Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης

Μια περιοχή ευνοημένη από το Θεό και τη φύση

Μια επίσκεψη και περιήγηση στο νέο κέντρο πληροφόρησης στη Δράμα αποτελεί μοναδική εμπειρία

Γράφει ο Bill Siscoglou

Αν μια περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης ευνοήθηκε περισσότερο από το Θεό και τη φύση, είναι αναμφίβολα η περιοχή της οροσειράς της Ροδόπης. Προικισμένη με πολλούς και εντυπωσιακής φυσικής ομορφιάς βιοτόπους, φιλοξενεί παρθένα φάση, ποικίλους οικοτόπους, πλούσια πανίδα, καταρράκτες, πολύχρονη ιστορία, σημαντικό πολιτισμό και δραστήριο ανθρώπινο δυναμικό που αγαπά και προστατεύει τον τόπο του.

Με συνολικά 181 είδη πεταλούδων, 20 είδη ψαριών, 206 διαφορετικά είδη πουλιών, 26 είδη ερπετών, 61 είδη θηλαστικών και 13 είδη αμφίβιων η οροσειρά της Ροδόπης αποτελεί ένα σημαντικό καταφύγιο άγριας ζωής κι ένα εντυπωσιακό βοτανικό κήπο όπου η φύση προσφέρει απλόχερα τα ιάματά της προς χάρη του ανθρώπου.

Η οροσειρά της Ροδόπης (η δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα μετά της Πίνδου) εκτείνεται από τις βορειοανατολικές πλαγιές του Φαλακρού όρους στη Δράμα και βόρεια του ποταμού Νέστου μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και την περιοχή της Ξάνθης. Καταλαμβάνει συνολική έκταση 1,7 εκατομμύρια στρέμματα, καθιστώντας της έτσι ένα από τα μεγαλύτερα χερσαία εθνικά πάρκα της χώρας. Αρμόδιος για τη διαχείριση του πάρκου είναι ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (Φ.Δ.Ο.Ρ.) με έδρα το κατάφυτο Μεσοχώρι του δήμου Παρανεστίου Δράμας.

Το κέντρο πληροφόρησης μέσα στη φυσική καρδιά της Δράμας

Αυτή τη μοναδική ομορφιά θέλησε να αναδείξει και να προβάλει σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο ο Φ.Δ.Ο.Ρ. δημιουργώντας το πρώτο «Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης», μέσα στο πάρκο των νερών της Αγίας Βαρβάρας, στη φυσική καρδιά της πόλης της Δράμας, που αποτελεί και την πύλη εισόδου στο εθνικό πάρκο.

Όσο λιτό είναι το κτίσμα και ο περιβάλλων χώρος εξωτερικά, τόσο πλούσιο σε φωτογραφίες και εκθέματα είναι το εσωτερικό του. Μια επίσκεψη στο Κέντρο και μια περιήγηση στους εσωτερικούς, καλοφροντισμένους χώρους του, αποτελεί μοναδική εμπειρία.

Το Κέντρο, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, αναπτύσσει τη θεματική του εκμεταλλευόμενη την εξαιρετική αρχιτεκτονική διαμόρφωση του χώρου σε ενότητες προσεγγίζοντας έτσι το πολυσήμαντο περιβάλλον της οροσειράς της Ροδόπης.

Κατανοητά κείμενα για κάθε ηλικία, εντυπωσιακές φωτογραφίες και εικόνες, εκθέματα, ταινίες, πολυμεσικές εφαρμογές και μια όμορφη γωνιά για τα παιδιά οργανώνουν έναν ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο που οδηγούν τον επισκέπτη να περιηγηθεί σε κάθε πλαγιά και βουνοκορφή της οροσειράς.

Μέλημα του κέντρου η ευαισθητοποίηση των παιδιών

Τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Πληροφόρησης συνέπεσαν, όχι τυχαία, με το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Ο πρόεδρος του Φ.Δ.Ο.Ρ. Σταύρος Κεχαγιόγλου τόνισε στην τελετή εγκαινίων ότι «πρωταρχικό μας μέλημα και στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών. Αυτά θέλουμε να αφυπνίσουμε, σε αυτά θέλουμε να αναπτύξουμε πρωτίστως περιβαλλοντική συνείδηση και αυτά θέλουμε να καταστήσουμε ενεργούς πολίτες, ευαισθητοποιημένους σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Έτσι, υλοποιήσαμε περιβαλλοντικά προγράμματα, δημιουργήσαμε και αυτή την όμορφη γωνιά μέσα στο κέντρο ώστε τα παιδιά μαζί με τον αγαπημένο τους Ρόπι – από τη Ροδόπη – τον αρκούδο να περιηγούνται ευχάριστα στο πάρκο και να μαθαίνουν ενδιαφέροντα πράγματα».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κεχαγιόγλου «η δημιουργία του κέντρου πληροφόρησης εκτός των άλλων αποσκοπεί στην προβολή και ανάδειξη του εθνικού πάρκου, στην προσέλκυση επισκεπτών και την τόνωση του αειφόρου τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή πάντα με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας αλλά και την απαραίτητη υποστήριξη της πολιτείας.

Για περισσότερες πληροφορίες και για επισκέψεις στο Κέντρο Πληροφόρησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Φ.Δ.Ο.Ρ. στο www.fdor.gr ή να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 25240 21030.

Προηγούμενο άρθροΣτέλιος Περράκης, Κοσμήτορας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου: “Στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου εφαρμόζουμε γνώση αιχμής και ακαδημαϊκής αριστείας”
Επόμενο άρθροΕλένη Μουζάλα
«Όραμά μου η Κύπρος να καταστεί κέντρο πολιτισμού της Μεσογείου»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ