SNFCC Green Weekend: Η Κλιματική Αλλαγή και Εγώ ΚΠΙΣΝ Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

Την πρώτη ημέρα του SNFCC Green Weekend, στο επίκεντρο θα τεθεί το ερώτημα «Τι είναι η κλιματική αλλαγή;», ενώ τη δεύτερη οι δράσεις περιστρέφονται γύρω από το ερώτημα «Τι μπορώ να κάνω εγώ για την κλιματική αλλαγή;». Πιο συγκεκριμένα, στις 24 Σεπτεμβρίου, στις 19.00 στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Κωνσταντίνου Καρτάλη, Καθηγητή στο ΕΚΠΑ στην επιστημονική περιοχή «Φυσική Περιβάλλοντος και Κλίματος», Διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής και Συντονιστή του Κέντρου Αριστείας του ΕΚΠΑ στο αντικείμενο «Κλιματική Αλλαγή – Προσαρμογή και Μετριασμός». Ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, σε διάλογο με την Ιφιγένεια Ταξοπούλου, ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας του ευρωπαϊκού θεατρικού δικτύου mitos21, συνεργάτιδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Julies Bicycle, θα εξετάσει το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής παρουσιάζοντας όσα έχουν ήδη συμβεί, εξηγώντας την παρούσα κατάσταση και γιατί πια μιλάμε για Κλιματική Κρίση, πώς αυτή εκδηλώνεται, ποιες είναι οι τάσεις και πρακτικές παγκοσμίως για την αντιμετώπισή της, τι δείχνουν οι μελέτες για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, και, τελικά, τι μπορεί να κάνει καθένας από εμάς συμβάλλοντας θετικά στη διαχείριση του ζητήματος.

Στις 25 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ, θα ακολουθήσει πάνελ συζήτησης με συντονίστρια την Ιφιγένεια Ταξοπούλου για την ανάδειξη πρωτοβουλιών προκειμένου για την αντιμετώπιση του ζητήματος υπό το πρίσμα της Πράσινης Αρχιτεκτονικής, της Βιώσιμης Κινητικότητας, της Πλαστικής Ρύπανσης του Νερού – της Υπεραλίευσης, του Φαγητού, της Κλιματικής Δικαιοσύνης. Καθένας από τους πέντε ομιλητές που θα συμμετάσχουν -Άγις Μουρελάτος, Αρχιτέκτων, Σπύρος Παπαγεωργίου, Διευθυντής Ανάπτυξης του Οργανισμού Πόλεις για Ποδήλατο, Λευτέρης Αραπάκης, Συνιδρυτής και Διαχειριστής της ΑΜΚΕ ΕΝΑΛΕΙΑ, Γωγώ Δελογιάννη, Σεφ,  Ελίτα Φασούλα, Μέλος του Fridays for Future Thessaloniki– θα εστιάσει στην παρουσίαση του προβλήματος, στις επικρατούσες τάσεις για τη διαχείρισή του και στο πώς μπορεί καθένας από εμάς να συμβάλει ενεργά.

Το SNFCC Green Weekend περιλαμβάνει, ακόμη, μία σειρά από εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εργαστήρια γνωριμίας με τη διαδικασία της κομποστοποίησης (24/09), να ζωγραφίσουν όλοι μαζί για την Κλιματική Αλλαγή (24 και 25/09), να δουν την κουρελού σαν μικρό εικαστικό έργο (24 και 25/09), να παρακολουθήσουν εργαστήρια upcycling ρούχου (24/09), μεταξοτυπίας από ανακυκλώσιμο χαρτί (24 και 25/09), αλλά και δημιουργίας αστικού κήπου (24 και 25/09). Οι μικροί επισκέπτες μπορούν ακόμη να ακούσουν ιστορίες με θέμα το περιβάλλον, Green Story Telling (24 και 25/09), να  συμμετάσχουν σε ένα «Τραπέζι Ανακύκλωσης» (25/09) και να κάνουν δημιουργικό face painting (24 και 25/09). Το πρόγραμμα ολοκληρώνει η προβολή της παιδικής ταινίας Bee Movie (Η Ταινία μιας Μέλισσας, 2007) το Σάββατο 24/09.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας https://www.snfcc.org/GreenWeekend και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.

 

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένας διεθνούς εμβέλειας, περιβαλλοντικά βιώσιμος δημόσιος χώρος έκφρασης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας όπως τον οραματίστηκε και υλοποίησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Σχεδιασμένο από τον Renzo Piano και το Renzo Piano Building Workshop (RPBW), παραδόθηκε στην Ελληνική Πολιτεία και τους πολίτες τον Φεβρουάριο του 2017. Περιλαμβάνει τις νέες κεντρικές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένα από τα μεγαλύτερα σημεία πρασίνου στην Αθήνα. Σύμφωνα με την αρχική δέσμευσή του κατά την παράδοση του έργου, το ΙΣΝ υποστήριξε έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα πέντε πρώτα χρόνια (2017-2021), και τον Φεβρουάριο του 2022 ανανέωσε την υποστήριξή του, με δωρεά συνολικού ύψους €10 εκατομμυρίων ($11,2 εκατομμυρίων), για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και του προγραμματισμού του για έναν ακόμη χρόνο. Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ έως σήμερα, ύψους €618 εκατομμυρίων ($750 εκατομμυρίων).

Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:

  • To τρέχον ωράριο λειτουργίας είναι:
  • Πάρκο Σταύρος Νιάρχος:

Δευτέρα-Πέμπτη: 06.00-00.00, Παρασκευή-Κυριακή: 06.00-02.00

  • Κεντρική Υποδοχή: καθημερινά 09.00-21.00
  • Υποδοχή Κέντρου Επισκεπτών: καθημερινά 10.00-14.00 και 17.00-21.00
  • Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.
  • Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org.
  • Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.
  • Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν σημεία εστίασης στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών, στον Φάρο, στο 5ο επίπεδο του κτιρίου της ΕΛΣ και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.
  • Στο ΚΠΙΣΝ λειτουργεί το SNFCC Store με μία μεγάλη και διαρκώς εξελισσόμενη συλλογή από χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα.
  • Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθρο«Ψυχροπολεμικό κλίμα» μεταξύ Παρί ΣΖ και Γιουβέντους
Επόμενο άρθροΚάναμε προκοπή και χωρίς Γιάννη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ