Ένας ολόκληρος χρόνος έχει περάσει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον πόλεμο ακόμη να συνεχίζεται. Ένα ολόκληρο χρόνο διαρκεί και η ενεργειακή κρίση, και συνεχίζεται και αυτή.
Σε αυτό τον χρόνο έγιναν πολλά. Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι τιμές στην ενέργεια, είτε πρόκειται για ηλεκτρισμό είτε για καύσιμα, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να επιδοτήσει καταναλωτές και επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξήγγειλε έρευνες για υδρογονάνθρακες στα χωρικά της ύδατα, επαναλειτούργησε λιγνιτκές μονάδες, εγκαινίασε στην Κοζάνη ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης, καθώς και τον σταθμό μεταφόρτωσης LNG στη Ρεβυθούσα!
Τέτοια έντονη δραστηριότητα στα ενεργειακά θέματα είναι αλήθεια δεν την είχε συνηθίσει η χώρα μας. Από τη μία οι πολίτες κάνουν οικονομία στο ρεύμα, στο πετρέλαιο και στην βενζίνη, όπως δεν είχαν κάνει ποτέ άλλοτε τις προηγούμενες δεκαετίες, και από την άλλη βλέπουμε να γίνονται επενδύσεις στην αγορά της ενέργειας, και να ανοίγονται προοπτικές για να μεταμορφθεί η χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο, σημαντικό για όλη την Ευρώπη, ενώ για πρώτη φορά στη δημόσια συζήτηση γίνεται λόγος για ένα μέλλον με ενεργειακή αυτάρκεια!
Βέβαια όπως προαναφέραμε, η εποχή και το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αστάθεια, βρισκόμαστε ακόμη εν τω μέσω μίας μεγάλης κρίσης, οπότε τα συμπεράσματα δεν μπορεί να είναι απόλυτα ασφαλή.
Ίσως η κρίση που διανύουμε αποτελεί καλή αφορμή για να αποφασίσουμε ως χώρα, ως πολίτες αλλά και ως κόμματα, και ως πολιτικές αρχές, τι θέλουμε για το μέλλον στο πεδίο της ενέργειας;
Θέλουμε πλήρη απολιγνιτοποίηση, ενώ ως χώρα διαθέτουμε πλούσια κοιτάσματα; Θέλουμε εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Είμαστε έτοιμοι να δούμε αναμογεννήτριες στα νησιά που παραθερίζουμε; Είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε ορυκτά καύσιμα στο Αιγαίο; Μπορούμε να τα συνδυάσουμε όλα αυτά; Και με τι κόστος, οικονομικό και περιβαλλοντικό, αλλά και πολιτικό, αφού έχουμε και γείτονες (φιλικούς και μη) που θέλουν κομμάτι από την πίτα;
Αυτά τα ερωτήματα απαντούν στις σελίδες που ακολουθούν άνθρωποι από τον χώρο της πολιτικής και της επιστήμης της ενέργειας, και καλούνται να σκιαγραφήσουν για τους αναγνώστες ποιο μπορεί να είναι το Ενεργειακό Μέλλον της Ελλάδας, στις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν.
Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα στρατηγικός ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη
Χάρης Δούκας “Η αστάθεια θα παραμείνει μέχρι να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση”
Σωκράτης Φάμελλος “Τα ορυκτά καύσιμα δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια”
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.