Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Οι μαθητές της Γ΄ Τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού ΓΕ.Λ. με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα από την ημέρα έναρξης των μαθημάτων επιβεβαιώνουν οριστικά την Αρχική Δήλωση Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν υποβάλει στη σχολική τους μονάδα προ της λήξης του προηγούμενου διδακτικού έτους. Κάθε μαθητής επιλέγει υποχρεωτικά μία (1) Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού και ένα (1) Επιστημονικό Πεδίο. Ειδικά οι μαθητές που επιλέγουν την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας επιλέγουν επιπλέον είτε το μάθημα των Μαθηματικών είτε το μάθημα της Βιολογίας.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις οι Σχολές, τα Τμήματα και οι Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) του Υπουργείου Τουρισμού, των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) και Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) καθώς και των Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. και Λιμενοφυλάκων κατατάσσονται σε τέσσερα (4) Επιστημονικά Πεδία, που ορίζονται ως εξής:

1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες

2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες

3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής

4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής.

Οι Ομάδες Προσανατολισμού επιτρέπουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία ενώ κάθε υποψήφιος επιλέγει ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο.

Κάθε μαθητής επιλέγει υποχρεωτικά μία (1) Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού από τις ακόλουθες:

α) Ανθρωπιστικών Σπουδών,

β) Θετικών Σπουδών & Σπουδών Υγείας και

γ) Οικονομίας & Πληροφορικής.

Για την προαγωγή και την απόλυση των μαθητών στο Γενικό Λύκειο απαιτείται Γ.Μ.Ο. τουλάχιστον δέκα (10), ο οποίος προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς και μη γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μαθητές της Γ ́ Λυκείου συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εξεταζόμενοι στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας και στα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου τους. Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης, συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του Επιστημονικού Πεδίου του. Αν με το σύνολο της βαθμολογίας που έχει επιτύχει ο υποψήφιος μπορεί να εισαχθεί σε περισσότερες από μία σχολές ή τμήματα, εισάγεται τελικά μόνο σε εκείνη τη σχολή ή τμήμα που προσδιόρισε στο μηχανογραφικό του με σειρά προτίμησης υψηλότερη σε σχέση με τις άλλες, σχολές ή τμήματα που έχει δηλώσει.

Τι συμβαίνει με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Αρχής γενομένης στις φετινές Πανελλήνιες και κυρίως στις πανελλήνιες του 2022, οι μαθητές θα κληθούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με νέα δεδομένα.

Η ΕΒΕ αφορα κάθε μαθητή και υποψήφιο των Πανελληνίων ανεξαρτήτως του τύπου Λυκείου.

Για την εισαγωγή πλέον στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά: α) η οικεία ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.), και β) το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου επιστημονικού πεδίου/τομέα.

Ισχύει από τις Πανελλήνιες του 2021. Αναλυτικότερα, η Ε.Β.Ε. διαμορφώνεται ενιαία από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που αποφασίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε τμήμα και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, το οποίο ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο τύπος που θα εξάγεται η ΕΒΕ είναι ο εξής

ΜΟ = (ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4) /4

Αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά κάποια τμήματα;

Με την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, εκτιμάται ότι ένας αριθμός, περιφερειακών κυρίως τμημάτων, δεν θα καλύψει τις προσφερόμενες θέσεις καθώς πλέον δεν θα μπορούν να καλύψουν τις θέσεις αυτές μαθητές με χαμηλές βαθμολογικές επιδόσεις. Επακόλουθα, αυτά τα τμήματα ενδεχομένως να μη συμπεριλαμβάνονται στο μηχανογραφικό του 2022.

Σύνταξη: Δρ Ταουσάνης Χρήστος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας & Επιστημονικός Διευθυντής EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας | www.employ.edu.gr

Προηγούμενο άρθρο4 ξεχωριστά βιβλία από τις Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ!
Επόμενο άρθροΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ, Υφυπουργός Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας-Θράκης

“Το τέλος της πανδημίας θα είναι αρχή ανάκαμψης της οικονομίας και ανάτασης της κοινωνίας”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ