ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΑΡΙΟΥ
“Η ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ”

Με αφορμή τα 40 χρόνια της εισβολής και κατοχής του 37% της Κύπρου από την Τουρκία, φιλοξενούμε στο εξώφυλλό αυτού του τεύχους της SPEAKNEWS το έργο του ζωγράφου Ανδρέα Μακαρίου με τίτλο «Η Αποκαθήλωση του Ήρωα από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ» είναι το τελευταίο μέρος του Πολύπτυχου Ιστορικού Κύκλου. Απεικονίζει την αποκαθήλωση του Νεκρού Ήρωα στρατιώτη του’74 από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ… πάνω από τα Ιερά Οστά και Όσια των Προγόνων μας και ανήκει στον ιστορικό κύκλο των έργων του με γενικό τίτλο «Ύμνος της Ελευθερίας».

Ο Ανδρέας Μακαρίου έχει ασχοληθεί με μοναδικό τρόπο με την Ιστορική Ζωγραφική την Έκφραση και την Δημιουργία των ιστορικών αγώνων του λαού μας. Στα Μουσεία Αγώνος και στις πινακοθήκες εκτίθεται το μνημειώδες ιστορικό και εικαστικό έργο του «Ύμνος Ελευθερίας» που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης.

Για το έργο, ο ιστορικός της τέχνης Καθηγητής Χρύσανθος Χρήστου γράφει:

Με το μεγάλο μνημειακό έργο «Ύμνος Ελευθερίας» ο Ανδρέας Μακαρίου μας δίνει ένα εντυπωσιακό έργο που διακρίνεται για την έκταση των συνδυασμών και τον πλούτο των διατυπώσεων. Παραστατικά θέματα και αφηρημένα στοιχεία, τύποι της δυτικής τέχνης και μορφές της βυζαντινής παράδοσης, χαρακτηριστικά του μανιερισμού και του μπαρόκ, σχηματοποίηση και προβληματικός χώρος, χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν τις κάθε κατηγορίας προεκτάσεις της κυπριακής ιστορίας… Το ιστορικό μνημειακό έργο του Μακαρίου είναι όχι μόνο για τον πανελλήνια χώρο αλλά και τον παγκόσμιο ένα από τα σπάνια μνημειακά έργα Τέχνης….

Ποιος είναι ο Ανδρέας Μακαρίου

Γεννήθηκε στην Πάφο και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Κύπριους ζωγράφους της γενιάς ‘80-‘90. Πολυβραβευμένος καλλιτέχνης που με την δράση του σφράγισε τον χαρακτήρα της Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης και διαμόρφωσε διάφορες τάσεις, δράσεις και κινήσεις, στα Εικαστικά Δρώμενα του τόπου. 
Έχει διακριθεί διεθνώς και βραβευθεί με σειρά τιμητικά διπλώματα και επαίνους. Το 1979 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Ακαδημαϊκού Σχεδίου Μουσείο PUSHKIN  Moscow. Το 1982 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο G.E.K. της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Σούρικωφ της Μόσχας, για το μνημειακό έργο του «Μονόλεπτος Σιγή». Τον Μάιο του 1985 βραβεύθηκε με το Grand Prix και το χρυσό μετάλλιο στην Παγκόσμια Τριεννάλε Ζωγραφικής στη Σόφια, για το έργο του «Κενταυρομαχία». Τον Απρίλιο του 1986 συμμετέσχε στην ART EXPO της Νέας Υόρκης στο JACOB Javits Conv-Center όπου και διακρίθηκε με το Μετάλλιο καλύτερης συμμετοχής.

ΤΟ  1996 τιμήθηκε με το  Α΄ Βραβείο VAN GOGH στο “Διαγωνισμό Τέχνης Van Gogh” που οργάνωσαν το Foundation “Vincent Van Gogh Arles” και η Πινακοθήκη Πιερίδη στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών στη Λευκωσία, για το έργο του “Τάμα στον Van Gogh”.

Εκτός από τις πιο πάνω συμμετοχές του σε διεθνείς εκθέσεις στις οποίες βραβεύθηκε, ο Ανδρέας Μακαρίου συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία, τον Καναδά, την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Σουηδία. Επίσης διοργάνωσε πολλές ατομικές εκθέσεις σε όλη την Κύπρο και πήρε μέρος σε 35 ομαδικές εκθέσεις.

Στο Ηρώον του απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, που βρίσκεται σε μια δασώδη περιοχή στην κορυφή του βουνού Έγκλιση, της κοινότητας Πελενδρίου, εκτίθεται (στο υπόγειο) μνημειώδες εικαστικό έργο με τίτλο  Ύμνος Ελευθερίας, που φιλοτέχνησε ο Ανδρέας Μακαρίου και στο οποίο ο αγώνας της ΕΟΚΑ παρουσιάζεται ως το αποκορύφωμα των αγώνων για την ελευθερία της Κύπρου. Το έργο αποτελείται από 15 μεγάλους πίνακες.

Ευχαριστούμε θερμά τον ζωγράφο και εκλεκτό φίλο Ανδρέα Μακαρίου που είχε την καλοσύνη να μας δώσει την δυνατότητα να φιλοξενήσουμε στο εξώφυλλο της SPEAKNEWS το έργο του με τίτλο «Η αποκαθήλωση του Ήρωα από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ».

SPEAKNEWS

Προηγούμενο άρθροΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: 35 χρόνια μάχες με όπλο τις λέξεις
Επόμενο άρθροΒΟΥΛΑ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ: “Κεφαλοποιούμε την ορθή πολιτική λήψης μέτρων ως χώρα και αυτό μας έβαλε στον κύκλο των περιζήτητων”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ