Κουφίδης Ιωάννης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χαλκιδικής : «Μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα του Ιουνίου καταγράφεται μια τάση αύξησης των κρατήσεων»

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Ιωάννης Κουφίδης, μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Περικλή Βλάχο, για την εικόνα της μέχρι τώρα τουριστικής κίνησης, τα πλεονεκτήματα της Χαλκιδικής ως προοριμού, και τις κινήσεις ανάπτυξης που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο υποδομών.

Κύριε Κουφίδη, ποια είναι η εικόνα που έχετε για την λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων στη Χαλκιδική. Υπήρξαν κάποιες που δεν άνοιξαν;

Το άνοιγμα των επιχειρήσεων ολοκληρώθηκε σταδιακά σχεδόν στο σύνολο του μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας  που καλλιεργήθηκε αφενός από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα κι αφετέρου από την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας άλλων χωρών, καθιστώντας την επιθυμία των πολιτών τους για διακοπές στην Χαλκιδική και την τελική προσέλευση τους αμφίβολη.

Τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην εξεύρεση του καταλλήλου ανθρώπινου δυναμικού, απόρροια των υγειονομικών μέτρων, σε συνδυασμό με τις ήδη καταγεγραμμένες οικονομικές απώλειες, καθιστούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας μια πολύ δύσκολη εξίσωση, με τα βλέμματα όλων στραμμένα στην τουριστική κίνηση των επόμενων μηνών. Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, καταγράφηκε μεν 40-50% αύξηση του τζίρου συγκριτικά με πέρσι ,αλλά και 40-50% πτώση σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019. 

Πώς κρίνετε τη στήριξη της κυβέρνησης προς τις τουριστικές επιχειρήσεις;

Η ελληνική κυβέρνηση διατηρώντας ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα Επιμελητήρια και εκπροσώπους των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων  της χώρας, παρακολούθησε στενά την εξέλιξη της πανδημίας επιλέγοντας μέτρα με κύριο στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, τη στήριξη των επιχειρήσεων, προστατεύοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας και απασχόλησης. Το θετικό πρόσημο της τεράστιας προσπάθειας για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αντανακλαστικών που επέδειξε η ελληνική πολιτεία πιθανόν να αποτυπώνεται και από την εικόνα του ισοζυγίου εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής (+350 για το 2020, + 170 για το Α΄ εξάμηνο του 2021).

Οι κρατήσεις παραμένουν πεσμένες, ή αυξήθηκαν με την πρόοδο τουκαλοκαιριού;

Μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα του Ιουνίου καταγράφεται μια τάση αύξησης των κρατήσεων, η οποία προς το παρόν παραμένει σταθερά ανοδική για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Ωστόσο, εκτίμηση μου είναι ότι η περαιτέρω αύξηση της τουριστικής κίνησης θα εξαρτηθεί προφανώς από την εξέλιξη της πανδημίας και από την πρόοδο του εμβολιασμού  στις χώρες του εξωτερικού αλλά και στην χώρα μας.

Υπάρχει προσέλευση τουριστών από το εξωτερικό, ή οι επιχειρηματίες φέτος θα βασιστούν κυρίως στους Έλληνες;

Η τάση των κρατήσεων είναι αυξητική όπως προαναφέραμε, παρ’ όλα αυτά η εξάπλωση των μεταλλάξεων καθιστούν την οποιαδήποτε πρόβλεψη παρακινδυνευμένη. Δείτε τις ταξιδιωτικές οδηγίες και τα μέτρα αντιμετώπισης του Covid19 διαφόρων χωρών που αναθεωρούνται διαρκώς, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πίεση της Γερμανίας ώστε να μη δεχτεί η Ευρώπη Βρετανούς τουρίστες, βρίσκοντας αντίθετες τις Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία. Πάντως ως Επιμελητήριο Χαλκιδικής, λαμβάνοντας θετικά μηνύματα για την σταδιακή αύξηση της εισόδου στην χώρα μας Βαλκάνιων επισκεπτών, καθώς σταδιακά αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία των συνοριακών σταθμών μέσω της ενίσχυσης τους με το απαραίτητο προσωπικό, επενδύσαμε στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού και στην αγορά της Ελλάδας, χρηματοδοτώντας μια νέα καμπάνια προβολής της Χαλκιδικής, την οργάνωση της οποίας επιμελήθηκε ο Τουριστικός Οργανισμός της.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο προσόν της Χαλκιδικής, συγκριτικά με άλλους προορισμούς, ιδίως για ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι όπως το φετινό;

Η πρόσβαση και οι επιλογές που έχει ο επισκέπτης κατά την διαμονή του είναι δύο από τα βασικά πλεονεκτήματα μας. Η εγγύτητα μας στο αναβαθμισμένο αεροδρόμιο Μακεδονία, στους διασυνοριακούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας και η ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού που διασχίζει την Βόρειο Ελλάδα από το ανατολικό έως το δυτικό άκρο της ενώνοντας την ηπειρωτική χώρα με τα σημεία διόδου των συνόρων διευκολύνουν την πρόσβαση και την προσπάθεια της εμπορικής και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Οι συνεχείς αναβαθμίσεις του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου από την Π.Κ.Μ. με έργα όπως: ο νέος περιφερειακός της Δυτικής Θεσσαλονίκης, η διαπλάτυνση της οδού Θέρμης-Γαλάτιστας ολοκληρώνοντας την σύνδεση της περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης και της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Θέρμης με τη Βόρεια Χαλκιδική και τη Σιθωνία, η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου που συνδέει την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών με την Κασσάνδρα, καθώς και η συντήρηση από την ΠΚΜ του επαρχιακού οδικού δικτύου, εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη και ασφαλή μετάβαση των επισκεπτών.

Αξίζει να επισημανθεί η δυνατότητα πληροφόρησης μέσα από την ιστοσελίδα του Τουριστικού Οργανισμού και του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής όπου εκεί υπάρχει πλήρης τουριστικός οδηγός με τις παραλίες, τις περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλους με ιστορικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον καθώς και την διεξαγωγή εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στην Χαλκιδική. Σημαντική εμπειρία είναι η επίσκεψη σε εργαστήρια παραγωγής τοπικών προϊόντων αλλά και χώρων εστίασης δοκιμάζοντας τη μακεδονική κουζίνα μέσα από τοπικές συνταγές.

Η Χαλκιδική είναι μοναδικός προορισμός σε επίπεδο φυσικής ομορφιάς. Τι ισχύει όμως σε επίπεδο υποδομών;

Σε επίπεδο υποδομών, συναντάμε την αύξηση των προσφερόμενων κλινών μέσω της αναβάθμισης των υφιστάμενων και την δημιουργία νέων πολυτελών καταλυμάτων με έντονη την παρουσία ξένων επενδυτών, την ανάγκη υλοποίησης του φράγματος Χαβρία δίνοντας λύση στο μείζον πρόβλημα της υδροδότησης που αντιμετωπίζει η Χαλκιδική το καλοκαίρι , ενώ απαραίτητη καθίσταται πλέον η αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Σιθωνίας λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας και η απευθείας σύνδεση της προ του Άθω περιοχής του Δήμου Αριστοτέλη με την Εγνατία οδό συνδράμοντας περαιτέρω στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Σημαντική κρίνεται η προσθήκη υδροπλάνων στις δυνατότητες μεταφοράς των επισκεπτών προς τα τουριστικά θέρετρα της Χαλκιδικής.

Όραμα μας για την Χαλκιδική με την συναίνεση όλων των πολιτικών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων είναι η απόκτηση σχεδίου που να περιλαμβάνει την ισόρροπη ανάπτυξη της παραθαλάσσιας και ορεινής Χαλκιδικής, βασισμένη σε ένα μοντέλο με δύο κύρια χαρακτηριστικά, τις συνέργειες ανάμεσα στον αγροδιατροφικό και τουριστικό κλάδο και την αειφορική διαχείριση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της.

Προηγούμενο άρθροΗ συνταγματική φλόγα του 1821
Επόμενο άρθροΣτέλιος Περράκης, Κοσμήτορας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου: “Στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου εφαρμόζουμε γνώση αιχμής και ακαδημαϊκής αριστείας”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ