Λίνα Κατσάνη: “Γράφοντας για παιδιά γίνομαι ταξιδιώτης σε ανεξάντλητα ταξίδια της καρδιάς και του νου”

Λίνα Κατσάνη

Γράφοντας για παιδιά γίνομαι ταξιδιώτης σε ανεξάντλητα ταξίδια της καρδιάς και του νου”

Η συγγραφέας Λίνα Κατσάνη μιλάει στο SPEAKNEWS για το βιβλίο της με τίτλο “Τα ευτυχισμένα φτερά”, και το ταξίδι της στην παιδική λογοτεχνία.

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας, την υπόθεση και τους χαρακτήρες του.

Τα ευτυχισμένα φτερά, είναι ένα τρυφερό παραμύθι που εμβαθύνει στα ζητήματα της διαφορετικότητας, του bullying και των οικογενειακών δεσμών. Οι μικροί και μεγάλοι αναγνώστες ανοίγοντας τα φτερά της φαντασίας ταξιδεύουν στον παγωμένο βορρά, στο βουνό των δράκων, εκεί που γεννιούνται τα δρακομωρά και τα όνειρα των γονιών για το μέλλον της γενιάς τους. Ένας μικρούλης δράκος όμως, ο Απήγας, γεννιέται λίγο διαφορετικός από τους υπόλοιπους. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθώς και οι ανικανοποίητες επιθυμίες του δυνατού δράκου Κόρδα, αποκαλύπτουν το μυστικό της δύναμης, γιατί κάποιες φορές οι δράκοι που τα έχουν όλα, ίσως να μην έχουν τίποτα.

Ποια ήταν η αφορμή που γέννησε την ιδέα για το συγκεκριμένο βιβλίο;

Τα τελευταία χρόνια οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν αλλάξει και αυτό έχει οδηγήσει σε αλλαγές στη συμπεριφορά γονιών και παιδιών, γεγονός που δεν αφήνει ανεπηρέαστο το σχολικό περιβάλλον. Ως εκπαιδευτικός διαπιστώνω ότι όλο και περισσότεροι νέοι γονείς ανατρέφουν πρίγκιπες και πριγκίπισσες, με απούσα την αίσθηση της ματαίωσης και της ενσυναίσθησης, διαμορφώνοντας έτσι προσωπικότητες καταδικασμένες να πάρουν μεγάλες απογοητεύσεις στην εκτός σπιτιού πραγματικότητα. Αυτή η νέα κατάσταση και οι δυσκολίες που απορρέουν από αυτήν ήταν η αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου μου.

Τι σας ώθησε στην παιδική λογοτεχνία;

Η καθημερινή επαφή μέσα από τη δουλειά μου, τον πολιτιστικό σύλλογο μα κυρίως μέσα από την οικογένεια μου, με τα παιδιά, ήταν σίγουρα μονόδρομος για να ακολουθήσω τα μονοπάτια της παιδικής αλλά και εφηβικής λογοτεχνίας. Τα παιδιά είναι οι πιο αληθινοί άνθρωποι. Ο κόσμος τους είναι γεμάτος συναισθήματα και δεν νιώθουν άβολα να τα εκδηλώσουν. Η συγγραφή των δικών μου παραμυθιών ήταν απόρροια των ιστοριών που άκουγα αλλά και των βιβλίων που διάβαζα όταν ήμουν παιδί. Μέσα σε αυτά έβρισκα διέξοδο, παρηγοριά αλλά και ένα καταφύγιο για τις δυσκολίες που συνάντησα στην παιδική μου ηλικία. Γράφοντας για παιδιά γίνομαι ταξιδιώτης σε ανεξάντλητα ταξίδια της καρδιάς και του νου και ελπίζω να έχω μαζί μου και αρκετούς συνταξιδιώτες .

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να πάρει ο μικρός αναγνώστης από το βιβλίο σας;

Η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι το βιβλίο μου να μιλήσει στην καρδιά του μικρού αναγνώστη. Να τον συντροφεύσει, να γίνει αφορμή για φανταστικά ταξίδια, να τον ανεβάσει στις πλάτες δράκων με μεγάλα ή μικρά φτερά. Αν αγαπήσει το παιδί τους ήρωες κάποια στιγμή θα ανακαλύψει και τα μηνύματα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα παραμύθια χαρακτηρίζονται ως δώρο της ζωής. Κρύβουν αλήθειες που τις ανακαλύπτουμε μόνο όταν είμαστε έτοιμοι.

Πιστεύετε ότι έχει ανταπόκριση η παιδική λογοτεχνία στην Ελλάδα σήμερα;

Στην εποχή μας που κυριαρχεί η ταχύτητα στην εναλλαγή των εικόνων, τα έντονα χρώματα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, η πληθώρα βίντεο και κινουμένων σχεδίων που προβάλλονται σε μικρές και μεγάλες οθόνες διαβάζουν βιβλία όλο και λιγότεροι αναγνώστες. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί με τη δική τους στάση και με ουσιαστικές δράσεις μπορούν να δείξουν στα παιδιά ότι η αναγνωστική περιπέτεια προσφέρει μια καλύτερη ματιά στον κόσμο.

Προηγούμενο άρθροΕυαγγελία Τάτση: “Με ενδιαφέρει η ποίηση που κοιτάζει από τα ύψη ή από τα βάθη”
Επόμενο άρθροΙωάννα Νταρίλλη “Μέσα από το παραμύθι ένιωσα πως μπορώ να πλησιάσω και τα μικρά παιδιά και τους γονείς τους”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ