Εκδήλωση: Η Φύση στη Μουσική Ένα πρωτότυπο οπτικοακουστικό οδοιπορικό στον κόσμο του συμφωνικού ρεπερτορίου

Raoul Dufy - Orchestra, 1942, Bridgestone Museum of Art Tokyo

Συντονιστής: Γιάννης Μουρέλος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ

Τρίτη 16 Απριλίου στις 19:00

 

 

Μία εκδήλωση αφιερωμένη στις απεικονίσεις της Φύσης στη Μουσική, θα παρουσιάσει ο Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ κ. Γιάννης Μουρέλος, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου την Τρίτη 16 Απριλίου στις 19:00.

 

Η Μουσική αποτελεί από μόνη της μια ξεχωριστή τέχνη, καθότι χρησιμοποιεί εντελώς αφηρημένα υλικά μέσα από τη διάσταση του χρόνου. Διαγείρει συθέμελα τις αισθήσεις στο σύνολό τους, ίσως επειδή δεν ενέχει οπτική διάσταση. Ως προς αυτό δε, διαφέρει εκ διαμέτρου από τις εικαστικές τέχνες, ζωγραφική και γλυπτική.

 

Η εκδήλωση διαθέτει ακουστικό αλλά και οπτικό σκέλος, καθώς θα μεταφερθούμε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών, ακούγοντας (και βλέποντας) φημισμένες ορχήστρες και καταξιωμένους αρχιμουσικούς, πολλοί εκ των οποίων δεν βρίσκονται δυστυχώς εν ζωή. Η επιλογή έγινε με ιδιαίτερα αυστηρά ποιοτικά κριτήρια και κατά κάποιο τρόπο αποτελεί ένα απάνθισμα του δευτέρου ημίσεως του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα σε επίπεδο καλλιτεχνών και συμφωνικών συνόλων. Όλα, ανεξαιρέτως, τα παραδείγματα προέρχονται από τον χώρο του συμφωνικού ρεπερτορίου. Από δομικής απόψεως, η βραδιά υιοθετεί τη θεωρία των τεσσάρων στοιχείων και χωρίζεται στα ακόλουθα τέσσερα μέρη: Αέρας, Γη, Φωτιά, Νερό με τα αντίστοιχα μουσικά παραδείγματα.

 

Είσοδος ελεύθερη.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310247111.

Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΕπιστολή Στ. Αγγελούδη στον πρόεδρο της UEFA για τη στάση των βελγικών αρχών σε βάρος των φιλάθλων του ΠΑΟΚ
Επόμενο άρθροΤΕΠΑΚ/ FemPower: Σπάζοντας τη γυάλινη οροφή κατά την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ