Νίκος Χριστοδουλίδης: Νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναδείχτηκε σε νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά την ολοκλήρωση του Β’ γύρου των εκλογών στις 12 Φεβρουαρίου. Ο κ. Χριστοδουλίδης κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 51.92% έναντι 48.08% του υποψηφιλου του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Μαυρογιάννη. Είχε προηγηθεί ο πρώτος γύρος των εκλογών, στις 5 Φεβρουαρίου, που ανέδειξε τους Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη ως υποψήφιους για τον β’ γύρο, αφήνοντας στην τρίτη θέση τον υποψήφιο του ΔΗ.ΣΥ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Είναι η πρώτη από μία σειρά εκλογικών αναμετρήσεων που αναμένεται να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αφού ακολουθούν μέχρι το καλοκαίρι οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκλέγεται χωρίς την επίσημη υποστήριξη ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα του τόπου, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη, κατήλθε στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος, διεκδικώντας -και κερδίζοντα τελικά- ψήφους από όλο το φάσμα των ψηφοφόρων. Όλες οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του την περασμένη Άνοιξη, τον έδειχναν να προηγείται έναντι των αντιπάλων του, και  το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε αυτές τις προβλέψεις.

Σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύεται από την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Κύπρου, είναι η πολυσυλλεκτικότητα της υποψηφιότητάς του. Πρόκειται για μοναδική στα Κυπριακά χρονικά περίπτωση υποψηφίου, που κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλα ποσοστά απ’ όλα τα παραδοσιακά και νεότερα κόμματα, από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ μέχρι τους Κυνηγούς και το κόμμα για τα ζώα! 

“Στην Κύπρο που οραματίζομαι δεν υπάρχουν οι “δικοί μας” και οι “άλλοι”. Θέλω να ευχαριστήσω το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Στέλνω μήνυμα συνεργασίας και ετοιμότητας για να ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ για το καλό της χώρας μας, για την Κύπρο μας” ήταν τα λόγια του Νίκου Χριστοδουλίδη,  στην πρώτη του ομιλία κατά την τελετή ανακήρυξής του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο στάδιο “Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία”.

Για τον δρόμο που θα ακολουθήσει για την επίλυση του Κυπριακού, είπε στην ίδια ομιλία:

“Θέλω ενώπιον όλων σας να ιεραρχήσω ξανά, ως εκλελεγμένος πλέον Πρόεδρος, τις προτεραιότητές μου: Ύψιστη έγνοια μου είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας. Θα κάνω τα πάντα για να επαναρχίσει ο διάλογος για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού. Για να βρούμε μια λύση που να διασφαλίζει ότι θα αφήσουμε στα παιδιά μας μια χώρα επανενωμένη στο έδαφος, στους θεσμούς, στην οικονομία. Μια πατρίδα που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων Θέλω να απευθυνθώ ειδικά στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες περνούν δύσκολες στιγμές. Συμμετέχουμε στο πένθος τους και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι είμαστε δίπλα τους. Επιθυμώ να επαναλάβω ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας. Δεν μπορεί η Κύπρος να είναι το τελευταίο ακρωτηριασμένο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ακόμη ότι προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα.  “Έχω μιλήσει πριν από λίγο με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Ελλάδα είναι το στήριγμά μας και ο ανιδιοτελής μας σύμμαχος. Οι σχέσεις μας θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο σε όλους τους τομείς”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη και στην συνάντηση που είχε με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη: «Το πρώτο μου ταξίδι θα είναι στην Αθήνα μετά την ορκωμοσία. Αυτό συμφωνήσαμε και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό χθες κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαμε και πέραν των συμβολισμών θα είναι ένα ταξίδι ουσιαστικής σημασίας. Υπάρχουν αρκετά θέματα, είναι άριστη η συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο».

Ο Κυπριακός λαός εμπιστεύτηκε το Νίκο Χριστοδουλίδη και περιμένει ότι θα εφαρμόσει το προεκλογικό του πρόγραμμα, χωρίς αγκυλώσεις και χωρίς περιορισμούς από τα κόμματα που τον στήριξαν ακολουθώντας τους ψηφοφόρους τους.

 

Βασική επιδίωξη του νέου Προέδρου είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής

Γράφει ο Χάρης Φωκάς:

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι απο την περασμένη Κυριακή ο 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας λαμβανοντας 51.9% στον β’ γύρο των Προεδρικών εκλογών. Σημειώνεται ότι η Κύπρος έχει Προεδρική Δημοκρατία, ο αρχηγός του κράτους είναι και αρχηγός της κυβέρνησης και μπορεί να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο ανεξάρτητα απο το κοινοβούλιο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ακαδημαϊκός και μέλος του διπλωματικού σώματος απο το 1999 έχει διατελέσει Κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του Νίκου Αναστασιάδη με ιδιαίτερη επιτυχία κατα γενική ομολογία. Ιδεολογικά ανήκει στον χώρο της κεντροδεξιάς και είναι θιασώτης του κοινωνικού φιλελευθερισμού ενώ κομματικά προέρχεται απο τον Δημοκρατικό Συναγερμό αν και στις εκλογές διεκδίκησε την Προεδρία ως ανεξάρτητος. Η εμμονή του Προέδρου του ΔΗ.ΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στην δική του υποψηφιότητα, η εκλογική του αποτυχία και η έμμεση πλην σαφής στήριξη του στον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρογιάννη στον β’ γύρο, προκαλούν κλυδωνισμούς και έχουν δρομολογήσει εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος που οδηγείται σε διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας, στις 11 Μαρτίου 2023.

Βασική επιδίωξη του νέου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής και προς αυτή την κατεύθυνση έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η διατήρηση του δυτικού προσανατολισμού της χώρας και η επίλυση του Κυπριακού αποτελούν για τον Νίκο Χριστοδουλίδη ύψιστη προτεραιότητα με βασικές όμως προϋποθέσεις την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, την πλήρη αποχώρηση του κατοχικού στρατού και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων. Παράλληλα θα επιδιώξει την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Κύπρου με την αναβίωση του ενιαίου αμυντικού δόγματος σε επιχειρησιακό επίπεδο και την ένταξη του στο Ευρωπαϊκό αμυντικό δόγμα.

Στο εσωτερικό ψηλά στην ατζέντα της νέας διακυβέρνησης βρίσκονται η διαχείριση του μεταναστευτικού, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η φορολογική μεταρρύθμιση προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων η αντιμετώπιση της διαφθοράς με μεταρρύθμισεις στην Δικαιοσύνη και εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και η πράσινη οικονομία. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ετοιμάζει ήδη το νέο κυβερνητικό σχήμα με την επιλογή των προσώπων που θα τον πλαισιώσουν και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤο Ενεργειακό Μέλλον της Ελλάδας
Επόμενο άρθροΘάσος Η αρχαία πόλη του νησιού αποκαλύπτεται μέσα από μια εντυπωσιακή έκθεση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ