σκηνές, στο «στρατηγείο- στούντιο» του σκηνοθέτη κυρίου Κάκου- μια ιδιότυπη «φυλακή» δημιούργημα του αρρωστημένου ψυχισμού του-. Εκεί παρακολουθούμε την αγωνία, το άγχος, το φόβο των κοριτσιών που προσέρχονται για μία οντισιόν αλλά, τελικά, υφίστανται την κακοποιητική συμπεριφορά του. Όλα αυτά μέχρις ότου αλλάξουν οι ρόλοι και από θύτης γίνεται θύμα ο ίδιος. Τότε καλείται να βιώσει την υπέρτατη τιμωρία μέσα από έναν τρομερό και ανίκητο εφιάλτη…
Η παράσταση «Ο εφιάλτης του κυρίου Κάκου» αναδεικνύει ένα ζήτημα, η γιγάντωση του οποίου προβληματίζει τη σύγχρονη κοινωνία που οφείλει να το ξεριζώσει και όχι απλώς να το περιορίσει.

Μιλήσαμε για το έργο και την παράσταση με τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Γρηγόρη Μήτα.


«Πρέπει ο καλλιτέχνης να βλέπει τι γίνεται γύρω του και να μπορεί να αναδεικνύει τα γεγονότα»

Κύριε Μήτα, η έμπνευση για τη συγγραφή αυτού του έργου, ήρθε με τα γεγονότα του τελευταίου χρόνου που όλοι παρακολουθήσαμε, με τις επώνυμες καταγγελίες εναντίον γνωστών ανθρώπων του χώρου του θεάτρου, και όχι μόνο;

Το θέμα σαφώς είναι επίκαιρο, πιο επίκαιρο δεν γίνεται, μια και πέρσι είχαμε πολλά γεγονότα τέτοια. Σίγουρα με επηρέασε αυτή η κατάσταση, και έτσι πρέπει, ο καλλιτέχνης να βλέπει τι γίνεται γύρω του και να μπορεί να αναδεικνύει τα γεγονότα. Στο έργο μου μιλάμε για έναν εξουσιαστή, για έναν σκηνοθέτη, ο οποίος μέσα από την εξουσία που του δίνει η θέση του, και μέσα από ιδιαίτερες προτιμήσεις που έχει για το πώς θέλει τα πράγματα, καταπιέζει και ασκεί βία. Και αυτό όλο είναι κάτι για το οποίο πρέπει τα θύματα αυτής της βίας να μπορούν να μιλήσουν. Γιατί όταν οι εξουσιαζόμενοι σιωπούν, οι εξουσιαστές δρουν ανενόχλητοι.

Δεν σας φόβισε το θέμα, το ότι ήταν τόσο κοντά στα γεγονότα;

Όχι μόνο δεν με φόβισε, αλλά το βρήκα σαν μια πρόκληση. Γιατί εγώ δεν το είδα με την διδακτική έννοια, δηλαδή ότι είναι κάτι που πρέπει να το στηλιτεύσω. Αυτό έτσι και αλλιώς υπάρχει, είναι μια ιστορία που έχει κάτι να μας διδάξει, αλλά εγώ το είδα από σαν μια ιστορία η οποία αναπτύσσεται, έχει τρομερό ενδιαφέρον, έχει πλοκή, έχει ανατροπές. Αυτή η ιστορία ήταν που με ιντρίγκαρε και αυτή είναι και η δύναμη που έχει αυτό το έργο. Είναι ένα έργο που έχει μια συμπυκνωμένη ενέργεια που δεν είναι ορατή από την αρχή, και αυτή η ενέργεια κάποια στιγμή με δύο ανατροπές που γίνονται ξεχύνεται και είναι καταλυτική για το πώς εξελίσσεται στη συνέχεια το έργο. Όταν ο θύτης γίνεται θύμα τι συμβαίνει;

Θα το χαρακτηρίζατε πολιτικό το έργο;

Βέβαια θα το χαρακτήριζα πολιτικό, όλα τα πράγματα έτσι και αλλιώς, έχουνε πολιτική χροιά. Ιδίως δε αυτό έργο το οποίο μιλάει για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αυτή τη λογική ότι θα εξουσιάζουνε τους άλλους, θα καταπιέζουνε, θα ασκούνε βία ή θα κακοποιούν.

Στις πρόβες τόσο εσείς όσο και οι ηθοποιοί, ανασύρατε από προσωπικές μνήμες και βιώματα;

Έμμεσα, ναι βέβαια. Εγώ δεν είχα τέτοια προσωπικά βιώματα, αλλά είχα φίλες και φίλους που βιώσανε παρόμοιες καταστάσεις. Εμείς που ζήσαμε μέσα στον καλλιτεχνικό χώρο τα είχαμε κοντά μας αυτά, όχι ότι δεν συμβαίνουν σε άλλους χώρους, αλλά εδώ είναι πιο εμφανή.

Μέχρι πότε θα πάει η παράσταση;

Τώρα θα πάει για ένα μήνα, μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη, και μετά βλέπουμε. Το ζήτημα είναι να ξεκινήσει, και ελπίζουμε ότι θα είναι μεγάλο το ταξίδι. Αλλά για την ώρα είναι 25 περίπου παραστάσεις, και μετά ελπίζουμε ότι θα έχει ταξίδι.

Τι θα θέλατε να απευθύνετε προς το κοινό, εν’ όψει της πρεμιέρας σας;

Να μην το βάζουν κάτω, αν είναι να έρθουν να δουν το έργο, θα με ευχαριστούσε μετά την λήξη της παράστασης κάτι να μείνει μέσα τους, να αναπτύξουν μία προσωπική άποψη γύρω από αυτό που είδαν.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑξιολόγηση των βρετανικών εγγράφων για 1998-2000. Με συνέπεια και συνέχεια ο δόλιος ρόλος της Βρετανίας
Επόμενο άρθροΑλέκος Φασιανός: Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος – Σφράγισε μια εποχή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ