Μητσοτάκης στο Ευρωκοινοβούλιο: Δεν θα δεχθούμε καμία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας – Οι διαφορές δεν λύνονται με νταηλίκια

Με αναφορές στην περιπέτεια της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης και στην στάση που τήρησε η Ευρώπη ξεκίνησε την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου. Μας χτυπούσαν αλλεπάλληλα κύματα τυφλού λαϊκισμού. Σαν σήμερα μάλιστα διεξαγόταν δημοψήφισμα που λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή. Μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας, η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω, αλλά το τίμημα ήταν βαρύ με ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, capital controls και κλειστές τράπεζες» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική. Ευτυχώς, η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του τότε. Εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση οδηγεί την Ελλάδα σε νέα εποχή, που πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη».

Πρόσθεσε ότι η χώρα από τον Αύγουστο θα είναι αποδεσμευμένη από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, και θα είναι έτοιμη εντός του 2023 να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ένα «μεγάλο ευχαριστώ στην Ευρώπη που στήριξε τη χώρα μου, όταν άλλοι πειραματίζονταν με την ευρωπαϊκή της υπόσταση. Εσάς που συμβάλετε για να παραμείνει η γενέτειρα της δημοκρατίας μέσα στην ΕΕ. Η γκρίζα παρένθεση υπήρξε τραυματική αλλά και διδακτική.

Ποιος θα πίστευε πριν από λίγα χρόνια ότι σήμερα θα είχαμε την 3η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ΕΕ; Η Ελλάδα γύρισε σελίδα, οι Έλληνες δεν πιστεύουν στα ψεύτικα συνθήματα, γιατί βλέπουν τα αποτελέσματα των τολμηρών τομών μιας μεταρρυθμιστής κυβέρνησης» είπε.

«Δηλώνω υπερήφανος ως Έλληνας που ο τόπος μου ανέταξε την οικονομία και ένωσε την κοινωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα πήρε ξανά τη θέση της ως ισότιμος εταίρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο μεταναστευτικό και στον ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα για την αναχαίτιση του κύματος, λέγοντας ότι «η Ελλάδα υπήρξε και φύλακας της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι απέναντι στις προκλήσεις της «ορθώνονται ξεκάθαρες οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου, στους έωλους ισχυρισμούς της απαντά το διεθνές δίκαιο».

«Στην ανατολική Μεσόγειο την ώρα που αντιμετώπιζουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν χρειαζόμαστε νέους θεωρητικισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν θα δεχθούμε καμία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Σε αυτό τον αγώνα θα σας έχουμε όλους μαζί μας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα κρατά κλειστές τις πόρτες στις απειλές και ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές λύνονται με το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια».

«Οι ίσες αποστάσεις οδηγούν στο χαώδες κενό»

Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι ο πόλεμος επέστρεψε ξανά στην ήπειρο. «Η ενεργειακή αναταραχή και οι πληθωριστικές πιέσεις πολιορκούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα σκηνικό με μόνη σταθερά την αστάθεια. Είναι ερώτημα ταυτοτικό: με ποια πλευρά είμαστε.

Οι αποκαλούμενες ίσες αποστάσεις οδηγούν στο χαώδες κενό. Και ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχει καταδικαστεί πολλές φορές από την ιστορία. Εμείς είμαστε με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο, γι’ αυτό στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα. Αρνούμαστε τον αυταρχικό νέο-δεσποτισμό. Είμαστε με τη δικαιοσύνη και δεν εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Ενισχύουμε πάντα τον αμυνόμενο. Είναι καμπή στην ιστορία της Ευρώπης. Γίνεται κατανοητό, αν κάνει κανείς την προσομοίωση στα εθνικά του δεδομένα. Να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένο που αύριο θα μπορούσαν να μιμηθούν νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί».

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις προκλήσεις, με τις οποίες θα είναι αντιμέτωπη η ΕΕ το επόμενο διάστημα και σημείωσε: «Θέλουμε την Ευρώπη στα Βαλκάνια και τα Βαλκάνια στην Ευρώπη».

Σημείωσε ακόμη ότι οφείλουμε να προστατεύσουμε την ελευθερία και την ευημερία που μας έδωσαν οι προηγούμενες γενιές, αλλά να κατακτήσουμε και την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Πρώτο μέλημα είναι να κάνουμε βεβαιότητα την σταθερότητα. Γιατί η ισχυρή ΕΕ είναι η ισχυρή και αυτοδύναμη Ένωση».

Πηγή: skai.gr

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑργεντινή: Σοκάρει η εικόνα του «Λα Μπομπονέρα»
Επόμενο άρθροΟ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Νέιτ Γουόλτερς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ