Το να ακούς δεν κοστίζει τίποτα…

του Περικλή Στέλλα


Στα μέσα του 2022 και ο ελληνικός αθλητισμός στο σύνολο του συνεχίζει την κατηφόρα σε όλα τα επίπεδα. Που και που κάποιες αστραπές, όπως ένα χρυσό μετάλλιο σε ολυμπιακούς αγώνες, μία πρώτη θέση σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αλλά αυτά δεν μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση και την φθίνουσα πορεία. Και δεν διαφαίνεται κάτι στον ορίζοντα που μπορεί να σε οδηγήσει στην σκέψη, ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο βιβλίο του ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν τα μάτια και τα αφτιά τους αποτελεσματικά. Δεν είναι πολύ παρατηρητικοί και αποτυγχάνουν να ακούν προσεκτικά. Ως αποτέλεσμα, χάνουν τα μισά από όσα συμβαίνουν γύρω τους. Υπάρχει κάποιος λόγος που ο Θεός μας έδωσε δύο αφτιά, δύο μάτια και ένα στόμα. Το έκανε, σημειώνει ο κορυφαίος αυτός προπονητής, για να μπορούμε να ακούμε και να βλέπουμε δύο φορές περισσότερα από όσα μπορούμε να πούμε. Και το καλύτερο είναι πως το να ακούς δεν σου κοστίζει τίποτα.

Στην Ελλάδα θεωρούμε προφανώς ότι το να ακούς κοστίζει εκατομμύρια. Και γι’αυτό προφανώς δεν μπαίνουμε ποτέ στην ευεργετική αυτή διαδικασία. Και κυρίως οι έχοντες την εξουσία. Είτε στις ομοσπονδίες, είτε στις ομάδες και σε όλα τα αθλήματα. Οι περισσότεροι που διοικούν και αποφασίζουν δεν μπορούν να περιμένουν αρκετά για να ακούσουν. Επιδίδονται σε μονολόγους, λες και ξαφνικά ξέρουν τα πάντα.

Έχω συνομιλήσει, συζητήσει και αντιπαρατεθεί με όλους σχεδόν τους διοικητικούς που πέρασαν από ομοσπονδίες και ομάδες. Με προέδρους, αντιπροέδρους, προπονητές, αθλητές κλπ. Ελάχιστοι, έως κανείς τους δεν έβαλε την μεγαλομανία στην άκρη που αυτό έχει ως ανταμοιβή την ακρόαση των άλλων. Είναι σαν να εγγράφεσαι σε μία συνεχή και δωρεάν δια βίου μάθηση, με πρόσθετο όφελος ότι δεν υπάρχουν εξετάσεις και μπορείς πάντα να απορρίπτεις τα αχρείαστα σχόλια.

Όταν λοιπόν στην χώρα μας εδώ και δεκαετίες είναι όλοι ξερόλες και μυαλοπώληδες, σε βάθος χρόνου  το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι άλλο από την πτώση και μάλιστα πτώση που κάνει πολύ κρότο. Μόλις πριν από λίγες μέρες ένας εκ των κορυφαίων προπονητών όλων των εποχών, ο Κάρλο Αντσελότι της Ρεάλ Μαδρίτης, στάθηκε(την ώρα του ημιτελικού με την Μάντσεστερ Σίτι)και άκουσε τις απόψεις-συμβουλές δύο ποδοσφαιριστών του, του Κρόος και του Μαρσέλο. Και τις εφάρμοσε. Από όσο εγώ θυμάμαι τουλάχιστον, δεν υπήρξαν παρά ελάχιστοι, που να είναι δεκτικοί άνθρωποι. Που να θέλουν να ακούσουν.

Τα αποτελέσματα στην Θεσσαλονίκη; Μπατατούδης στον ΠΑΟΚ. Ξόδεψε και στην ουσία πέταξε δεκάδες εκατομμύρια, ο ΠΑΟΚ διαλύθηκε οικονομικά και ο Μπαπατούδης όχι μόνο καταστράφηκε οικονομικά, αλλά διέφυγε και στο εξωτερικό για να γλιτώσει την φυλακή. Κοντομηνάς στον ΄Αρη. Πέταξε τόσα εκατομμύρια, που θα μπορούσε να φτιάξει μια ομάδα ευρωπαϊκού επιπέδου. Έφυγε τρέχοντας. Μυτιληναίος στον Ηρακλή. Ευτυχώς για εκείνον κατάφερε να πουλήσει τον Κωνσταντίνου στον Παναθηναϊκό για να ρεφάρει την χασούρα. Ο Ηρακλής όμως διαλύθηκε και είναι διαλυμένος μέχρι σήμερα. Αυτοί οι άνθρωποι, όπως οι περισσότεροι πετυχημένοι και πολύ πλούσιοι επιχειρηματίες, έχουν δίπλα τους και γύρω τους δουλοπρεπείς που τους οδηγούν εκ του ασφαλούς στην αποτυχία. Αγνοούν σημαντικούς και ανιδιοτελείς ανθρώπους που θα μπορούσαν να  τους βοηθήσουν. Νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, αλλά επι της ουσίας δεν έχουν καμία γνώση. Και μοιραία έρχεται με μαθηματική ακρίβεια η χρονική στιγμή της αποτυχίας και της καταστροφής.

Όπως σημειώνει ο Άλεξ Φέργκιουσον, οι συμβουλές έρχονται από εκεί που δεν το περιμένεις και η ακρόαση, η οποία δεν κοστίζει τίποτα, είναι ένα από τα πολυτιμότερα πράγματα που πρέπει να κάνεις. Και για να έρθουμε στο σήμερα, ο Ιβάν Σαββίδης πέτυχε ότι δεν κατάφεραν να πετύχουν όλοι οι προαναφερθέντες μαζί, αλλά πιστέψτε με, με τα χρήματα που έχει δώσει και εκείνος θα μπορούσε να είχε τον ΠΑΟΚ όχι απλά μόνιμο πρωταθλητή, αλλά πρωταγωνιστή στην Ευρώπη. Εξακολουθεί να συμβουλεύεται  ακατάλληλους ανθρώπους και συνεχίζει να ξοδεύει άσκοπα. Αλλά νομοτελειακά κάποια στιγμή η κάνουλα στερεύει. Και τότε η καταστροφή θα κάνει πολύ κρότο.

Πριν από χρόνια, ένας από τους προαναφερθέντες που έκανε την τιμή και μου πρότεινε συνεργασία. Όταν μου ζήτησε την άποψη μου για ένα σημαντικό θέμα, του είπα:’’ Ο θρύλος Αλφρέδο Ντι Στέφανο, σε μία συνέντευξη του, είχε πει:’’ Όταν θα πάψεις να ακούς, τότε το αντίο είναι πολύ κοντά. Είτε μεγάλος αθλητής είσαι, είτε ο κορυφαίος προπονητής, είτε ο πιο πλούσιος πρόεδρος’’. Τέσσερα χρόνια μετά, στενός του συνεργάτης, μέλος της ομάδας των δουλοπρεπών, μου τηλεφωνεί και μου λέει:’’ Ο πρόεδρος μου είπε να σου πω πως δικαιώθηκες πλήρως σε όσα υποστήριζες σε εκείνη την συζήτηση που είχατε κάνει.’’. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια όμως τα χρήματα που ξόδεψε, τα λάθη που έκανε και η συμπεριφορά που τον συμβούλευαν να έχει του κόστισαν τόσο πολύ, σε βαθμό που έχασε ίσως για πάντα την αγάπη και την φλόγα που είχε.

Το να ακούς λοιπόν, δεν κοστίζει τίποτα. Το να μην ακούς όμως κοστίζει εκατομμύρια και ενίοτε κοστίζει, καταστροφή, φυγή και απαξίωση.


 


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΣούλης Μαρκόπουλος – Σημασία έχει να την…ψάχνεις
Επόμενο άρθροΧρονόμετρο στο ποδόσφαιρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ