Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης: Τιμή στους αγωνιστές του 1821 και τα 200 χρόνια από την επανάσταση μέσα από ένα επετειακό ημερολόγιο

Γράφει ο Bill Siscoglou

Το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης (Λ.Ε.Ξ.) υποδέχθηκε τη νέα χρονιά με ένα ελπιδοφόρο και συνάμα επετειακό μήνυμα, μέσα από ένα ξεχωριστό ημερολόγιο που εξέδωσε, αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, με τη συμμετοχή όλων των χορευτών του, κάθε ηλικίας.

Συνολικά εβδομήντα άτομα, άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια, που συμμετέχουν στα χορευτικά τμήματα του Λ.Ε.Ξ. φωτογραφήθηκαν σε διάφορα σημεία της ευρύτερη περιοχής της Ξάνθης αναπαριστώντας σημαντικές στιγμές του αγώνα της απελευθέρωσης αλλά και προσωπικότητες της επανάστασης ήρωες του 1821, που με τις πράξεις τους συνέβαλαν ώστε να γίνει πράξη το όραμα μιας ελεύθερης και ανεξάρτητης Ελλάδας.

Χάρη στον καταξιωμένο ταλαντούχο Ξανθιώτη φωτογράφο Γρηγόρη Λεοντιάδη, τα δραστήρια μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Λ.Ε.Ξ. και τους πολυπληθείς ακούραστους φίλους του συλλόγου, η ιδέα της έκδοσης ενός επετειακού ημερολογίου έγινε πραγματικότητα παρά τις δύσκολες συνθήκες που υπήρχαν λόγω των απαγορεύσεων του κορονοϊού.

Μια συλλογική προσπάθεια

Μέσα σε τρεις μήνες στήθηκαν σκηνικά σε διάφορα μέρη της Ξάνθης, από την ορεινή Γλαύκη μέχρι τα στενά του ποταμού Νέστου, και από το αρχοντικό του Χατζηδάκη στην καρδιά της παλιάς πόλης μέχρι το λιμάνι της Κεραμωτής. Κινητοποιήθηκαν πρόσωπα και φορείς, αναζητήθηκαν χορηγίες, ενοικιάστηκαν φορεσιές όταν χρειάστηκε, έγινε η εκπαίδευση των προσώπων που θα συμμετείχαν στις φωτογραφήσεις αποτυπώνοντας σημαντικά ιστορικά πρόσωπα. Γράφτηκαν τα κείμενα που θα συνόδευαν το ημερολόγιο, οργανώθηκαν οι φωτογραφήσεις ανά ομάδες τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, επεξεργαστήκαν εκατοντάδες φωτογραφίες πριν το τελικό αποτέλεσμα φτάσει στο τυπογραφείο.

Το αποτέλεσμα αυτής της συντονισμένης και επιμελημένης δουλειάς κάθε άλλο παρά ερασιτεχνικό θα το χαρακτήριζε κάποιος.

Στο ημερολόγιο εντυπωσιάζουν όχι μόνο η ζωντάνια των φωτογραφιών αλλά και οι αυθεντικές παραδοσιακές ενδυμασίες, οι περισσότερες προερχόμενες από την ιματιοθήκη του ΛΕΞ. Εικόνες της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της υπαίθριου την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης αποτυπώνονται εξαιρετικά στις σελίδες του ημερολογίου. Ο Ξανθιώτης φιλόλογος, ιστορικός και συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος επιμελήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των κειμένων που φιλοξενούνται στο ημερολόγιο φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας και των ηρώων της που συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα.

Ξεχωριστή ήταν και η συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης που συναίνεσε ώστε δυο κληρικοί της να συμμετάσχουν στις φωτογραφήσεις, στις σκηνές που απαιτούνταν η παρουσία ιερωμένου, ώστε να μην χρειαστεί να μεταμφιεστεί κάποιος λαϊκός για τις ανάγκες της φωτογράφησης.

Φόρος τιμής σε όλους τους Θρακιώτες ήρωες της επανάστασης

Το ημερολόγιο των 170 σελίδων χωρίζεται σε 12 ενότητες – θεματολογίες (μια για κάθε μήνα) συν τρεις αφιερωματικές ενότητες: Στη Φιλική Εταιρεία, στην τολμηρή Θρακώτισσα Δόμνα Βιζβίζη και στο ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης μέσα από το οποίο αποτίνεται φόρος τιμής σε όλους τους Θρακιώτες ήρωες της επανάστασης.

Οι υπόλοιπες ενότητες είναι αφιερωμένες: Στους ήρωες της επανάστασης, στη συμβολή των γυναικών στον απελευθερωτικό αγώνα, στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, στο ολοκαύτωμα της Νάουσας, στην προσωπικότητα του Γρηγόριου Δίκαιου (Παπαφλέσσα), στους θρυλικούς μπουρλοτιέρηδες του ‘21, στους παιδικούς αρραβώνες, στη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, στο κρυφό σχολειό, στις ηρωικές Σουλιώτισσες, στη συμμετοχή των Κρητών στην επανάσταση και τέλος, στη σύσταση του νεότερου ελληνικού κράτους.

Τέλος, μια καινοτομία αυτού του συλλεκτικού ημερολογίου ήταν η επίσημη διαδικτυακή παρουσίασή του λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, που μέσα στην περίοδο των εορτών στο αρχοντικό όπου στεγάζεται το ΛΕΞ. Στη διάρκεια αυτής της παρουσίασης, που χωρίστηκε σε τρεις ημέρες, έγινε αναφορά στο ημερολόγιο, στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που σημάδευσαν το 1821 και στις ενδυμασίες που παρουσιάζονται στις σελίδες του ημερολογίου. Την τελευταία μέρα προβλήθηκε μια διαδικτυακή παράσταση Καραγκιόζη, όπου ο βραβευμένος καραγκιοζοπαίχτης, συγγραφέας και εκπαιδευτικός από την Ξάνθη, Απόστολος Δομτζίδης, παρουσίασε το έργο του «τα αινίγματα της Ελευθερίας», από το θίασό του «τα παραμύθια του Καραγκιόζη».

Προηγούμενο άρθροΤεύχος 12, Ιανουάριος 2021
Επόμενο άρθροΑλέξανδρος Μπασιακούλης
Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Ένα πολυεργαλείο που δεν το έφτιαξαν εξωγήινοι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ