«Για εμάς, υπάρχει μόνο ένα Σχέδιο, η επίτευξη μιας διευθέτησης στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα”

Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία του στον ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητά του να επαναρχίσει η διαδικασία διαπραγματεύσεων, στη βάση του πλαισίου του ΟΗΕ και της συμφωνίας του Βερολίνου της 25ης Νοεμβρίου, 2019.
«Για εμάς, υπάρχει μόνο ένα Σχέδιο, η επίτευξη μιας διευθέτησης στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφερθηκε στην πιο πρόσφατη πρότασή του, στο πλαίσιο της οποίας απεύθυνε πρόσκληση προς τους Τουρκοκυπρίους να επιστρέψουν στους κρατικούς θεσμούς που ιδρύθηκαν με το Σύνταγμα του 1960 της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εξήγησε ότι «εννοείται ότι μια τέτοια πρόσκληση δεν σκοπούσε στο να είναι μια εναλλακτική της συμφωνημένης βάσης της διευθέτησης».
Είχε ως στόχο, σημειωσε «να διευκολύνει την επιστροφή της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο κράτος εν αναμονή της τελικής λύσης, δεδομένου ότι επιτευχθεί στρατηγική συμφωνία και ως εκ τούτου της πλήρους συμμετοχής της στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο κράτος».
Αυτή η πρόταση, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιαδης, «θα πρέπει να αξιολογηθεί σε συνδυασμό με το πακέτο των ρηξικέλευθων και αμοιβαίου οφέλους Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία πρότεινα τον προηγούμενο Δεκέμβριο και δυστυχώς απορρίφθηκαν από την τουρκική πλευρά».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του άσκησε κριτική για τη στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι το αφήγημα που προωθεί η τουρκική πλευρά, «σύμφωνα με το οποίο όλες οι προσπάθειες επίτευξης συμβιβασμού έχουν αποτύχει και ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ, ενισχύει τα βάσιμα επιχειρήματα ότι ο τελικός στόχος της Τουρκίας δεν είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά η μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο».


Δείτε εδώ όλη την ομιλία του Προέδρου:


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Επόμενο άρθροΝίκη των Σοσιαλδημοκρατών στην Γερμανία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ