Κωνσταντίνος Ζέρβας “Η πόλη αλλάζει γιατί υπάρχει σχέδιο, όρεξη, όραμα και επιμονή”

Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, μιλάει στο SPEAKNEWS για την ατζέντα της Θεσσαλονίκης, την εξέλιξη των έργων, τα προβλήματα που ακόμη ψάχνουν για λύσεις, τη σημασία της ΔΕΘ για την τοπική κοινωνία και την ανάδειξη της πόλης σε κόμβο επιχειρηματικό, τουριστικό, τεχνολογικό και εκπαιδευτικό, μία υπόθεση συλλογική, όπως την χαρακτηρίζει, που πρέπει και μπορεί να κερδηθεί.

Κύριε Δήμαρχε ολοκληρώνετε σχεδόν τρία χρόνια στη θέση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Παρά τις γκρίνιες που ακούγονται φαίνεται ότι κάτι αλλάζει στην πόλη; Τί είναι αυτό που αλλάζει και προς ποια κατεύθυνση;

Οι πολίτες βλέπουν πως παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες ο Δήμος Θεσσαλονίκης δουλεύει – προχωρά. Στηρίξαμε επιχειρήσεις και κοινωνία με 30% μείωση τελών, δεν χάσαμε ούτε μία μέρα, ούτε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο και έχουμε βάλει μπροστά την υλοποίηση Τεχνικών Προγραμμάτων κατά 75% υψηλότερων από αυτό του 2019. Γίνονται δημοτικά έργα σε γειτονιές που είχαν να εμφανιστούν συνεργεία χρόνια.

Η πόλη αλλάζει γιατί υπάρχει σχέδιο, όρεξη, όραμα και επιμονή. Είχα υποσχεθεί στους Θεσσαλονικείς τρία πράγματα – δουλειά, δουλειά, δουλειά. Αυτό κάνουμε πράξη παρά τις δυσκολίες που όλοι αναγνωρίζουν και είναι ως επί το πλείστο εξωγενείς.

Κατά καιρούς μιλάτε και τονίζετε ότι η Θεσσαλονίκη επιτέλους έχει Ατζέντα. Ποια είναι αυτή η ατζέντα; Πείτε μας περισσότερα.

Η Θεσσαλονίκη έχει ατζέντα γιατί υπάρχει ένα σχέδιο με ιεραρχήσεις και προτεραιότητες. Πολλά από τα θέματα είναι χρόνια – εκκρεμότητες δεκαετιών αλλά αυτή τη φορά πιάσαμε το νήμα από την αρχή και αποφασίσαμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι. Πιστεύω ότι όλοι μας, όλοι οι Θεσσαλονικείς έχουμε βαρεθεί να ακούμε για χαμένες ευκαιρίες, ματαιωμένες δυνατότητες, αναξιοποίητες προοπτικές.

Κινητοποιήσαμε την Πολιτεία, διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε πόρους και είπαμε το εξής απλό. Η μετεξέλιξη της πόλης περνά μέσα από τις υποδομές της, τις αναπλάσεις και την οικονομική της ανάπτυξη. Εκεί δώσαμε και δίνουμε βαρύτητα και ήδη αυτό είναι εμφανές. Έχουμε ξεκινήσει σειρά μικρών -μεσαίων και μεγάλων έργων και έχουμε προγραμματίσει άλλα τόσα.

Είστε ικανοποιημένος με τα έργα, τις υποδομές και την χρονική εξέλιξη των έργων και την πορεία τους;

Θα ήθελα πιο γρήγορους ρυθμούς όμως αφενός οι χρόνιες παθογένειες της ελληνικής διοίκησης και η γραφειοκρατία και αφετέρου οι αντικειμενικές δυσκολίες λόγω πανδημίας, ενεργειακού κόστους και κόστους υλικών έχουν δημιουργήσει νέα εμπόδια. Το θετικό είναι ότι παρόλα αυτά δεν χάσαμε ούτε ένα έργο, δεν ματαιώθηκε τίποτε και όλα έχουν προχωρήσει. Μια βόλτα στην πόλη θα σας πείσει για το μέγεθος της παρέμβασης.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σήμερα; Υπάρχουν τρόποι επίλυσής τους;

Δεν θα έμενα στο Δήμο αλλά στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης – είναι οι συγκοινωνίες, η έλλειψη ελεύθερων χώρων είτε για πράσινο είτε για άλλες χρήσεις με κοινωνικό πρόσημο και τέλος η υστέρηση σε βασικές υποδομές, πού όπως όμως προείπα αυτό είναι κάτι που αλλάζει.

Για την επίλυση αυτών δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Δουλειά, σχέδιο, ορθολογική κατανομή των πόρων και αποφασιστικότητα. Αυτά είναι τα στοιχεία που φέρνουν τις λύσεις, φέρνουν τις νίκες και πάνε την πόλη μπροστά. Δευτερευόντως υπάρχουν και άλλες παράμετροι όπως η ύπαρξή κοινωνικών συμμαχιών, η ωριμότητα των διεκδικήσεων, η συνοχή των αιτημάτων – αλλά ας μείνουμε στα πρώτα.

Φαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη έχει μπει στον τουριστικό χάρτη. Τί είναι αυτό που συνέβαλε ώστε να θεωρείται ένας από τους 50 καλύτερους προορισμούς στον κόσμο;

Γιατί να μην είναι η Θεσσαλονίκη στους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου; Έχουμε την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τα μουσεία, τα μνημεία, τη φιλοξενία, το φυσικό περιβάλλον και τους ανθρώπους. Έχουμε την διασκέδαση, την γαστρονομία, την εγγύτητα με τουριστικά θέρετρα, τη σχέση με τη θάλασσα – έχουμε δηλαδή όλα τα υλικά για ένα εξαιρετικό γεύμα. Θέλουμε τον μάγειρα, τον σεφ που τα βάζει σε μια σειρά και πετυχαίνει το καλύτερο.

Η κρουαζιέρα εκτινάσσεται, νέα ξενοδοχεία ανοίγουν, οι πληρότητες των υπαρχόντων είναι ικανοποιητικές, η UNESCO μας αναγνωρίζει ως γαστρονομική πρωτεύουσα της χώρας, διεθνή περιοδικά ανακαλύπτουν την πόλη μας και την διαφημίζουν.

Εμείς γνωρίζοντας ότι πολλά από αυτά που κοιτά ο πολίτης και ο κάτοικος απασχολούν και τα παρατηρεί και ο επισκέπτης αναβαθμίζουμε την πόλη με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο. Δρόμοι, καθαριότητα, πράσινο, ευταξία, ασφάλεια – αυτά είναι τα στοιχήματα είτε στοχεύεις στον τουρισμό είτε στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Θεσσαλονίκη και ΔΕΘ πάνε μαζί. Πως βλέπετε το μέλλον της ΔΕΘ στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και πως μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας;

Σε καιρούς αβεβαιότητας, δυσκολιών και ανακατατάξεων κάθε θεσμός με σταθερή πορεία και προσφορά στο χρόνο είναι σημείο αναφοράς. Η Δ.Ε.Θ είναι ένας τέτοιος θεσμός – ειδικά για τη Θεσσαλονίκη είναι ταυτισμένη τόσο με την οικονομική όσο και με την κοινωνική ζωή της πόλης διαχρονικά. Είναι ένα πολυδιάστατο γεγονός και όχι αποκλειστικά ένα επιχειρηματικό δρώμενο.  Η ​​συμβολή του εθνικού εκθεσιακού φορέα στην ελληνική οικονομία, στην ανάπτυξη της πόλης και γενικότερα  της Βόρειας Ελλάδας είναι αναμφισβήτητη. Βραχίονας εξωστρέφειας, γέφυρα για την ελληνική επιχειρηματικότητα, εκθεσιακό γεγονός αξιώσεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, πάντοτε σηματοδοτούσε την έναρξη της νέας οικονομικής και πολιτικής χρονιάς.

Ο πρώτος λοιπόν και σημαντικός άξονας συνεισφοράς της Δ.Ε.Θ είναι η επίδρασή της στην τοπική οικονομία. Ο δεύτερος άξονας που καθορίζει τη συζήτηση για τη Δ.Ε.Θ και τη σχέση της με τη Θεσσαλονίκη κομβικό ρόλο κατέχει η υπόθεση της ανάπλασης του εκθεσιακού χώρου. Αυτό είναι project στενά συνδεδεμένο με την εξέλιξη της ίδιας της Θεσσαλονίκης, του δημοσίου χώρου αλλά και της λειτουργίας της. Το εμβληματικό αυτό έργο είναι μία από τις σημαντικότερες αστικές παρεμβάσεις για τη Θεσσαλονίκη με οραματικά στοιχεία και σε τέτοια κλίμακα που μπορεί πραγματικά να δώσει νέα προοπτική για το μέλλον.

Τί θα ζητήσετε από τον πρωθυπουργό, τώρα που θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη;

Κάθε φορά που συναντιόμαστε πηγαίνω προετοιμασμένος με την ατζέντα της πόλης στην οποία αναφέρθηκα νωρίτερα. Κάθε φορά ετοιμάζουμε με τους συνεργάτες μου ένα υπόμνημα με τα ζητήματα της πόλης έτσι όπως εμείς τα ιεραρχούμε συνοδευόμενα και από προτάσεις επίλυσης. Και φέτος λοιπόν έχουμε ετοιμάσει το σχετικό με μια σειρά από θέματα – συγκοινωνίες, απαλλοτριώσεις, ενεργειακό κόστος, ασφάλεια, κυκλοφορία – είναι μερικά που θέτουν υπόψη του. Το κρίσιμο όμως για μένα είναι τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις πάντοτε να είναι λογικά, ώριμα και να διέπονται από μια λογική προτεραιοτήτων. Είμαι σίγουρος ότι έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και ένα πλαίσιο συνεργασίας σε υψηλό επίπεδο.

Στις επόμενες δημοτικές εκλογές όπως δηλώσατε ήδη θα είστε και πάλι υποψήφιος δήμαρχος. Πιστεύετε ότι μέχρι το τέλος της θητείας σας θα ολοκληρώσετε το έργο σας; Ποιο είναι το όραμά σας για την επόμενη θητεία σας;

Ναι θα είμαι υποψήφιος για να ολοκληρώσουμε μαζί με τους συνεργάτες μου αυτήν την μεγάλη προσπάθεια που σας περιέγραψα. Ο μεγάλος στόχος μου είναι η Θεσσαλονίκη του 2030 να μην έχει σε τίποτε να ζηλέψει ανάλογου μεγέθους ευρωπαϊκές πόλεις. Να είναι πόλη πρότυπο, με υψηλό βιοτικό επίπεδο που θα δίνει ευκαιρίες εργασίας, δημιουργίας σε όσους την επιλέξουν.

Θέλω μια πόλη κόμβο εμπορικό, επιχειρηματικό, τεχνολογικό. Πύλη εισόδου, τουριστικό προορισμό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο. Πόλη που θα αναμειγνύει 23 αιώνες ιστορίας με μια εδραιωμένη αισιοδοξία για το μέλλον. Αυτή είναι μια μεγάλη συλλογική υπόθεση που είμαι σίγουρος ότι θα κερδηθεί.

Θα κερδηθεί πρωτίστως από την ίδια την πόλη γιατί γίνεται κτήμα των περισσοτέρων ότι αυτός είναι ο στόχος και αυτός είναι ο δρόμος. Μια πλατιά κοινωνική συμμαχία μπορεί να το πετύχει. Εμείς έχουμε κάνει πολλή δουλειά  – έχουμε όμως ακόμη πολλή μπροστά μας. Με την εμπιστοσύνη και την εντολή των συμπολιτών μου είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΗ επόμενη μέρα μετά το ενεργειακό Βατερλό
Επόμενο άρθροΟ στρατηγικός ρόλος της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας στο ευρύτερο περιφερειακό περιβάλλον

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ