Μάρκος Μπόλαρης, π. Υφυπουργός Εξωτερικών – Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι απόδειξη της εκφρασμένης στις δημοσκοπήσεις σοβαρής δυσαρέσκειας των πολιτών

Ο Μάρκος Μπόλαρης, με την εμπειρία της θητείας σε υπουργεία όπως το Εξωτερικών, το Υγείας και το Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Περικλή Βλάχο για την πολιτική και την μικροπολιτική που ασκείται πάνω στα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες, όπως είναι η ακρίβεια, η πανδημία,  η ενεργειακή κρίση αλλά και η διατροφική κρίση που αναμένεται.  Σχολιάζει την στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία τονίζοντας την ανάγκη προαγωγής των εθνικών συμφερόντων της χώρας, και καταθέτει την άποψή του για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

 

Κύριε Μπόλαρη,

Πως κρίνετε τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας την οποία βιώνουν οι πολίτες;

Το κρίσιμο είναι η Πολιτική !

Πολιτική που σημαίνει έγνοια, σχέδιο, πρόταση, στρατηγική, βούληση, υλοποίηση για τα μείζονα ζητήματα της Πόλης και των Πολιτών, άρα Δημοκρατία! Σ’ αντίθεση με την Πολιτική συντρέχει αντιτιθέμενη η μικροπολιτική, η πρόχειρη διευθέτηση, η διαχείριση της επικαιρότητας, η υπηρέτηση συμφερόντων των ολίγων, η επιχείρηση ποδηγέτησης της κοινής γνώμης, άρα τάχα δημοκρατία. Συνεπώς τα μέτρα κρίνονται πάντοτε από το  εάν είναι ενταγμένα σε μια κατεύθυνση υλοποίησης σοβαρού  πολιτικού σχεδιασμού ή εάν να παρέμβουν για να μπαλώσουν τις ρωγμές ή  επιχειρούν να απαλύνουν την οργή των μικρομεσαίων και των αδύναμων εν όψει εκλογών! Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι απόδειξη της εκφρασμένης στις δημοσκοπήσεις σοβαρής δυσαρέσκειας των πολιτών, χωρίς να αντιμετωπίζουν την ένταση των προβλημάτων !

 

Πως σχολιάζετε την στάση που έχει κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση στον πόλεμο της Ουκρανίας;

Η εξωτερική πολιτική, όπως μας έμαθε ο μέγιστος των νεοελλήνων πολιτικών ο Ελευθέριος Βενιζέλος, είναι η συνισταμένη των συμφερόντων των Κρατών ! Μέσα στην ευρύτερη εμπλοκή που βρισκόμαστε, το κρίσιμο για την Ελλάδα είναι η προαγωγή των εθνικών της θεμάτων και ζητημάτων, η αναβάθμιση του διεθνούς status της Χώρας. Και τούτο γίνεται με χάραξη σωστής Πολιτικής, μέσα στην ιδιαιτερότητα των συνθηκών, με δεδομένο τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και την πολύπλευρη δραστηριότητά της. Η Εξωτερική Πολιτική δεν ασκείται ούτε ως φιλανθρωπία ούτε ως ελεημοσύνη, αλλά πάντοτε με δεδομένο την προαγωγή των συμφερόντων της Χώρας ! Συνεπώς οποιαδήποτε ενέργεια και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. επιβάλλεται να ενεργείται αταλάντευτα πάνω σ’ αυτόν τον άξονα, της προάσπισης και αναβάθμισης των Εθνικών Συμφερόντων.

Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε στην αρχή, έκανε βεβιασμένες κινήσεις που μας εξέθεσαν, έκλεισε την πρεσβεία μας στο Κίεβο, ελπίζω ότι επικρατούν ψυχραιμότερες απόψεις για υλοποίηση μιας στρατηγικής άλλης τάξης.

Ο Ρωσικός Λαός είναι φιλικός μας Λαός, ομόδοξος ορθόδοξος από χιλιετίας, αλλά η εισβολή με εντολές Πούτιν στην  Ουκρανία, αντίστοιχη με την εισβολή των Τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, όπου παραμένουν ως στρατός κατοχής εδώ και 48 χρόνια, μας βρίσκει απολύτως αντίθετους !

 

Τρεις μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πιστεύετε ότι όσο περνάει ο καιρός το τέλος αυτού του πολέμου απομακρύνεται;

Είναι φανερό ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι απλά μια εισβολή των Ρωσικών στρατευμάτων στη γειτονική χώρα. Τεράστια ζητήματα σχετιζόμενα με την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης έχουν τεθεί επί τάπητος. Μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενεργειακής προμήθειας της Ευρώπης από τις ΗΠΑ, ενεργειακής σύνδεσης Ρωσίας – Κίνας, ελέγχου των θαλασσίων μεταφορών από τον Βόρειο Αρκτικό Ωκεανό, απόκτησης των πλούσιων μεταλλευμάτων της Ουκρανίας, πολυπλοκότητα γεωστρατηγική, γεωπολιτική σε ένταση παγκοσμίου συμμετοχής ! Και στον ορίζοντα δεν διακρίνουμε σημάδια ειρηνευτικών συνομιλιών, παρεμβάσεων για τον τερματισμό . Επιφυλακτικοί και Προμηθείς χρειάζεται να ‘μαστε !

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην παγκόσμια διατροφική αλυσίδα. Ως πρώην Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουμε ως χώρα, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση;

Η έλλειψη τροφών είναι προ των πυλών, όχι απλώς λόγω της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, αλλά λόγω της κατακόρυφης αύξησης του πληθυσμού στην υφήλιο και βέβαια της κλιματικής αλλαγής που καθοριστικά επηρεάζει και θα επηρεάσει κρίσιμα τις αγροτικές παραγωγές. Λυπούμαι να πω ότι η Ελλάδα για αρκετές δεκαετίες ανοήτως έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο της Ευρωπαϊκής Αγροτικής Πολιτικής , καταστρέφει τα μέγιστα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα της βιοποικιλότητας, του εξαίρετου κλίματος, της ποιότητας των προϊόντων, της καινοτομίας! Κρίσιμη κι επείγουσα η ανάγκη να απεγκλωβιστούμε από  τις σειρήνες των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και να οργανώσουμε Αγροτική Πολιτική με αξιώσεις αντίστοιχη των εξαιρετικών δυνατοτήτων μας! Δυστυχώς για την κυβέρνηση τα ανωτέρω είναι terra incognita!

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα κυριότερα προβλήματα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που παραμένουν άλυτα;

Το μείζον πρόβλημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι ότι είναι ακέφαλη! Δεν υπάρχει πολιτική αρχή, δεν υπάρχει περιφερειακό συμβούλιο, δεν υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός, δεν υπάρχει έγνοια για τον τόπο και τους ανθρώπους ! Γι’ αυτό και η περιφέρεια καταρρέει με αψευδείς μάρτυρες τους οικονομικούς, αναπτυξιακούς δείκτες ! Πρόκειται για την τραγωδία ενός νεοσύστατου θεσμού, του περιφερειακού θεσμού, πρόκειται για ένα δράμα της αυτοδιοίκησης! Οποιοσδήποτε υπεύθυνος στην Κυβέρνηση ή στον σχεδιασμό των κομμάτων είναι υποχρεωμένος να σκύψει στο αρνητικό παράδειγμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για αντλήσει διδάγματα προς αποφυγήν !

Ούτε δημοκρατία, ούτε θεσμική ή λαϊκή συμμετοχή, ούτε αποκεντρωμένος σχεδιασμός αλλά μια λογική συγκεντρωτική της εξουσίας και αδιαφανής της διαχείρισης που βουλιάζει τον τόπο! Κι οι πολίτες θεατές μιας επικοινωνιακής παράστασης, στην οποία ο βασιλιάς είναι γυμνός !

 

Έχοντας διατελέσει στο παρελθόν Υφυπουργός Υγείας, πως κρίνετε την διαχείριση της πανδημίας; Επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας την χαλάρωση των μέτρων αυτή την περίοδο, ή όλα γίνονται για τον τουρισμό, και από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε επαναφορά κάποιων μέτρων;

Το κρίσιμο είναι ότι η Ελλάδα, εντρέπομαι λέγων, είναι δευτεραθλητής ευρωπαϊκός , σε αριθμό θυμάτων .

Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων ;

Σε περιόδους κρίσεων τέτοιας έντασης οι Χώρες επιστρατεύουν τους άριστους σε κάθε τομέα , από το Υπουργείο Υγείας, το Εσωτερικών, το Προστασίας του Πολίτη για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, να προασπίσουν τις ανθρώπινες ζωές! Και βέβαια ισχυροποιούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας, προσλαμβάνουν γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, οργανώνουν τις άμυνες, καλούν σε συστράτευση όλους τους Πολίτες ! Δεν προσφεύγουν σε ακροδεξιές λογικές καταστολής κι αστυνόμευσης, σε στρατηγικές επίδειξης ισχύος και παραπληροφόρησης! Οι Έλληνες είναι έξυπνος και φιλότιμος Λαός κι εάν τους εμπιστευτείς γίνονται θαύματα!

Εάν απεναντίας επιχειρείς με δεκάδες εκατομμύρια στα μέσα μαζικής πληροφόρησης να τους πειθαναγκάσεις, έ, τότε, αστοχείς!

 

Έχετε υπάρξει βουλευτής και Υπουργός του ΠΑΣΟΚ για σειρά ετών. Πως σχολιάζετε τη επαναφορά του ονόματος στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές;

Το κρίσιμο για ένα κόμμα είναι η Πολιτική του! Ακριβολογώντας πρέπει να χρησιμοποιήσω πληθυντικό αριθμό, το κρίσιμο είναι οι Πολιτικές του !

Οι πολίτες αναμένουν από ένα πολιτικό κόμμα ένα ψηφιδωτό πολιτικών προτάσεων για τα κρίσιμα και τα μείζονα της Χώρας και των ανθρώπων της! Άρα και σήμερα από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, όπως και από κάθε άλλο κόμμα, αξιώνουν την κατάθεση στιβαρών πολιτικών προτάσεων – θέσεων που είναι σε αντιστοιχία με την πολυπλοκότητα και την ένταση των σημερινών προβλημάτων και την ρεαλιστική έκθεση δυνατοτήτων υλοποίησης! Το πολιτικό περιεχόμενο είναι αυτό που δείχνει την πολιτική τοποθέτηση και την στόχευση του κάθε κόμματος! Κι ύστερα τίθεται το ζήτημα της υπάρξεως συνέπειας, δηλαδή  η συμφωνία του ονόματος του κόμματος με την ουσία των πολιτικών του! Το συμφέρον της Δημοκρατίας μας απαιτεί κόμματα με ποιοτική λειτουργία, με λαϊκή συμμετοχή, με διαδικασίες συμμετοχής και λήψεως αποφάσεων, με πραγματική δημοκρατική πολιτική έκφραση των πολιτικοοικονομικοκοινωνικών ομάδων που φιλοδοξούν να εκπροσωπούν! Δεν βρισκόμαστε δυστυχώς στο καλύτερο επίπεδο δημοκρατικής κομματικής λειτουργίας  και τούτο είναι ζήτημα γενικότερου προβληματισμού.

 

Τα πρόσφατα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ και το επικείμενο του ΚΙΝΑΛ αποτελούν ένδειξη ότι έχουμε μπει ήδη σε προεκλογική τροχιά; Πιστεύετε τον πρωθυπουργό όταν λέει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία;

Σε πρόωρες εκλογές προσφεύγει όποιος πιστεύει ότι θα τις κερδίσει ή αυτός που αισθάνεται ότι καταρρέει και επιχειρεί έξοδο για να σταματήσει την κατρακύλα !

Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι η αφόρητη ακρίβεια στην αγορά κι επιβάρυνση του κόστους ζωής της μέσης και φτωχότερης οικογένειας  είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επόμενη εκλογική διαδικασία . Οι καθοριστικά σφαλερές επιλογές του στα θέματα της ενέργειας, η άκαιρη επιλογή απολιγνιτοοίησης σε μια χώρα που προσπαθεί να ορθοποδήσει από τον κλύδωνα της περασμένης δεκαετίας, η απληστία των παραγωγών και παρόχων ηλεκτρικού στην Ελλάδα, που με κυβερνητική συνενοχή έφεραν σε απόγνωση μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, είναι καίριοι παράγοντες ανατροπής των ασκούμενων πολιτικών! Σημειώνω πώς όταν ο προσεκτικός παρατηρητής των ελλαδικών πραγμάτων σκύψει πάνω στους τομείς των παραγωγικών Υπουργείων αναζητώντας τις αποδείξεις ανάπτυξης, αντιλαμβάνεται την απουσία του κυβερνητικού έργου! Αυτοί οι αμείλικτοι παράγοντες κρίνουν και καθορίζουν την συνέχεια κι αυτοί θα επιβάλλουν την ημερομηνία των επόμενων εκλογών


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Κοψαχείλης – Τα όπλα της γεω-οικονομίας, καλύπτουν τον ερασιτεχνισμό και τις αδυναμίες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων
Επόμενο άρθροΧριστίνα Σαχινίδου-Τσαρτσίδου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. «Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να λάβει θέση και να εντάξει στη διπλωματική της ατζέντα το ζήτημα της διεθνοποίησης της γενοκτονίας των προγόνων μας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ