Σπουδές στην Ολλανδία από το 2025; Θα πρέπει να μιλάτε ολλανδικά

Οι ξένοι φοιτητές θα πρέπει σύντομα να μπορούν να μιλούν ολλανδικά και τα περισσότερα προπτυχιακά προγράμματα θα απαιτούν τα δύο τρίτα του περιεχομένου τους να προσφέρονται στα ολλανδικά, είπε ο υπουργός Παιδείας Robert Dijkgraaf στην επιτροπή παιδείας του κοινοβουλίου.

Ο υπουργός δέχεται συνεχόμενες πιέσεις για να αντιμετωπίσει τον αριθμό των ξένων φοιτητών που σπουδάζουν σε ολλανδικά πανεπιστήμια και κολέγια καθώς και την επικράτηση των αγγλικών ως μέσο διδασκαλίας.

Ο Dijkgraaf είπε ότι τα μαθήματα ολλανδικής γλώσσας θα μπορούσαν να προσφέρονται σαν επιπλέον μαθήματα και όχι ως μέρος του προγράμματος σπουδών, και ότι ο στόχος δεν είναι να περιορίσει την ανάπτυξη του αριθμού των ξένων φοιτητών, αλλά να ενθαρρύνει αυτούς που έρχονται να σπουδάσουν, να μείνουν και να εργαστούν τελικά στην Ολλανδία.

«Το όραμά μου είναι να μπορούν όλοι να σπουδάσουν στα ολλανδικά, παρακολουθώντας το ένα τρίτο των μαθημάτων στα αγγλικά, και πιστεύω πως ένας συνδυασμός των δύο γλωσσών είναι δυνατός», είπε στους βουλευτές.

Ο υπουργός είπε ότι η βάση του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου για την εκπαίδευση θα είναι ότι η γλώσσα της εκπαίδευσης θα είναι τα ολλανδικά, αλλά ότι θα υπάρχει χώρος στο πρόγραμμα σπουδών για άλλες γλώσσες – όπως για παράδειγμα Ειδικές Μουσικές Σπουδές στα ιταλικά, Θεωρητική Φυσική στα αγγλικά και μαθήματα Φυσιοθεραπείας στα γερμανικά.

«Η αφετηρία μου είναι ότι η γλώσσα της εκπαίδευσης είναι τα ολλανδικά», είπε. «Μπορεί να υπάρχει χώρος στο πρόγραμμα σπουδών για μια άλλη γλώσσα, αλλά η πρότασή μου είναι να μην υπερβαίνει το ένα τρίτο. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσής σας είναι στα ολλανδικά, αλλά αν θέλετε να δώσετε μερικά εξειδικευμένα μαθήματα στα αγγλικά, αυτό επιτρέπεται… Εξαιρέσεις είναι δυνατές, αλλά θα χρειαστούν ειδική άδεια».

Καλύτερη διαχείριση

Τον Απρίλιο, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι το νέο νομοσχέδιο θα επιχειρήσει να «διαχειριστεί καλύτερα και να κατευθύνει» τον αριθμό των ξένων φοιτητών στην Ολλανδία, μετά τις ανησυχίες σε ολόκληρη τη χώρα ότι η πρόσφατη εστίαση στην παροχή εκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα σήμαινε ότι οι φοιτητές από το εξωτερικό συμπιέζουν το Ολλανδικό ταλέντο.

Υπάρχουν 122.000 διεθνείς φοιτητές που σπουδάζουν αυτή τη στιγμή σε κάποιο ολλανδικό πανεπιστήμιο, τρεισήμισι φορές περισσότεροι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2005. Περίπου το 15% των φοιτητών δεν είναι Ολλανδοί.

Κατά τη συζήτηση της επιτροπής, ο ανεξάρτητος βουλευτής Pieter Omtzigt προειδοποίησε ότι το κόστος για τα ολλανδικά πανεπιστήμια ήταν πολύ χαμηλότερο από ό,τι σε ορισμένες άλλες χώρες και ότι οι φοιτητές της ΕΕ που πληρούν τις προϋποθέσεις διεκδικούσαν ολλανδικές υποτροφίες – κάτι που ο Dijkgraaf παραδέχτηκε ότι ήταν νομικά αναπόφευκτο σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης.

Η Jeanet van der Laan, βουλευτής του D66, είπε ότι τα υποχρεωτικά ολλανδικά θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη βελτίωση του “ποσοστού διαμονής” και στην κάλυψη ολλανδικών θέσεων εργασίας.

Ο Dijkgraaf είπε, ωστόσο, ότι η Ολλανδία θα πρέπει να φροντίζει καλύτερα τους ξένους φοιτητές που βρίσκονται εδώ, αφού μια έκθεση την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι είναι πιο ευάλωτοι στο άγχος και στην πίεση των σπουδών.

«Χθες, έλαβα μια έκθεση Trimbos σχετικά με την ψυχική ευεξία, όπου ζητήθηκε επείγουσα προσοχή για διεθνείς φοιτητές», είπε. «Πιστεύω με κάθε ειλικρίνεια ότι αν επιτρέπεται να έρθετε εδώ, τότε πρέπει να σας φροντίσουμε σωστά. Αυτό δεν αφορά μόνο τη στέγαση, αλλά και την υγειονομική περίθαλψη, και αυτό απαιτεί πολλά ιδρύματα… Εργαζόμαστε πάνω σε ένα σχέδιο δράσης για τη στέγαση των φοιτητών, με ιδιαίτερη προσοχή στους ξένους φοιτητές».

Οι προτάσεις και η συζήτηση του νομοσχεδίου, που αναφέρθηκαν ευρέως στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, έχουν ήδη προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των ξένων φοιτητών και καθηγητών σε ολλανδικά πανεπιστήμια.

https://www.dutchnews.nl/2023/06/study-in-the-netherlands-from-2025-youll-need-to-speak-dutch/


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ
Επόμενο άρθροΚλείνουν οι Λέσχες των οργανωμένων οπαδών – Η αστυνομία θα ελέγχει την είσοδο στις θύρες που δημιουργούν προβλήματα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ