Ι.Ε.Κ. (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης)

Τα Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελματικής κατάρτισης) λειτουργούν στην Ελλάδα εδώ και τρεις δεκαετίες, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, και προσφέρουν υπηρεσίες αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης στους απόφοιτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Ενιαία Λύκεια και ΕΠΑΛ). Η φοίτηση στα ΙΕΚ είναι 5 συνολικά εξαμήνων, επιμεριζόμενα σε 4 εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, και ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης. Η φοίτηση μπορεί να ξεκινάει το χειμερινό ή το εαρινό εξάμηνο.

Ο σπουδαστής των ΙΕΚ παρακολουθεί και θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα. Η αξιολόγηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα αποκομίσει γίνεται ανά εξάμηνο, με την διενέργεια τελικών εξετάσεων, εξετάσεων προόδου, και συμμετοχής σε ομαδικές και ατομικές εργασίες.

Ο υποψήφιος για σπουδές στα ΙΕΚ, μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 72 ειδικότητες, από τις οχτώ (8) ομάδες Προσανατολισμού, οι οποίες είναι:

  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ, που περιλαμβάνει του τομείς Πληροφορικής, Χημικών Εφαρμογών, Ένδυσης και Υπόδησης, Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
  • ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
  • ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
  • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
  • ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Το εξάμηνο της πρακτικής άσκησης πραγματοποιείται σε φορείς του Δημόσιου τομέα, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου ή σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μπορεί να γίνεται παράλληλα με το 2ο, 3ο ή και 4ο εξάμηνο κατάρτισης, και θεωρείται ως αναγνωρισμένη προϋπηρεσία για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Με την ολοκλήρωση της φοίτησης σε ΙΕΚ ο απόφοιτος λαμβάνει Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης, και έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στις εξετάσεις Πιστοποίησηςοι οποίες διεξάγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Στους συμμετέχοντες, που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις εξετάσεις πιστοποίησης, χορηγείται Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Διαδικασία Εγγραφής

Από φέτος παρουσιάζεται μία διαφοροποίηση στην διαδικασία εγγραφής στα Δημόσια ΙΕΚ. Οι τελειόφοιτοι του σχολικού έτους 2020-2021 είτε συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του οικείου σχολικού έτους είτε όχι, και οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων του ίδιου σχολικού έτους, τελειόφοιτοι και μη, θα πρέπει να υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό για το έτος κατάρτισης 2021-2022, κατά την ίδια ακριβώς περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης), και θα αφορά σε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και σε συγκεκριμένες ειδικότητες ανά Δημόσιο Ι.Ε.Κ.

Εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.

Η εγγραφή των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση εισαγωγής στα Δημόσια ΙΕΚ. Η δεύτερη αυτή φάση θα αφορά στις θέσεις ανά ειδικότητα που είτε δεν καλύφθηκαν από την διαδικασία υποβολής του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, είτε δεν προκηρύχθηκαν κατά την ανωτέρω διαδικασία.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες επιλογής καταρτιζόμενων σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής και εγγραφών που ισχύουν σε κάθε Δημόσιο Ι.Ε.Κ. για την έναρξη του εξαμήνου κατάρτισης. Διευκρινίζεται ότι, υποψήφιοι που συμπλήρωσαν το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο αλλά δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους σε τμήμα Δημοσίου Ι.Ε.Κ., διατηρούν το δικαίωμα συμμετοχής στην προαναφερόμενη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, επιλογής και εγγραφών καταρτιζομένων Δημοσίων Ι.Ε.Κ., κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου.

Για τη μοριοδότηση των υποψηφίων καταρτιζομένων λαμβάνονται υπόψη ο βαθμός του τίτλου σπουδών (απολυτήριο Λυκείου), η προϋπηρεσία στην ειδικότητα είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, η ηλικία του υποψηφίου, η ιδιότητα του μέλους πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας.

Η εγγραφή στα Ιδιωτικά ΙΕΚ δεν περνάει από διαδικασία αξιολόγησης. Το απαιτούμενο κριτήριο εισδοχής για να μπορέσει ο υποψήφιος να γίνει δεκτός σε Ιδιωτικό ΙΕΚ είναι να είναι κάτοχος Απολυτηρίου Λυκείου.

Η φοίτηση στα Δημόσια ΙΕΚ είναι δωρεάν, ενώ για τα ιδιωτικά ΙΕΚ απαιτούνται δίδακτρα.

* Οι πληροφορίες για το άρθρο αντλήθηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας

http://www.gsae.edu.gr/el/

Προηγούμενο άρθρο«Φοβούνται την ελπίδα… φοβούνται καναρίνι που ΄χεις φτερά αητού».
Επόμενο άρθροΕλισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου, Κοσμήτορας Νομικής ΑΠΘ: “Περι εκπαιδευτικής μεταρύθμισης και αστυνόμευσης, σεξουαλικών παρενοχλήσεων, νομιμότητας απαγορεύσεων λόγω πανδημίας και άλλων…”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ