Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων ωριμάζει και εντατικοποιείται

Δρ. Βασίλης Χατζίκος , Country Head Digital Industries της Siemens A.E.

Ο επικεφαλής της SIEMENS Digital Industries στην Ελλάδα Δρ Βασίλης Χατζίκος, μιλάει στο SPEAKNEWS για τους τρόπους με τους οποίους η χώρα μας εξελίσσεται και προσαρμόζεται ώστε να πάψει να είναι ουραγός στη βιομηχανική τεχνολογική πρωτοπορία, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικές εταιρείες στις μέρες μας, για το μοντέλο της ψηφιακής επιχείρησης και πως οδηγούνται σε αυτό όλοι οι κλάδοι, και βέβαια για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η SIEMENS για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής βιομηχανίας.

Κ. Χατζίκο, ηγείστετης Siemens Digital Industries στηνΕλλάδα. Ποιος ο ρόλος της εταιρείας στην Ελλάδα, σε μια χώρα που γνωρίζουμε ότι είναι ουραγός στη βιομηχανική τεχνολογική πρωτοπορία σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη;

H Siemens Digital Industries είναι παγκόσμιος ηγέτης στην καινοτομία και την τεχνολογία στον βιομηχανικό αυτοματισμό και την ψηφιοποίηση. Στόχος μας παγκοσμίως και ασφαλώς στην Ελλάδα είναι να βοηθήσουμε κάθε βιομηχανικό κλάδο να εξελιχθεί και να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του μέλλοντος μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις σύγχρονες τεχνολογίες όπως η Προσθετική Κατασκευή και τα Ψηφιακά Δίδυμα. Δηλαδή στοχεύουμε στο να δημιουργήσουμε με τις τεχνολογίες αιχμής της Siemens τη νέα γενιά της ελληνικής βιομηχανίας που θα βασίζεται σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, επιτρέποντας την ενσωμάτωση της ψηφιακής εποχής στην παραγωγική διαδικασία. Μιλάμε δηλαδή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής βιομηχανίας, για να γίνουμε μέρος της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Πιστεύετε δηλαδή ότι η ελληνική βιομηχανία είναι πίσω όσον αφορά τον ψηφιακό της μετασχηματισμό;

Η Ελλάδα κατατάσσεται 26η σε σύνολο 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. σύμφωνα με τον δείκτη DESI (Digital Economy and Society Index) που παρακολουθεί την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα των κρατών-μελών της, οπότε και σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία του 2019, η θέση της Ελλάδας είναι χαμηλή. Η τελευταία σχετική έκθεση της People for Business, επίσης από την ίδια χρονιά, μας έδειξε ότι πολύ γρήγορα οι ελληνικές εταιρείες προσαρμόστηκαν στη νέα πραγματικότητα, καθώς το 51% είχε από τότε προχωρήσει σε ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ το 35% αναμενόταν να το κάνει μέχρι το 2021. Το 2020, η αντίστοιχη έρευνα του ΕΚΤ (Ελληνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης) αποτύπωσε ότι η υιοθέτηση ψηφιακών πρακτικών επιταχύνθηκε σε οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις και ο ψηφιακός μετασχηματισμός ενισχύθηκε αποτελώντας πλέον κεντρική επιχειρηματική στρατηγική για τη μελλοντική τους ανάπτυξη. Από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας ήταν ότι πρωτοπόρες ψηφιακές τεχνολογίες όπως οι τεχνολογίες στους τομείς κυβερνοασφάλειας και υπολογιστικού νέφους, αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για τις επιχειρήσεις. Φαίνεται λοιπόν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων ωριμάζει και εντατικοποιείται κι ασφαλώς ενισχύεται από την ανάδειξη της ψηφιακής μετάβασης ως ένας από τους πυλώνες του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει μια βιομηχανική εταιρεία στις μέρες μας;

Οι μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της αγοράς, η έλλειψη δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, οι εύθραυστες εφοδιαστικές αλυσίδες, η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη ή η σπανιότητα των πόρων. Η βιομηχανία πρέπει να είναι ευέλικτη, τα προϊόντα να προωθούνται στην αγορά όσο πιο γρήγορα γίνεται και πολλά από αυτά να είναι εξατομικευμένα, διατηρώντας παράλληλα υψηλή ποιότητα. Ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίζεται η ασφάλειά τους και η οικονομικά αποδοτική παραγωγή τους. Πρέπει να μετατρέπουν τα δεδομένα σε αξία.

Μπορούν να γίνουν όλα αυτά και πώς;

Μπορούν και το κάνουμε στη Siemens Digital Industries. Συνδυάζοντας τον πραγματικό με τον ψηφιακό κόσμο. Συνδυάζοντας τεχνολογίες αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το edge computing, το cloud computing, το βιομηχανικό 5G, το blockchain και την Προσθετική Κατασκευή στο Digital Enterprise χαρτοφυλάκιό μας. Με αυτόν τον τρόπο οδηγούμε τις εταιρείες στη σύγκλιση της τεχνολογίας των πληροφοριών και της τεχνολογίας για τη λειτουργία τους και επιτρέπουμε την έξυπνη χρήση δεδομένων.

Ασφαλώς για όλα αυτά απαιτείται ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η βιομηχανική ασφάλεια είναι ύψιστης προτεραιότητας για την επιτυχή ψηφιοποίηση και, ως εκ τούτου, το θεωρούμε ως βασικό παράγοντα κατά το σχεδιασμό καινοτόμων προϊόντων, λύσεων και υπηρεσιών.

Με λίγα λόγια, τι προσφέρετε στους πελάτες σας, τις βιομηχανικές εταιρείες;

Βοηθάμε τους πελάτες μας να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες των data για την εταιρεία τους, συνδέοντας τον πραγματικό και τον ψηφιακό κόσμο και συνδυάζοντας τη δύναμη του hardware και του software. Με αυτόν τον τρόπο, συνδυάζουμε διαδικασίες που προηγουμένως λειτουργούσαν ξεχωριστά σε μια συνεχή ροή δεδομένων, επιτρέποντας έτσι το βιομηχανικό Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Ένα Διαδίκτυο που καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, από αισθητήρες έως το cloud.

Η καρδιά της προσφοράς μας είναι το Digital-Enterprise- χαρτοφυλάκιό μας. Προσφέρει στις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και τύπου προϊόντων ολοκληρωμένες λύσεις και υπηρεσίες για την ενσωμάτωση και την ψηφιοποίηση ολόκληρης της αλυσίδας αξίας. Μέσω αυτού υποστηρίζουμε τους πελάτες μας προκειμένου να μειώσουν τους χρόνους ανάπτυξής τους και να αυξήσουν την ευελιξία, την παραγωγικότητα και την περιβαλλοντική αποδοτικότητα των διαδικασιών παραγωγής τους. Για να το καταφέρουμε αυτό, συνεργαζόμαστε στενά με τους πελάτες και τους συνεργάτες μας σε οικοσυστήματα και σε πλατφόρμες που βασίζονται σε cloud.

Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα του τι είναι μια digital enterprise, μια ψηφιακή επιχείρηση;

Digital Enterprise σημαίνει το να προσεγγίζεις τα πράγματα ολιστικά. Τα προϊόντα, τα μηχανήματα, οι διαδικασίες, όλη η παραγωγή του εργοστασίου και ο τρόπος που λειτουργούν όλα – όχι μόνο τo hardware αλλά και τα μοντέλα δεδομένων, οι λύσεις λογισμικού – γιατί μόνο μέσα από το συνδυασμό διαδικασιών που χρησιμοποιούν και συνεχώς βελτιστοποιούν εικονικές και πραγματικές πληροφορίες, μπορούμε να οδηγηθούμε σε κάτι καλύτερο. Αυτή είναι η ψηφιακή επιχείρηση. H Siemens δραστηριοποιείται σε πολλά διαφορετικά είδη ψηφιακής επιχείρησης – είτε αυτή είναι από τον κλάδο της ζυθοποιίας, της φαρμακοπαραγωγής ή της παραγωγής κινητών ή ακόμη και αυτοκινήτων.

Ποιες τεχνολογικές καινοτομίες χρησιμοποιεί η Siemens προκειμένου να ενισχύσει την ψηφιακή επιχείρηση;

Αρχικά να μιλήσουμε για το digitaltwin, το λεγόμενο ψηφιακό δίδυμο. Τα πιο πολύπλοκα προϊόντα και διαδικασίες για τη βιομηχανία σήμερα σχεδιάζονται, δοκιμάζονται και βαθμονομούνται στον εικονικό κόσμο πριν κατασκευαστούν για τον πραγματικό κόσμο. Η βαθμονόμηση μοντέλου περιλαμβάνει τη δημιουργία και προσομοίωση μοντέλων λογισμικού μελλοντικών προϊόντων, οδηγώντας τελικά στη δημιουργία των «ψηφιακών διδύμων».

Ένα ψηφιακό δίδυμο είναι ένα εικονικό αντίγραφο ενός προϊόντος, μιας μηχανής, μιας διαδικασίας ή μιας πλήρους εγκατάστασης παραγωγής. Περιέχει όλα τα δεδομένα και τα μοντέλα προσομοίωσης που σχετίζονται με το πρωτότυπο. Τα ψηφιακά δίδυμα όχι μόνο επιτρέπουν τη συλλογή, προσομοίωση και κατασκευή προϊόντων ταχύτερα από ό, τι στο παρελθόν, αλλά και τη σχεδίασή τους με στόχο τη βελτίωση της οικονομίας, των επιδόσεων, της ανθεκτικότητας ή της περιβαλλοντικής συμβατότητας. Το εικονικό δίδυμο ενός προϊόντος μπορεί επίσης να το συνοδεύσει ως ψηφιακή σκιά σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας – από το σχεδιασμό έως την παραγωγή, τη συντήρηση και ακόμη και την ανακύκλωση. Συνδέει άψογα και ιδανικά το προϊόν, την παραγωγή και την απόδοση.

Τα ψηφιακά δίδυμα επιτρέπουν την ανάπτυξη καλύτερων προϊόντων σε λιγότερο χρόνο, επειδή η τεχνολογία προσομοίωσης όχι μόνο επιταχύνει το σχεδιασμό, αλλά και τις δοκιμές – πολύ πριν από την παραγωγή φυσικών πρωτοτύπων. Τα εικονικά δίδυμα ενισχύουν επίσης την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού, επειδή επιτρέπουν στους προγραμματιστές να δοκιμάσουν και να συγκρίνουν περισσότερες διαμορφώσεις από ό, τι θα ήταν δυνατό με φυσικά μοντέλα. Τα ψηφιακά δίδυμα, για παράδειγμα, καθιστούν δυνατή την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ενός νέου κτηρίου. Εκτός από την οπτικοποίηση όλων των γεωμετρικών δεδομένων κάθε στοιχείου ενός κτηρίου, μπορούν να περιλαμβάνουν χρονοδιαγράμματα, προϋπολογισμούς και δεδομένα σχετικά με την ενεργειακή παροχή ενός κτηρίου, τον φωτισμό, την πυροπροστασία και τη λειτουργία του. Έτσι μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τις μελλοντικές κλιματολογικές επιπτώσεις ενός κτηρίου προτού καν το θεμελιώσουμε.

Σημαντική τεχνολογική καινοτομία της Siemens είναι επίσης και το AdditiveManufacturing που αποτελεί ταυτόχρονα μια πραγματική επανάσταση στη βιομηχανία. Η προσθετική κατασκευή (AM), γνωστή και ως τρισδιάστατη εκτύπωση, είναι μια μετασχηματιστική προσέγγιση στη βιομηχανική παραγωγή που επιτρέπει τη δημιουργία ελαφρύτερων και ισχυρότερων εξαρτημάτων και συστημάτων. Η ΑΜ φέρνει την ψηφιακή ευελιξία και την αποδοτικότητα στις διαδικασίες κατασκευής.

Η προσθετική κατασκευή χρησιμοποιεί λογισμικό δεδομένων με τη βοήθεια υπολογιστή (CAD) ή σαρωτές αντικειμένων 3D για να κατευθύνει την εναπόθεση υλικού, στρώμα σε στρώμα, σε ακριβή γεωμετρικά σχήματα. Όπως υποδηλώνει το όνομά της, η προσθετική κατασκευή προσθέτει υλικό για τη δημιουργία ενός αντικειμένου.

Αυτό που μας προσφέρει είναι ότι μας δίνει την ελευθερία να δημιουργήσουμε μορφές που θα ήταν αδύνατο χρησιμοποιώντας συμβατικές μεθόδους κατασκευής.

To Additive Manufacturing βελτιστοποιεί τη διαδικασία παραγωγής, της εγκατάστασης, της διαμόρφωσης. Επιτρέπει την ευέλικτη, γρήγορη και αποδοτική παραγωγή και είναι ιδανική για προσαρμοσμένη παραγωγή ακόμη και για παρτίδες της μίας μονάδας.

Επιπλέον, πρωτοποριακές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), το IndustrialEdgecomputing και η λύση cloud επιτρέπουν ήδη εξαιρετικά ευέλικτες και εξαιρετικά αποδοτικές και αξιόπιστες ακολουθίες παραγωγής.

Βλέπετε, η πρόοδος της ψηφιοποίησης φέρνει αμέτρητα οφέλη για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει νέες προκλήσεις στην αντιμετώπιση του τεράστιου όγκου των παραγόμενων δεδομένων. Κατά την επεξεργασία αυτών των δεδομένων, το edge computing προσφέρει τεράστια πλεονεκτήματα στους κατασκευαστές και εξελίσσεται ως τεχνολογία του μέλλοντος.

Edge computing σημαίνει να τοποθετεί κανείς έναν υπολογιστή κοντά σε routers και gateways ανάμεσα στο cloud και στον τελικό χρήστη μιας ηλεκτρονικής συσκευής οποιουδήποτε τύπου, η οποία είναι διασυνδεδεμένη στο “διαδίκτυο των πραγμάτων”. Έτσι μειώνεται η καθυστέρηση στην επικοινωνία, το εύρος ζώνης και βοηθά στη διατήρηση περισσότερων δεδομένων σε ιδιωτική σφαίρα, καθώς μεγάλο μέρος των υπολογισμών γίνεται τοπικά, δηλαδή τα δεδομένα μπορούν να υποβληθούν αμέσως σε επεξεργασία ακριβώς όπου δημιουργούνται, στο εργοστάσιο ή το μηχάνημα.

Σε όλες αυτές τις τεχνολογίες μιλάμε για επεξεργασία και αποθήκευση data oπότε σίγουρα πρέπει να μιλάμε και κυβερνοασφάλεια.

Πολύ σωστά. Μάλιστα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις διστάζουν να υιοθετήσουν ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα και συχνά αναφέρουν τον φόβο μιας κυβερνοεπίθεσης ως την αιτία. Η κυβερνοασφάλεια μπορεί λοιπόν να δώσει στις εταιρείες ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η ψηφιοποίηση δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς IT ασφάλεια.

Η επαρκής κυβερνοασφάλεια δεν είναι μόνο απαραίτητη, αντιπροσωπεύει επίσης τεράστια προστιθέμενη αξία: Η προστασία από επιθέσεις καθιστά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες πιο αξιόπιστα, εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη των πελατών και βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα.

Η Siemens έχει κι εδώ έναν κρίσιμο ρόλο. Με την ολιστική προσέγγιση της κυβερνοασφάλειας, η Siemens προστατεύει όχι μόνο τις δικές της υποδομές, αλλά και τα προϊόντα, τις λύσεις και τις υπηρεσίες της. Υποστηρίζει επιχειρήσεις με ένα πλήρες φάσμα πληροφοριών-από ελέγχους ασφαλείας και διαδικτυακή εκπαίδευση για τους υπαλλήλους έως πακέτα υπηρεσιών για την εξασφάλιση συστημάτων ελέγχου της. Η Siemens εξάλλου είναι πρωτοπόρος όταν πρόκειται για ευπάθειες προϊόντων. Το 2019, δημοσίευσε 163 συμβουλές και συνέστησε ενέργειες για τη διαχείριση των κενών ασφαλείας, για τα προϊόντα της – περισσότερα από όλα τα ανταγωνιστικά της εταιρείας μαζί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το λογισμικό που χρησιμοποιείται στα προϊόντα της Siemens είναι ανεπαρκές. Στη Siemens είμαστε ιδιαίτερα σχολαστικοί στην αποκάλυψη τρωτών σημείων, στην εξεύρεση λύσεων για αυτά και στην επικοινωνία με διαφάνεια με τους πελάτες μας.

Kοιτάζοντας το μέλλον για τη βιομηχανία, μέσα από τις τεχνολογικές εξελίξεις που τόσο ραγδαία λαμβάνουν χώρα, τι σκέφτεστε;

Ότι οι εξελίξεις που έρχονται είναι ραγδαίες. Τις επόμενες δεκαετίες θα δούμε αλλαγές που δεν έχουμε δει τα τελευταία εκατοντάδες χρόνια. Χρειάζεται προετοιμασία, ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Η υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών θα βρίσκεται στο επίκεντρο της μελλοντικής ανταγωνιστικότητας. Αναμένουμε ότι όλες οι βιομηχανίες θα μεταμορφωθούν από το τεχνολογικό σοκ, μειώνοντας τις βάσεις κόστους και βελτιώνοντας τη λειτουργική τους αποδοτικότητα, καθώς θα έρχονται πιο κοντά με τους πελάτες και τους προμηθευτές τους.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΝίκος Τζανάκης: Να γίνει κακούργημα η διασπορά fakenews για τον κορωνοϊό
Επόμενο άρθροΛέκκας: Σεισμική έξαρση στη Μεσόγειο – Παρατηρούμε την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ