Η Νορβηγία εισάγει δίδακτρα για διεθνείς φοιτητές

Η απόφαση καθορίστηκε μετά από πρόταση που εισήγαγε η κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2022 για την κατάργηση της εγγραφής στα πανεπιστήμια χωρίς δίδακτρα για πολίτες τρίτων χωρών που παρουσιάστηκε στη Βουλή την Παρασκευή 24 Μαρτίου.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Νορβηγός υπουργός Έρευνας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ola Borten Moe, δήλωσε ότι μέχρι τώρα η Νορβηγία ήταν μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που προσφέρει δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση σε διεθνείς φοιτητές, ενώ οι Νορβηγοί φοιτητές πρέπει να πληρώσουν για δίδακτρα τέλη στις περισσότερες άλλες χώρες. «Από όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν πλέον άλλες ευρωπαϊκές χώρες που να μην απαιτούν πληρωμή από φοιτητές εκτός ΕΕ, εκτός από ορισμένα γερμανικά κράτη.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι διαφορετικά στη Νορβηγία», είπε ο υπουργός. Η απόφαση σημαίνει ότι από το φθινοπωρινό εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τα κρατικά πανεπιστήμια και κολέγια θα απαιτήσουν από τους ξένους φοιτητές να πληρώσουν δίδακτρα προκειμένου να εγγραφούν.

Το ύψος των τελών θα καθοριστεί από κάθε άτομο ίδρυμα και πρέπει τουλάχιστον να καλύπτει τα έξοδα του ιδρύματος για την εκπαίδευση, αναφέρει το SchengenVisaInfo.com.

Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολέγια που λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις, τα ίδια θα πρέπει από εδώ και στο εξής να απέχουν από τη χρήση των επιδοτήσεων για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών για την εκπαίδευση των αλλοδαπών φοιτητών. Επιπλέον, η χώρα αποφάσισε να εξαιρέσει πολλές ομάδες αλλοδαπών φοιτητών από την πληρωμή των διδάκτρων, συμπεριλαμβανομένων εδώ προσφύγων, εκτοπισθέντων από την Ουκρανία, φοιτητών ανταλλαγής, υποψηφίων διδακτόρων κ.λπ.

Στις 24 Μαρτίου, η κυβέρνηση υπέβαλε επίσης προτάσεις για έναν εντελώς νέο εκπαιδευτικό νόμο, ο οποίος μεταξύ άλλων θα δίνει σε όλους το δικαίωμα στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέχρι να ολοκληρώσουν πραγματικά το σχολείο. Περιλαμβάνει επίσης εκτεταμένα δικαιώματα εκπαίδευσης για ενήλικες, προκειμένου να τους διευκολύνει να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ή να ολοκληρώσουν κάτι που έχουν ξεκινήσει αλλά διέκοψαν νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Τόνιε Μπρένα, αυτός ο νέος νόμος θα έκανε περισσότερους νέους άτομα έτοιμα για την επαγγελματική ζωή και την αγορά εργασίας. «Τώρα προτείνουμε σημαντικές και σημαντικές επεκτάσεις των δικαιωμάτων των φοιτητών. Είναι σημαντικό για το άτομο που έχει περισσότερες ευκαιρίες να πληροί τις προϋποθέσεις για επαγγελματική ζωή ή περαιτέρω σπουδές», είπε ο υπουργός. Σύμφωνα με στοιχεία της Νορβηγικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης (UDI) υπήρχαν 3.943 φοιτητές πανεπιστημίου και κολεγίου στη Νορβηγία με άδεια παραμονής το 2022, ενώ 293 μεταδιδακτορικοί φοιτητές βρίσκονταν στη χώρα με άδεια παραμονής. Μεταξύ των φοιτητών, 300 ήταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 354 από την Κίνα, 281 από το Ιράν και 258 από το Μπαγκλαντές.

Την ίδια χρονιά καταγράφηκαν συνολικά 5.187 μαθητές από τις χώρες του ΕΟΧ, εκ των οποίων 1.556 από τη Γερμανία, 911 από τη Γαλλία, 614 από την Ιταλία, 503 από την Ισπανία και 485 από την Ολλανδία. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών στη χώρα είναι 242.606, εκ των οποίων 100.465 είναι άνδρες και άλλοι 142.141 γυναίκες.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΟρίστηκε η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές
Επόμενο άρθροΣτέργιος Καλπάκης: Το απόλυτο κυβερνητικό αλαλούμ με την πανεπιστημιακή αστυνομία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ