ΣπουδάΖΩ στην Κύπρο
Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια πάρα πολλοί νέοι από την Ελλάδα επιλέγουν για τις σπουδές τους κάποιο Κυπριακό Πανεπιστήμιο, συνδυάζοντας με τον τρόπο αυτό σπουδές στο εξωτερικό, αλλά στην ελληνική γλώσσα και σε οικείο περιβάλλον, με αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών.

Στην Κυπριακή Δημοκρατία, πέρα από τα κρατικά πανεπιστημιακά ιδρύματα λειτουργούν και ιδιωτικά. Η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι θεσμοθετημένη και ελεγχόμενη για την ποιότητά της από το κράτος. Έτσι στην Κύπρο λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία παρέχουν αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, σε όλη την Ε.Ε., και στην Ελλάδα!

Πανεπιστήμια

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που λειτουργούν στην Κύπρο σήμερα είναι:

  • Πανεπιστήμιο Frederick
  • Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
  • Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
  • University of Central Lancashire – Cyprus
  • Philips University

Η δημιουργία των έξι Ιδιωτικών Πανεπιστημίων συνέβαλε στην ποιοτική και ποσοτική διεύρυνση της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου με νέους κλάδους και προγράμματα σπουδών, και συνεισφέρει στην ανάδειξη της Κύπρου ως ελκυστικού φοιτητικού προορισμού, τόσο για Κύπριους όσο και για αλλοδαπούς φοιτητές/φοιτήτριες.

Κολλέγια


Στην Κύπρο, στο παρόν στάδιο, λειτουργούν, επιπρόσθετα, σαράντα τέσσερα κολλέγια (Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης), που προσφέρουν προγράμματα σπουδών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, καθώς και μικρότερης διάρκειας επαγγελματικά προγράμματα.

Τα προγράμματα σπουδών των κολλεγίων προσφέρονται μέσω της δικαιόχρησης (franchise), σε συνεργασία δηλαδή με πανεπιστήμια του εξωτερικού, κυρίως της Αγγλίας αλλά και πανεπιστήμια βαλκανικών χωρών, όπως της Βουλγαρίας.

Διασφάλιση Ποιότητας

Αρμόδιος για τη διασφάλιση της ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου είναι ο ΔΙΠΑΕ (Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση), που υποστηρίζει τις διαδικασίες που προνοούνται από τη σχετική Νομοθεσία για τη συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης και των προγραμμάτων σπουδών τους.

Αναγνώριση Πτυχίων

Το ΚΥΣΑΤΣ είναι η αρμόδια αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναγνώριση τίτλων σπουδών Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης που χορηγούνται στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Στην Ελλάδα, τα πτυχία των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων της Κύπρου πρέπει να κατατεθούν στον ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης) για να λάβουν αναγνώριση ως ομοταγή και ισότιμα προς τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

ΣΠΟΥΔΕΣ

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο προσφέρουν σπουδές που οδηγούν στην απόκτηση πτυχίου, (Bachelor), μεταπτυχιακού (Master) και διδακτορικού (PhD).

Οι τομείς σπουδών από τους οποίους μπορεί ο υποψήφιος να επιλέξει το πρόγραμμα που τον ενδιαφέρει, καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα τομέων σπουδών:

  • Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οικονομικά
  • Επιστημών Αγωγής
  • Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών
  • Νομική
  • Ιατρική, Υγεία
  • Θετικές Επιστήμες
  • Τέχνες, Επικοινωνία, Πολιτισμός
  • Πολυτεχνικές Σχολές
  • Εκπαίδευση
  • Πληροφορική

Η φοίτηση για τα περισσότερα προπτυχιακά προγράμματα είναι τετραετής, και διαφοροποιείται σε ειδικές περιπτώσεις όπως π.χ. στις σπουδές Ιατρικής, ή Αρχιτεκτονικής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολλούς από αυτούς τους τομείς, τα πανεπιστήμια της Κύπρου προσφέρουν τη δυνατότητα σπουδών εξ αποστάσεως, ιδίως για τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Εισδοχή

Κριτήριο για την εισαγωγή σε κάποιο από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου είναι το απολυτήριο Λυκείου. Η βαθμολογία του απολυτηρίου παίζει ρόλο, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο, αφού η κάθε αίτηση υποψηφίου εξετάζεται ξεχωριστά. Επιπλέον από την αίτηση και το απολυτήριο Λυκείου, απαιτούνται η ταυτότητα και φωτογραφίες του υποψηφίου, καθώς και συστατικές επιστολές, πτυχίο γνώσης αγγλικής γλώσσας, και πιθανώς άλλα δικαιολογητικά ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών. Για συμμετοχή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, απαραίτητο δικαιολογητικό είναι το πρώτο πτυχίο. Αιτήσεις δέχονται τα πανεπιστήμια της Κύπρου σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, και προσφέρουν ενάρξεις προγραμμάτων δύο φορές το έτος, για το χειμερινό και το εαρινό εξάμηνο. Η αίτηση εγγραφής μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά.

Δίδακτρα

Για την φοίτηση σε Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο απαιτούνται δίδακτρα, τα οποία διαφέρουν ανάλογα με το ίδρυμα και το πρόγραμμα σπουδών. Όλα τα πανεπιστήμια όμως προσφέρουν ειδικές προσφορές στα δίδακτρα για τους φοιτητές από την Ελλάδα, καθώς και την δυνατότητα για εξασφάλιση υποτροφιών, αλλά και οικονομικής ενίσχυσης κατά τη διάρκεια των σπουδών.

Διαμονή

Όλα τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου διαθέτουν εστίες, στις οποίες μπορούν να διαμένουν οι φοιτητές. Η εξασφάλιση εστίας για τον υποψήφιο γίνεται με ξεχωριστή αίτηση, παράλληλα με την αίτηση εισδοχής για το πρόγραμμα σπουδών. Η διαμονή στις εστίες των πανεπιστημίων έχει οικονομικό κόστος, που δεν περιλαμβάνεται στα δίδακτρα σπουδών του κάθε προγράμματος.

Πηγές:

https://dipae.ac.cy

http://www.highereducation.ac.cy/gr/private-universities.html

http://www.doatap.gr/gr/

Προηγούμενο άρθροΣτέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής ΝΔ, ΕΛΚ

“Όποιος κατηγορεί την ΕΕ παρά την ταυτόχρονη διαχείριση τεσσάρων κρίσεων δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα”

Επόμενο άρθροΕγκαίνια της ανακαινισμένης Μεγάλης Λέσχης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ