Τεχνολογία και Καινοτομία έννοιες συνυφασμένες με την ανάπτυξη και την ευημερία

Γιώτα Παπαρίδου, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΠΕ

Η πανδημία της νόσου COVID-19 ήταν και παραμένει μία πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας και ο κλάδος ψηφιακής τεχνολογίας είχε και έχει να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις. Σε κάθε δύσκολη στιγμή – και είναι πολλές τα τελευταία χρόνια που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, από τα μνημόνια μέχρι και την πρόσφατη πανδημία – ο κλάδος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών κινητοποιήθηκε, υπερέβη τα μεγάλα εμπόδια εξαιτίας της δημοσιονομικής δυσχέρειας και στήριξε ζωτικής σημασίας λειτουργίες για την Πολιτεία αλλά και την Οικονομία, στάθηκε δίπλα στους Πολίτες και τις Επιχειρήσεις.

Ένας κλάδος, ο οποίος παρά τη δεκαετή κρίση διατηρεί ένα ισχυρό αποτύπωμα και στην κοινωνία και στην οικονομία. Με περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις, 260.000 εργαζόμενους, και κύκλο εργασιών €13,3 δισ. το 2020, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 8% του ΑΕΠ, οι επιχειρήσεις ψηφιακής τεχνολογίας συνέβαλλαν καθοριστικά στη βέλτιστη στήριξη των ιδιαίτερων προβλημάτων και θεμάτων, που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η Ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Αναμφίβολα η πανδημία λειτούργησε ως κρίσιμος επιταχυντής με αποτέλεσμα η χώρα να καταφέρει να κάνει ψηφιακά άλματα ετών, άμεσα και αποτελεσματικά, ως ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, με στρατηγικό σχέδιο και συντονισμό από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Βρισκόμαστε, όμως, πλέον αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα στην οποία είναι ξεκάθαρη και σαφής πλέον η κατεύθυνση: Ο ψηφιακός συντονισμός της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση είναι άμεση προτεραιότητα και αυτό συνυπογράφεται πλέον από όλες τις πλευρές, σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτός ακριβώς είναι και ο πυρήνας της φιλοσοφίας μας στο ΣΕΠΕ διαχρονικά. Η μετάβαση σε μία Σύγχρονη Ψηφιακή Ελλάδα, τοποθετώντας σε θέση οδηγού τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Η ευκαιρία είναι τώρα καθώς, σύμφωνα και με τις Στρατηγικές Κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, προκειμένου να προσελκύει επενδύσεις στην καινοτομία και στην τεχνολογία, δημιουργώντας τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό όλων των κλάδων της οικονομίας, αλλά και τη μετάβαση σε μία οικονομία της γνώσης, η οποία προάγει την τεχνολογική καινοτομία. Με ενθάρρυνση και κίνητρα, ώστε να δημιουργηθούν στη χώρα κέντρα καινοτομίας..

Στο νέο ψηφιακό περιβάλλον οι τεχνολογίες, όπως το Cloud Computing, το Blockchain, τα Big Data Analytics, το Internet of Things, η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργούν νέα δεδομένα και προκλήσεις για όλους. Μέχρι το 2022 κάθε άνθρωπος στον πλανήτη θα χρησιμοποιεί καθημερινά 25 έξυπνα αντικείμενα, ενώ έως το 2030 η παγκόσμια διασύνδεση δεδομένων και πληροφοριών αναμένεται να αυξηθεί κατά 75%, ο αριθμός διασυνδεδεμένων αισθητήρων στο IoT προβλέπεται ότι θα φτάσει τα ~$46 δισ. παγκοσμίως έως το τέλος του 2021 και η αγορά εικονικής πραγματικότητας εκτιμάται να φτάσει τα ~$210 δισ. το 2022.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα και με τον DIGITALEUROPE, έως το 2025 θα πρέπει το 75% των Ευρωπαίων πολιτών να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και το 30% να χρησιμοποιεί on line υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης. Ενώ, και η έλευση του 5G, η αυξημένη συνδεσιμότητα που θα φέρουν τα δίκτυα επόμενης γενιάς καθώς και η ευρεία γκάμα νέων υπηρεσιών, αλλάζουν ολοκληρωτικά πλέον την εμπειρία και τις δυνατότητες των χρηστών.

Αυτή τη νέα πραγματικότητα πρέπει να αξιοποιήσουμε άμεσα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, διασφαλίζοντας τη διάχυση της τεχνολογίας παντού και σε όλους και δημιουργώντας στη χώρα έναν κόμβο καινοτομίας, με κίνητρα για την ανάπτυξη πρωτότυπων, καινοτόμων ιδεών και λύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό είναι στρατηγικής σημασίας να κινηθούμε σε δύο βασικές κατευθύνσεις: Αρχικά, η Ελλάδα οφείλει να υλοποιήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, με κίνητρα για τις νέες επιχειρήσεις που παράγουν καινοτομία, αλλά και για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις που επενδύουν σε καινοτομία, ώστε να δημιουργηθούν στη χώρα κέντρα καινοτομίας. Με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύει επενδύσεις στην καινοτομία και στην τεχνολογία, δημιουργώντας τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό όλων των κλάδων της οικονομίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το ταμείο “ΦΑΙΣΤΟΣ”, το επενδυτικό Ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο ποσοστό από τα έσοδα της δημοπρασίας για το 5G και το οποίο θα δώσει πολλαπλάσια οφέλη στην ελληνική οικονομία, τα οποία θα ξεπεράσουν τα €12,4 δισ., σύμφωνα με μελέτη της Ernst & Young.

Δεύτερον, η ανάγκη της ενεργής υποστήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου τεχνολογίας είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ. Η προβολή και ανάδειξη συνολικά του “Brand Ελλάδα” από την οικονομική διπλωματία και τον ΣΕΠΕ, με το σχεδιασμό και την υλοποίηση μακροχρόνιας διεθνούς εκστρατείας προβολής της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας είναι κρίσιμη συνιστώσα για την ανάπτυξη ενός καταξιωμένου κλάδου παγκόσμια. Διαθέτουμε και το ταλέντο και τις επιχειρήσεις και τη διεθνή αναγνώριση!

Παράλληλα, η απάντηση του κλάδου και των επιχειρήσεων ψηφιακής τεχνολογίας σε αυτήν την πρόκληση είναι, εμφατικά, ΝΑΙ! Ήδη διεθνείς επιχειρήσεις κολοσσοί προχωρούν στη δημιουργία κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και κόμβων καινοτομίας, όπου θα αξιοποιούν το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα, ενώ και ελληνικές επιχειρήσεις που καινοτομούν και βραβεύονται διεθνώς προσελκύουν το ενδιαφέρον επενδυτικών funds παγκόσμιου βεληνεκούς. Ήδη στα παγκόσμια βραβεία “WITSA Global ICT Excellence Awards”, στα οποία ο ΣΕΠΕ συμμετέχει ανελλιπώς τα τελευταία 14 χρόνια, οι Ελληνικές εταιρίες πρωταγωνιστούν με 22 βραβεία, πολύ περισσότερα από πολλές αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες θεωρούνται ψηφιακές υπερδυνάμεις.

Διεθνώς, η ανάπτυξη του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας είναι απολύτως ανάλογη με την ανάπτυξη του ΑΕΠ μιας χώρας. Η αξιοποίηση της πραγματικής δυναμικής της ψηφιακής βιομηχανίας για τη χώρα είναι κομβικής σημασίας πλέον, όχι μόνο για το μέλλον αλλά και για το παρόν, γιατί η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι ήδη εδώ και εξελίσσεται πιο ραγδαία από ποτέ. Μια δυναμική η οποία σε ένα σενάριο ανάπτυξης 5%, ο αντίκτυπος στην οικονομία αγγίζει για την επόμενη πενταετία συσωρευτικά τα €80 δισ. προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, δημιουργώντας ταυτόχρονα 415.000 νέες θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχει επομένως καμία αμφιβολία, πως η ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας είναι μοναδική και είναι τώρα!


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤα μέτρα της κυβέρνησης καθυστερούν και δεν καλύπτουν τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα
Επόμενο άρθροΑνακοινώσεις Τσιόδρα για τους εμβολιασμούς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ