Καλοκαιρινές διακοπές στη Βόρεια Ελλάδα!

Το περίφημο ελληνικό καλοκαίρι, αυτόν τον ξεχωριστό συνδυασμό ανεμελιάς, ομορφιάς της φύσης, εικόνων από το παρελθόν που εισβάλλουν στο σήμερα, θάλασσας, γεύσεων και αισθήσεων, το έχουν αγαπήσει Έλληνες και ξένοι, το έχουν υμνήσει καλλιτέχνες, και αποτελεί ότι κοντινότερο σε ουτοπία μπορεί να ζήσει ο σύγχρονος άνθρωπος. Οι καλύτερες παιδικές και νεανικές αναμνήσεις μας είναι από κάποια παραλία με οικογένεια, με φίλους ή μόνο με το σύντροφό μας, και κάθε χρόνο, ξανά και ξανά ανανεώνουμε το ραντεβού, για να δημιουργήσουμε εκείνες τις ξεχωριστές στιγμές που θα λειτουργήσουν ως «καύσιμο» για τον κρύο χειμώνα στις πόλεις.

Τα τελευταία δύο χρόνια καταλάβαμε με βίαιο τρόπο, πως ούτε το καλοκαίρι είναι δεδομένο, τουλάχιστον όχι όπως το ξέραμε και το ζούσαμε. Η πανδημία έριξε τη σκιά της και σε αυτούς τους τρεις ευλογημένους μήνες, επιβάλλοντας απαγορεύσεις, εμπόδια και δυσκολίες σε αυτό που ονομάζουμε «διακοπές». Το 2020 πιστεύαμε και ελπίζαμε ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα έχει περιορισμούς, αλλά δυστυχώς διαψευστήκαμε! «Ζαλισμένοι» από διαδοχικά Lockdowns, προσπαθούμε να βρούμε διαφυγή έστω και για λίγες μέρες σε παραλίες, βουνά, ξενοδοχεία και εξοχικές κατοικίες.

Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία και τη Θράκη, το καλοκαίρι ήταν πάντα λίγο διαφορετικό, ξέφευγε από την κλασσική αιγαιοπελαγίτικη εικόνα με το λευκό σπιτάκι και την απέραντη γαλάζια θάλασσα. Η εικόνα εδώ είναι πιο σύνθετη, διαμορφώνεται από περισσότερες παραμέτρους. Μπορεί η Βόρεια Ελλάδα να διαφέρει από την κλασσική εικόνα στην οποία ανταποκρίνεται π.χ. Η Σαντορίνη, η Μύκονος ή Κρήτη, συγκεντρώνει όμως όλες τις προϋποθέσεις για να προσφέρει ανεπανάληπτη εμπειρία στον κάθε επισκέπτη, και με τους κατάλληλους χειρισμούς και πολιτικές να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και να αναδειχθεί ως top προορισμός διεθνώς.

Τουριστική κίνηση

Τα στοιχεία από το καλοκαίρι του 2019, του τελευταίου καλοκαιριού πριν από το «χτύπημα» του covid, αποκαλύπτουν μία πολύ χρήσιμη εικόνα, σχετικά με την τουριστική κίνηση στις περιφέρειες της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), το 2019 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η δεύτερη στις αφίξεις (18,5% επί του συνόλου), μετά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ενώ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είχε το 10,5% επί του συνόλου των αφίξεων στη χώρα. Οι κύριες αγορές σε επίπεδο αφίξεων ήταν η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Ρουμανία. Σε επίπεδο εισπράξεων όμως, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποχωρεί στην τέταρτη θέση, με το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων να προέρχονται από Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο!

Το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα, πως ενώ υπάρχει δυναμική, υπάρχει κινητικότητα, υπάρχει επίσης και πλούσιο έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη. Μπορεί και πρέπει η Βόρεια Ελλάδα να προσελκύσει επισκέπτες και από άλλες αγορές, να αυξήσει τα έσοδά της από τον Τουρισμό. Αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει όχι μόνο μέσα από την προβολή και την προώθηση, αλλά και μέσα από την βελτίωση του προϊόντος και της υπηρεσίας, μέσα από την ανάπτυξη των υποδομών. Και βέβαια όλα τα παραπάνω απαιτούν και την απαραίτητη στήριξη από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Επιλέγοντας ως αφετηρία ή ορμητήριο την Θεσσαλονίκη, ο επισκέπτης μπορεί μέσα σε δύο ή το πολύ τρεις ώρες να κολυμπήσει στις πιο όμορφες παραλίες που έχει δει στη ζωή του, να ανέβει σε θρυλικές κορυφές βουνών, να επισκεφτεί αρχαιολογικούς χώρους, να παρατηρήσει σπάνια είδη της πανίδας σε εντυπωσιακά εθνικά πάρκα, να παρακολουθήσει πολιτιστικά φεστιβάλ, να δοκιμάσει γεύσεις που θα του μείνουν αξέχαστες. Η ίδια η Θεσσαλονίκη προσφέρει πλούσιες εμπειρίες, ως παραθαλάσσια πόλη, γεμάτη νέους, νυχτερινή ζωή, μουσεία, μνημεία από διαφορετικές περιόδους της ιστορίας. Περπατώντας την πόλη, το κέντρο, τις συνοικίες και το παραλιακό της μέτωπο, ανακαλύπτει κανείς σε κάθε γωνιά και μια ιστορία, μία διαφορετική πτυχή της που ενώνει το παρελθόν με το παρόν. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, συνδέεται με τα νησιά του βόρειου Αιγαίου, με τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, ενώ αποτελεί απαραίτητη στάση για πολυτελείς κρουαζιέρες.

Προορισμοί

Η ναυαρχίδα του βορειοελλαδικού τουριστικού χώρου ήταν και παραμένει η Χαλκιδική. Η ατάκα είναι γνωστή εδώ και χρόνια, «Σαν την Χαλκιδική δεν έχει»! Και όντως δεν έχει. 550 χμ ακτογραμμής φιλοξενούν κάθε χρόνο τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι απολαμβάνουν τις χρυσές αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά. Πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιό της, συνδεδεμένη οδικά με τα Βαλκάνια, η Χαλκιδική με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και τις αμέτρητες επιλογές διακοπών, αποτελεί έναν τουριστικό προορισμό με ανεξάντλητες προοπτικές και τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης.

1000 διαφορετικές παραλίες απλώνονται στα τρία πόδια, όπως συνηθίσαμε να τα λέμε, Κασσάνδρα, Σιθωνία και Άθως. Στο πρώτο και το δεύτερο πόδι ο επισκέπτης θα βρει beach bars και ψαροταβέρνες πάνω στο κύμα, μεγάλες οργανωμένες πλαζ και μικρούς «ιδιωτικούς» ορμίσκους, και όλο το φάσμα επιλογών διαμονής, από μεγάλα resorts όπως το Porto Carras και το SANI μέχρι camping. Η εμπειρία της Χαλκιδικής όμως δεν τελειώνει εδώ. Πυκνά πευκοδάση, αρχαιολογικοί χώροι και παραδοσιακά χωριά, αποτελούν επί μέρους προορισμούς που γεμίζουν ένα πρόγραμμα διακοπών, για τους αεικίνητους τουρίστες. Ακόμη το σπήλαιο των Πετραλώνων στην Κασσάνδρα αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να δει κανείς ευρήματα και ίχνη αρχανθρώπων που χρονολογούνται έως και 700.000 χρόνια πριν. Το τρίτο πόδι με το Άγιον Όρος, προσφέρεται για μία τελείως διαφορετική εμπειρία, θρησκευτικού τουρισμού.

Η εμπειρία της Χαλκιδικής ολοκληρώνεται με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ, παραδοσιακών και σύγχρονων, από τα οποία ξεχωρίζει το Sani Festival, που εδώ και τρεις δεκαετίες συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των φίλων της μουσικής, με συναυλίες από παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες όλων των ειδών. Ειδικά για φέτος, μπορεί κανείς να απολαύσει τον Στέφανο Κορκολή με την Σοφία Μανουσάκη, τον Νίκο Πορτοκάλογλου με τους Μπλε και και τον Στάθη Δρογώση, την Ελληνοβραζιλιάνα Κατερίνα Πολέμη, τον διάσημο μουσικό κρουστών Mino Cinelu και τον διακεκριμένο Γάλλο βιρτουόζο της Jazz Richard Galliano.

Η Πιερία αποτελεί και αυτή δημοφιλή προορισμό, όχι μόνο για τους βορειοελλαδίτες αλλά και για τουρίστες από τα Βαλκάνια και την Ρωσία. Εδώ δεσπόζει ο Όλυμπος, το βουνό των θεών, που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους μυημένους στην ορειβασία, αλλά και σε όσους δεν έχουν ειδικά ορειβατικά ενδιαφέροντα. Οι σχεδιασμένες διαδρομές και τα φιλόξενα ειδικά καταφύγια προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες σε όσους τα επισκεφτούν. Εκτός από το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας όμως, η Πιερία έχει και μερικές από τις μεγαλύτερες παραλίες. Τα 70 χλμ. της ακτογραμμής της με τις 16 ακτές, με τα beach bars και τις πιο ήσυχες οικογενειακές περιοχές, με τα εστιατόρια, και τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ολοκληρώνουν την εικόνα μίας περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας που δίκαια περηφανεύεται ότι μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες της το ιδεώδες, «και βουνό και θάλασσα».

Εξίσου πλούσιες εμπειρίες διακοπών θα ζήσει ο επισκέπτης της Βόρειας Ελλάδας και στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα βρει προορισμούς που τα τελευταία χρόνια διεκδικούν δυναμικά το μερίδιο τους από την τουριστική αγορά.

Η Καβάλα, μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, γοητεύει τους επισκέπτες με μοναδικά μνημεία αρχιτεκτονικής και ιστορίας όπως το μεσαιωνικό της φρούριο, το μεγάλο τοξωτό Υδραγωγείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων. Και εδώ υπάρχουν υπέροχες παραλίες, όπως οι πολύ δημοφιλείς Αμμόλοφοι, ενώ η περιοχή προσφέρει αποδράσεις στο όρος Παγγαίο αλλά και στον Νέστο ποταμό. Οι λάτρεις του πολιτισμού μπορούν να αναζητήσουν το Φεστιβάλ των Φιλίππων και το μεγαλύτερο ethnic φεστιβάλ στην Ελλάδα, το «Cosmopolis». Και βέβαια από το λιμάνι της Καβάλας μπορεί κανείς να περάσει στη Θάσο, το πανέμορφο νησί του βορειοδυτικού Αιγαίου. Η Θάσος αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν τη φύση, με πλούσια βλάστηση και εντυπωσιακά φυσικά τοπία που μαγεύουν: πεύκα, έλατα, λίμνες, καταρράκτες, χρυσαφένιες παραλίες και τιρκουάζ νερά. Εδώ ο επισκέπτης αξίζει να εξερευνήσει τους υπέροχους παραδοσιακούς οικισμούς και τα πολυάριθμα αρχαιολογικά μνημεία. 

Η Αλεξανδρούπολη, το μεγαλύτερο λιμάνι της Θράκης, αποτελεί το σταυροδρόμι ανάμεσα στη Μεσόγειο, την Ασία, και τα Βαλκάνια. Η πλούσια ακτογραμμή της μήκους 35 χλμ. προσφέρεται για βουτιές στα πεντακάθαρα νερά του Θρακικού Πελάγους. Μέσα στην πόλη μπορεί κανείς να μείνει σε κάποια από τις μεγάλες 5στερες ξενοδοχειακές μονάδες, και να επισκεφτεί το διάσημο φάρο της Αλεξανδρούπολης, το Εθνολογικό ή το Ιστορικό Μουσείο, και το καζίνο. Ο νομός Έβρου αποτελεί μοναδικό προορισμό για τους φυσιολάτρες, οι οποίοι δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Δέλτα του Έβρου, που αποτελεί καταφύγιο για μεγάλους πληθυσμούς υδρόβιων πουλιών, και το δάσος της Δαδιάς, μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ένα οικολογικό καταφύγιο, γνωστό για τον μεγάλο αριθμό ειδών αρπακτικών πτηνών.

Όλοι αυτοί οι προορισμοί, μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ταξιδευτές, αφού συνδυάζουν πολλές και διαφορετικές επιλογές. Η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν εξαιρετικούς προορισμούς για όλα τα είδη και τις μορφές τουρισμού, και για όλες τις οικονομικές κλίμακες. Με τα δυνατά τους σημεία, την ποικιλία και την πολυσυλλεκτικότητά τους, αλλά και την απαιτούμενη στήριξη από μέρους της πολιτείας, μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, να διευρύνουν την φήμη τους πέρα από τα Βαλκάνια και να γίνουν παγκόσμιας εμβέλειας τουριστικοί προορισμοί, δημιουργώντας βεβαίως και νέες προϋποθέσεις ανάπτυξης για όλη την περιοχή.

Προηγούμενο άρθρο19 ΜΑΪΟΥ
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Επόμενο άρθροΜαρία Αντωνίου: “H διαχείριση της πανδημίας από τη χώρα μας δείχνει ότι υπάρχουν συνθήκες για να αναταχθεί άμεσα η οικονομία!”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ