Αφιέρωμα: Το βιβλίο και το μέλλον των εκδόσεων

«Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης», είναι ένα διάσημο απόφθεγμα του μεγάλου Αργεντινού συγγραφέα, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, με το οποίο θα συμφωνούσε κάθε βιβλιόφιλος.

Αν λοιπόν η βιβλιοθήκη είναι ο παράδεισος, τι είναι άραγε μία έκθεση βιβλίου; Εκεί όπου συγκεντρώνονται όλοι οι εκδότες, οι συγγραφείς, οι μεταφραστές, οι ποιητές, οι αναγνώστες, άνδρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι, από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες, και το μόνο αντικείμενο ανταλλαγής, αγοραπωλησίας, συζήτησης, αναζήτησης, προβολής μεταξύ τους είναι το βιβλίο;

Η 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι εδώ, για να δώσει την απάντηση. Μετά από απουσία ενός χρόνου λόγω πανδημίας, καθώς η περσινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε μόνο διαδικτυακά, επανέρχεται φέτος στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου. Τέσσερις μέρες κατά τις οποίες οι φίλοι του βιβλίου και οι επαγγελματίες του χώρου, θα συναντηθούν στους διαδρόμους και τα περίπτερα της έκθεσης, θα παρακολουθήσουν τις πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και τα παράλληλα προγράμματα, θα ενημερωθούν για όλες τις νέες κυκλοφορίες.

Με αφορμή την 18η ΔΕΒΘ, στο τεύχος αυτό πραγματοποιούμε ένα ειδικό αφιέρωμα στο βιβλίο και το μέλλον του. Δίνουμε τον λόγο, όπως εξάλλου κάνουμε από την πρώτη μας έκδοση σε εκδότες, λογοτέχνες, και εκπροσώπους φορέων του βιβλίου, να μας μιλήσουν για το πώς στάθηκε ο χώρος των εκδόσεων αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας, για τα μέτρα που μπορεί να λάβει η πολιτεία για την στήριξη του χώρου, για την ανάγκη μιας μακρόχρονης –και μακρόπνοης- πολιτικής που να καλλιεργήσει σε εθνικό επίπεδο την φιλαναγνωσία, για την προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, για τη νέα εποχή του βιβλίου με τα ebooks και τα audiobooks και πολλά άλλα.

Και επειδή ένα αφιέρωμα στο βιβλίο δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στην επικαιρότητα, την πολιτική και την επικοινωνία, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει και μία λογοτεχνική πρόταση, παρουσιάζουμε έναν ίσως όχι και τόσο γνωστο στο ευρύ κοινό της Ελλάδας Κύπριο λογοτέχνη, τον Γιώργο Χατζηκωστή. Φιλόλογος, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, με ευρύτατο έργο που καλύπτει το δοκίμιο, τη μελέτη, την κριτική, την ιστορία, το χρονικό, την βιογραφία, την ανθολόγηση και τη μετάφραση. Ο Γιώργος Χατζηκωστής αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση των ελληνικών γραμμάτων, που αξίζει κανείς να ανακαλύψει το έργο του και ίσως εκτιμηθεί αναλόγως και από την Κυπριακή και την Ελλαδική πολιτεία.

Καλή ανάγνωση!


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθρο«Η αμυντική αναβάθμιση της Ελλάδος και η συνολική στρατηγική του ελληνισμού»
Επόμενο άρθροΔύο ΓΥΝΑΙΚΕΣ μία ΦΩΝΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ