Τα πρόσφατα ατοπήματα της Αννίτας Δημητρίου: ατολμία, επιπολαιότητα ή κάτι άλλο;

του Χάρη Φωκά

Προκαλεί τουλάχιστον απορία αν όχι αρνητικές εντυπώσεις αλλά και ιδιαίτερη ανησυχία, η εμμονή της Προέδρου του ΔΗΣΥ στον κυρίαρχο διαμεσολαβητικό ρόλο του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

Μόλις χθές, μιλώντας στο επαρχιακό συνέδριο του ΔΗΣΥ Κερύνειας, δήλωσε με έμφαση ότι “δεν μπούμε να δώσουμε την εντύπωση ότι η ΕΕ ή οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός, πλην του ΟΗΕ, θα έρθει με οποιονδήποτε τρόπο να επιλύσει το Κυπριακό για εμάς». Αυτό είναι κάτι το οποίο δημιουργεί τέτοιες προσδοκίες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”….

Η χθεσινή δήλωση μάλιστα ήρθε σαν συνέχεια προηγούμενων δηλώσεων επί του θέματος με ανάλογο ύφος και περιεχόμενο.

Έρχεται λοιπόν η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ να ακυρώσει την διαχρονική θέση του κόμματος για επίλυση του Κυπριακού εντός του Δυτικού πλαισίου αρχών και αξιών με πρωταγωνιστικό ρόλο των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Και όλα αυτά την στιγμή που υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα ιστορικών διεθνών συμφωνιών στις οποίες ο ρόλος του ΟΗΕ υπήρξε απο διακοσμητικός εως ανύπαρκτος. Αναφέρω ενδεικτικά τις συμφωνίες του Camp David, του Ντέιτον, του Μινσκ κ.ά, αλλά και την παντελή απουσία του διεθνούς οργανισμού απο τις μέχρι τώρα διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες για το Ουκρανικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μηδενίζουμε τον ρόλο του ΟΗΕ στο κυπριακό και την σημασία των σχετικών περί Κύπρου ψηφισμάτων του.

Δεν γνωρίζω αν οι δηλώσεις αυτές γίνονται απο άγνοια, από μια στείρα αντιπολιτευτική διάθεση η από εσωκομματικές πιέσεις γνωστών κύκλων.

Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η άμεση εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό είναι προς το εθνικό συμφέρον Ελλάδας και Κύπρου και ότι τέτοιες θέσεις και ειδικά απο την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, είναι ακατανόητες και εθνικά επιζήμιες.

Δυστυχώς οι παραπάνω θέσεις έρχονται να προστεθούν στην πρόσφατη απαίτηση της Αννίτας Δημητρίου για αποκλεισμό των Υπουργών της κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη από τις Συνοδούς των Υπουργών Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος για ζωτικής σημασίας θέματα όπως το μεταναστευτικό, ζητήματα που αφορούν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ.ά.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι τις αρνητικές συνέπειες της μη συμμετοχής των Κυπρίων Υπουργών στις διαβουλεύσεις αυτές.

Ελπίζουμε ότι στην σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ με τον ΠτΔ, να παρεμεριστούν οι στείρες αντιπαραθέσεις, οι προσωπικές ατζέντες και να πρυτανεύσει η κοινή λογική προς το συμφέρον της Κύπρου.

Προηγούμενο άρθροΑλ. Τσίπρας: Πάμε για ανατροπή των συσχετισμών
Επόμενο άρθροΟ γερουσιαστής Μενέντεζ ζητάει από την Άγκυρα να αλλάξει στάση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ