Γιάννης Ζαμπούκης : «Κύριο μέλημά μας να φέρουμε την Αλεξανδρούπολη στο προσκήνιο»

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Συνέντευξη στον Περικλή Βλάχο

Η Αλεξανδρούπολη αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια ως εναλλακτικός τουριστικός προορισμός, για Έλληνες και ξένους. Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης μίλησε στο SPEAKNEWS και τον Περικλή Βλάχο, για την τουριστική προοπτική της Αλεξανδρούπολης, την δύσκολη πραγματικότητα της φετινής τουριστικής περιόδου, και τις ενέργειες και τα σχέδιά του για μία «έξυπνη» πόλη, ελκυστική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Κύριε Δήμαρχε,

ξεκίνησε η τουριστική σαιζόν στην Ελλάδα, με όλες τις ιδιομορφίες λόγω covid. Πως είναι η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη; Υπήρξαν τουριστικές επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν;

Η κατάσταση στην πόλη διακρίνεται από μια αξιόλογη κινητικότητα από αλλοδαπούς αλλά και ΄Έλληνες επισκέπτες. Θα λέγαμε ότι η ελκυστική εικόνα που παρουσιάζει η πόλη μας σε σχέση με την πανδημία, η εύκολη προσβασιμότητά της με τη χρήση μόνο του αυτοκινήτου αλλά και ο οικογενειακός και φιλόξενος χαρακτήρας της περιοχής δεν έχει περιορίσει την τουριστική κίνηση και, κυρίως, δεν έχει αποκλείσει την Αλεξανδρούπολη από τις προτιμήσεις των βαλκάνιων τουριστών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη λειτουργία σχεδόν όλων των τουριστικών επιχειρήσεων τόσο από τον ξενοδοχειακό κλάδο όσο και από τους κλάδους των υπολοίπων τουριστικών υπηρεσιών.

Είστε ικανοποιημένοι από τις κρατήσεις, τις αφίξεις και την πληρότητα, δεδομένων των συνθηκών; Πόσο απέχουν η μέχρι στιγμής τουριστική κίνηση, από την αντίστοιχη των προ covid καλοκαιριών;

Θεωρώ ότι, πάντα δεδομένων των συνθηκών, η επισκεψιμότητα στην Αλεξανδρούπολη είναι ικανοποιητική. Μην ξεχνάμε ότι το κλείσιμο των συνόρων το καλοκαίρι του 2020 οδήγησε την πόλη σε τουριστικό αποκλεισμό που είχε σαν αποτέλεσμα τη σχεδόν μηδενική παρουσία αλλοδαπών επισκεπτών. Οπότε είναι φυσικό, μετά από μια σχεδόν καταστροφική περσινή καλοκαιρινή σεζόν, τα φετινά δείγματα να είναι θετικά και να αναγνωρίζουμε μια αυξημένη κινητικότητα. Όμως μην εξάγουμε εύκολα και ασφαλή συμπεράσματα. Το 2021 είναι έτος ανάκαμψης από την πανδημία με τις αισιόδοξες προβλέψεις να τοποθετούνται στο 45% της κίνησης του 2019 όπου βιώσαμε μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Ειδικότερα όμως για την πόλη μας, θα ήθελα να κρατήσουμε την αυξημένη επισκεψιμότητα, και να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ακόμα περισσοτέρους τουρίστες το 2021.

Πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για την οικονομία της πόλης της Αλεξανδρούπολης;

Η Αλεξανδρούπολη διακρίνεται από τον αστικό χαρακτήρα της με την πλειοψηφία των μόνιμων κατοίκων της να είναι δημόσιοι υπάλληλοι ενώ στα ευρύτερα όρια του δήμου μας πολλοί είναι αυτοί που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, έντονες είναι οι επιχειρηματικές ενέργειες που αφορούν στον τουρισμό, καθώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της μπορούν να της δώσουν ισχυρό ρόλο. Επικαλούμενοι λοιπόν όλα τα αγαθά που έχει η Αλεξανδρούπολη και η ευρύτερη περιοχή, ο ευλογημένος αυτός τόπος, με στοχευμένες ενέργειες rebranding και τουριστικής προβολής έχουμε ως κύριο μέλημά μας να φέρουμε την Αλεξανδρούπολη στο προσκήνιο ενισχύοντας παράλληλα την τοπική οικονομία.

Ως δήμος Αλεξανδρούπολης τι θα θέλατε από το κεντρικό κράτος, ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο ο τουρισμός και η οικονομία της πόλης;

Η Αλεξανδρούπολη, ο δήμος Αλεξανδρούπολης και οι άνθρωποί του είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε επισκέπτες τόσο από τα υπόλοιπα μέρη της χώρας μας όσο και από τις γείτονες βαλκάνιες χώρες, με σκοπό να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου μας, να βιώσουν την εμπειρία της θρακιώτικης φιλοξενίας, να γευτούν … να νιώσουν! Ωστόσο, δε σας κρύβω ότι οι υποδομές μας ιδιαίτερα στα σημεία εισόδου στη χώρα χρήζουν άμεσης βελτίωσης και γενναίων παρεμβάσεων ώστε να εκμηδενιστούν οι καθυστερήσεις και να αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφή ταλαιπωρίας για τις χιλιάδες των τουριστών που επιλέγουν τη Βόρειο Ελλάδα, και ειδικότερα τη Θράκη μας για τις καλοκαιρινή τους απόδραση και σε αυτό καίριος είναι ο ρόλος του κεντρικού κράτους.

Μπορείτε να μας περιγράψετε το προφίλ των τουριστών που επιλέγουν την Αλεξανδρούπολη ως προορισμό; Έρχονται από την Ελλάδα ή το Εξωτερικό, και από ποιες χώρες;

Τα άτομα που επιλέγουν να επισκεφτούν την Αλεξανδρούπολη προέρχονται κυρίως από τις βαλκάνιες χώρες, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία αλλά και τη Σερβία. Είναι αλήθεια ότι προ covid , και όταν η κατάσταση στη γείτονα Τουρκία ήταν διαφορετική, πολλοί ήταν οι Τούρκοι που επέλεγαν την Αλεξανδρούπολη για διήμερες αποδράσεις. Ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην πόλη μας για να απολαύσουν φρέσκο ψάρι, τις βόλτες τους στην παραλιακή και ξεκούραστη διαμονή στα πεντάστερα ξενοδοχεία μας. Επίσης, δεν είναι λίγοι και οι συμπολίτες μας από άλλα μέρη της χώρας μας που παίρνουν το αυτοκίνητό τους και επιλέγουν την Αλεξανδρούπολη ως ασφαλή προορισμό.

Για ποιους λόγους επιλέγουν οι τουρίστες την Αλεξανδρούπολη;

Η Αλεξανδρούπολη έχει χαρακτηριστεί ως προορισμός ιδανικός για τις οικογένειες. Διαθέτει ακτογραμμή με οργανωμένες αμμώδεις παραλίες με ρηχά καταγάλανα νερά πολύ κοντά στην πόλη αλλά και άλλες, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά με εξίσου κρυστάλλινα νερά, οργανωμένα beach bars και water sports. Εκτός από family friendly, η Αλεξανδρούπολη είναι πλέον και bike friendly προορισμός. Διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που διευκολύνουν την κυκλοφορία μέσα στην πόλη με την ιδανική ρυμοτομία όπου όλοι οι δρόμοι καταλήγουν στη θάλασσα. Η Αλεξανδρούπολη είναι προσβάσιμη και ασφαλής για όλους! Όλες μας οι οργανωμένες μας παραλίες διαθέτουν σύστημα seatrac διευκολύνει την αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και ατόμων με κινητικές δυσκολίες στη θάλασσα ενώ στη δημοτική πλαζ του ΕΟΤ υπάρχει ειδικό ηχητικό σύστημα που διευκολύνει την πρόσβαση ατόμων με ολική ή μερική τύφλωση στη θάλασσα.

Ο τόπος μας προσφέρεται επίσης, για εναλλακτικές μορφές διακοπών με τα ημιορεινά καταπράσινα χωριά, τις υπέροχες διαδρομές, τα μονοπάτια για πεζοπορία, τους φιλόξενους κατοίκους, τις ωραίες γεύσεις και το νόστιμο φαγητό. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει την Αλεξανδρούπολη ως βάση της διαμονής του και από εκεί και πέρα να κάνει καθημερινές εξορμήσεις σε ολόκληρο τον νομό μας, στο Δέλτα του Έβρου, τη Δαδιά, το Σουφλί, το Διδυμότειχο, τη Σαμοθράκη μας.

Πρόσφατα γιορτάσατε τα 101 χρόνια από την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης. Πως οραματίζεστε την πόλη σας από εδώ και πέρα;

Δουλεύουμε καθημερινά με πολλή όρεξη και στοχοπροσήλωση ώστε να καταστήσουμε την Αλεξανδρούπολη μια έξυπνη πόλη, έναν σύγχρονο, προσβάσιμο και ασφαλή δήμο που σέβεται τους δημότες τους και τους επισκέπτες του. Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με απορροφητικότητα που ξεπερνά το 82% των κονδυλίων, αποτελεί μία στοχευμένη και συγκεκριμένη προσέγγιση που στόχο έχει να καταστήσει την Αλεξανδρούπολη ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΠΟΛΗ. Επιδιώκει την αύξηση των επισκεπτών και των τουριστών στην Αλεξανδρούπολη και προσδοκά στην κοινωνική και οικονομική βελτίωση του τόπου μας. Παράλληλα, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και την εξέλιξη του σιδηροδρόμου η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται σε πόλο έλξης νέων επενδυτικών σχημάτων, σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κέντρο, έναν τόπο ικανό να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στους νέους και τις νέες και να τους πείσει να παραμείνουν σε αυτόν!

Προηγούμενο άρθροΑναστασία Ντράχα, Συνιδρύτρια της startup IcRY2Talk

“Ο κλάδος της βιοϊατρικής τεχνολογίας είναι απίστευτα αναπτυσσόμενος και έχει ως ευρύτερο στόχο τη χρήση της τεχνολογίας στην υπηρεσία του ανθρώπου”

Επόμενο άρθροΞενής Ξενοφώντας

Διεκδικώ μια θέση στην Κυπριακή Βουλή για να κάνω πράξη όσα έγραφα και υποστήριζα όλα αυτά τα χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ