Αντώνης Μιτζάλης : «Η Καβάλα μπορεί άνετα να κερδίσει το στοίχημα της πόλης δωδεκάμηνου τουρισμού»

Πρόεδρος Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας μιλάει στο SPEAKNEWS για την επανεκκίνηση του τουρισμού, τα δυνατά σημεία της Καβάλας ως τουριστικού προορισμού και τις δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη.

Κύριε Μιτζάλη,

Η φετινή τουριστική σαιζόν είναι ακόμη πιο ιδιαίτερη και από την περσινή! Πως είναι τα πράγματα για την Καβάλα; Υπάρχουν τουριστικές επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν;

Θεωρώ ότι φέτος θα ανοίξει το σύνολο σχεδόν των τουριστικών επιχειρήσεων, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ίσως κάποιες κάπως καθυστερημένα. Ακόμα και επιχειρήσεις που ήταν δωδεκάμηνης λειτουργίας, ήταν κλειστές για το πρώτο εξάμηνο, αλλά από εδώ και πέρα εκ των πραγμάτων πρέπει να ανοίξουν, γιατί πρέπει σιγά σιγά να μπούμε και στην παραγωγή.

Είστε ικανοποιημένοι από τις κρατήσεις, τις αφίξεις και την πληρότητα, όχι τόσο σε σχέση με την προ covid εποχή, αλλά σε σχέση με το τι περιμένατε για φέτος;

Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της επανεκκίνησης του τουρισμού. Θεωρώ ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να φτάσουμε αυτά τα νούμερα που είχαμε. Γίνεται προσπάθεια κυρίως μέσω μεμονωμένων πελατών και οδικού τουρισμού. Ο οργανωμένος τουρισμός, είτε αυτός προέρχεται από charter είτε από τουριστικά λεωφορεία, groups κλπ. θα αργήσει. Για την φετινή σαιζόν δεν περιμένουμε πολλά πράγματα. Από τον οργανωμένο τουρισμό στην περιοχή της Καβάλας πιστεύω θα έχουμε από την επόμενη χρονιά ορατά σημάδια. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε ως επί το πλείστον με είτε οδικό τουρισμό από τις γειτονικές χώρες, είτε με Έλληνες, είτε με εμπορικούς αντιπροσώπους που επισκέπτονται την πόλη κυρίως για δουλειές.

Τι ποσοστό από την οικονομία της Καβάλας, καλύπτει ο τουρισμός; Υπάρχουν περιθώρια για ανάπτυξη;

Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της Καβάλας ο τουρισμός, και πρέπει να ξεχωρίσουμε ίσως σε δύο κεφάλαια. Το πρώτο είναι του τουρισμού πόλης των δώδεκα μηνών, στο οποίο η Καβάλα είχε πάντα μία σημαντική παρουσία στην περιφέρεια. Έχει σημαντικό αριθμό ξενοδοχείων για επαρχιακή πόλη, και αυτό το κομμάτι του τουρισμού έχει υποστεί μεγάλη ζημιά λόγω της πανδημίας. Και υπάρχει και το δεύτερο κομμάτι, το εποχικό, το οποίο αφορά λιγότερο την πόλη και περισσότερο τα παράλια και τα παραθαλάσσια μέρη. Και σε αυτά τα μέρη είδαν όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα σημαντικά χαμηλότερη κίνηση πέρυσι, και βλέπουν την ίδια εξέλιξη και φέτος, αν και με κάπως ανεβασμένα νούμερα. Δηλαδή πέρυσι κινηθήκαμε γύρω στο 25-30% μίας κανονικής χρονιάς, και φέτος ελπίζουμε να ανακτήσουμε κάτι περισσότερο, σε ότι αφορά τον εποχικό τουρισμό.

Ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας, πως κρίνεται την στάση της κυβέρνησης απέναντι στον κλάδο σας;

Θεωρούμε ότι δόθηκε πολύ μεγάλη στήριξη στην αρχή, αλλά αυτό για το οποίο ανησυχούμε είναι ότι η κρίση δεν έχει χτυπήσει οριζόντια όλους τους κλάδους της οικονομίας, αλλά ο τουρισμός συγκριτικά με τους υπόλοιπους κλάδους έχει πληγεί περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι τα πιο πολλά μέτρα ήταν οριζόντια, και οι αναστολές και η επιδότηση του εργασιακού κόστους και οι επιστρεπτέες προκαταβολές, δηλαδή και τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα εργαλεία που ενίσχυαν την απασχόληση, ήταν κυρίως οριζόντια. Και ναι μεν ήταν στην αρχή βοηθητικά, αλλά όταν η υπόλοιπη οικονομία ξεκίνησε να στέκεται σιγά σιγά στα πόδια της, ο τουρισμός και οι μεταφορές που έχουν πληγεί περισσότερο φαίνεται ότι μένουν πίσω, και φαίνεται ότι χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση, από άλλους τομείς. Αυτό είναι τώρα δύσκολο να επιτευχθεί και σε αυτό γίνεται μεγάλη προσπάθεια, διότι όπως ακούμε τα λεφτά τελειώνουν, παρόλα αυτά η κρίση στον τουρισμό μένει.

Ποια είναι τα πιο δυνατά σημεία του νομού Καβάλας, ως τουριστικός προορισμός;

Η Καβάλα είναι και πάντα ήταν μία πόλη που μαγνητίζει τον επισκέπτη, γιατί έχει πολύ μεγάλη φυσική ομορφιά και ταυτότητα σαν πόλη. Έχει αρχιτεκτονική, αυτό το υπέροχο ανάγλυφο, την παλιά πόλη και τον συνδυασμό βουνού και θάλασσας.

Έχει υποδομές για επισκέπτες που λίγες πόλεις στην Ελλάδα διαθέτουν. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις υπέροχες ακτές που εκτείνονται σε δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά και δυτικά της πόλης, δημιουργούν ένα σύνολο τουριστικών υπηρεσιών το οποίο είναι must για τον επισκέπτη. Έχει πολλά καταλύματα και ποιοτικά, αλλά και σε πολύ καλή σχέση τιμής-υπηρεσιών. Και συγχρόνως πέρα από τις φυσικές ομορφιές έχει και ιστορία, έχει πολιτισμό, με το Φεστιβάλ των Φιλίππων και άλλες διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες οι οποίες με την πανδημία όλες προσπαθούν να βρουν το βηματισμό τους.

Τι είναι αυτό που μπορεί να δώσει την επιπλέον ανάπτυξη στον τουρισμό της Καβάλας;

Η Καβάλα μπορεί άνετα να κερδίσει το στοίχημα της πόλης δωδεκάμηνου τουρισμού. Έχει όλα αυτά τα στοιχεία που προανέφερα, δεν είναι ένας προορισμός ο οποίος κλείνει τον Οκτώβριο ή το Σεπτέμβριο και ξανανοίγει τον Μάιο. Είναι μια πόλη ζωντανή, άρα έχει δυνατότητες να εκμεταλλευτεί και το καλοκαίρι της που είναι πάρα πολύ δυνατό, αλλά και τους υπόλοιπους μήνες, γιατί προσφέρει ποικίλες άλλες δραστηριότητες τόσο στον ορεινό τουρισμό, στον περιηγητικό, και στον ιστορικό πολιτιστικό τουρισμό, και θρησκευτικό! Άρα αυτό που πρέπει να κάνει η Καβάλα για να κοιτάξει το μέλλον, είναι να μπορέσει όλες αυτές τις υπηρεσίες να τις παρουσιάσει καλύτερα και να τις προσφέρει με σύγχρονο τρόπο στον επισκέπτη. Να δημιουργήσει όλο αυτό το marketing και την προβολή που χρειάζεται ώστε να τα αναδείξει αυτά, για να γίνει ελκυστική στους επισκέπτες που θα αρχίσουν να ξανάρχονται όταν αφήσουμε αυτή την κρίση πίσω μας.

Προηγούμενο άρθροΕλένη Μουζάλα
«Όραμά μου η Κύπρος να καταστεί κέντρο πολιτισμού της Μεσογείου»
Επόμενο άρθροΑναστασία Ντράχα, Συνιδρύτρια της startup IcRY2Talk

“Ο κλάδος της βιοϊατρικής τεχνολογίας είναι απίστευτα αναπτυσσόμενος και έχει ως ευρύτερο στόχο τη χρήση της τεχνολογίας στην υπηρεσία του ανθρώπου”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ