Οι νέοι ψηφοφόροι της 21ης Μαΐου

Ο άγνωστος Χ των επερχόμενων εκλογών, το κομμάτι εκείνο των ψηφοφόρων που οι προθέσεις τους παραμένουν αδιευκρίνιστες, αλλά που αναμένεται να επηρεάσει στον σημαντικότερο ίσως βαθμό το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, είναι όσοι έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν φέτος για πρώτη φορά. Η περίφημη ψήφος των νέων, είναι ο παράγοντας εκείνος που μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά το αποτέλεσμα της κάλπης, είτε με την ψήφο του είτε με την αποχή του. Μιλάμε άλλωστε για 450.000 ψηφοφόρους. Ενώ όμως ξέρουμε λίγο ή πολύ, από τις δημοσκοπήσεις ή και από παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις, πως αναμένεται να ψηφίσουν τα υπόλοιπα εκλογικά σώματα, π.χ. οι σαραντάρηδες ή οι εξηντάρηδες, κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει, που κινούνται οι 17-20, που τώρα καλούνται για πρώτη φορά να συμμετέχουν σε εκλογές. Πως θα ψηφίσουν λοιπόν οι νεαροί τελειόφοιτοι του Λυκείου, φοιτητές και σπουδαστές; Καταρχήν το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα εμφανιστούν στις κάλπες, ή αν θα διογκώσουν το ούτως ή άλλως μεγάλο ποσοστό της αποχής. Τους απασχολεί η πολιτική, ή είναι απολιτίκ, όπως τους χαρακτηρίζουν πολλοί; Η ψήφος τους θα είναι ψήφος ανατροπής, όπως περιμένει κανείς από τους νέους; Και αν είναι ψήφος ανατροπής, θα στρέφεται κατά του κυβερνώντος κόμματος, ή κατά όλων των συστημικών κομμάτων; Το SPEAKNEWS απευθύνθηκε σε χαρακτηριστικούς εκπρόσωπους αυτής της νέας γενιάς ψηφοφόρων, νέους της διπλανής πόρτας, οι οποίοι μας μίλησαν για το πως βλέπουν και πόσο απασχολούν την καθημερινότητά τους οι επερχόμενες εκλογές.

Η Ελπινίκη Καραγεώργη, είναι είκοσι ετών και σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, και ψηφίζει στη Β’ Θεσσαλονίκης. Δηλώνει πως σίγουρα θα ψηφίσει, καθώς όπως λέει «δεν θεωρώ την την αποχή αποτελεσματική. Είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτό το δικαίωμα το οποίο σε άλλα μέρη του κόσμου καταστρατηγείται». Για τους παράγοντες που θα επηρεάσουν την ψήφο της, είναι σαφής: «Θέλω να δώσω ευκαιρία σε μικρότερα κόμματα να δείξουν τις δυνατότητές τους, ωστόσο οι παράγοντες που με επηρεάζουν περισσότερο στην τρέχουσα φάση της ζωής μου αποτελούν η εκπαίδευση, η εγκληματικότητα – αστυνόμευση, το σύστημα υγείας και η δημιουργία υποδομών». Όσον αφορά τις πηγές ενημέρωσής της λέει χαρακτηριστικά: «Προσπαθώ να ενημερώνομαι και μάλιστα από πολλαπλές πηγές για την αποφυγή μονομέρειας. Ωστόσο αποφεύγω την προσήλωση σε έναν φορέα ή πηγή, κυρίως τα τηλεοπτικά κανάλια, γιατί θεωρώ πως υφίσταται αρκετή προπαγάνδα και παραπληροφόρηση», ενώ όπως λέει, δέχεται και συμβουλές από δικούς της ανθρώπους, συγγενείς ή φίλους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα επηρεάσουν την απόφασή της. Όσο για το αν οι εκλογές απασχολούν τις παρέες της, μας λέει: «Φυσικά και μιλάμε για τις εκλογές αφού άλλωστε ψηφίζουμε πρώτη φορά. Όλοι ανησυχούμε και παρατηρώ μια απαισιοδοξία στους περισσότερους συνομηλίκους μου, λόγω της πολιτικής αναποτελεσματικότητας των τελευταίων δεκαετιών. Προσωπικά ωστόσο θέλω να ελπίζω για το καλύτερο και να μην πτοούμαι».

Ο Άγγελος Λόλας, 17 ετών και μαθητής της Γ΄ Λυκείου, ανήκει στη γενιά που θα θυμάται στο μέλλον ότι λίγες μέρες πριν δώσουν πανελλαδικές, ψήφισαν και για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές. Ο Άγγελος δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να απέχει, θα πάει να ψηφίσει, περισσότερο για να δει πως είναι αυτή η διαδικασία. Τον ενδιαφέρουν οι γνώμες των κοντινών του ανθρώπων αλλά και των συμμαθητών του, και συζητάνε μεταξύ τους για τα όσα γίνονται στην επικαιρότητα. Όπως μας λέει, μέχρι τώρα δεν παρακολουθούσε την πολιτική και την δράση των κομμάτων. Όμως από τη στιγμή που προκηρύχτηκαν οι εκλογές, άρχισε να ασχολείται, και προσπαθεί να ενημερώνεται σχετικά. Όσο για τις πηγές της ενημέρωσής του, αυτές προέρχονται από το διαδίκτυο, και από ενημερωτικά portals, και από τα social media. Όσο για το αν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει, μας λέει πως όχι, δεν έχει καταλήξει ακόμη. Ακούει όλες τις απόψεις του περιβάλλοντός του, από γονείς και καθηγητές, όσο αντικρουόμενες και αν είναι, που θα τον βοηθήσουν να λάβει την τελική του απόφαση.

Η Αδαμαντία Τσαλοπούλου είναι 19 ετών, φοιτήτρια και ψηφίζει στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Η Αδαμαντία με ειλικρίνεια μας λέει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα πάει να ψηφίσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική. Την απόφασή της και την ψήφο της την επηρεάζει το ιστορικό των υποψηφίων, καθώς παρακολουθεί την πολιτική επικαιρότητα και την προεκλογική περίοδο. Δεν επιδιώκει τις συμβουλές συγγενών ή φίλων για το τι θα ψηφίσει στις εκλογές. Όπως μας λέει, ούτε στις παρέες της αναφέρονται συχνά στο θέμα, αν και γνωρίζει πως είναι κάτι που τους απασχολεί όλους.

Η Φαίη Καθάριου, ψηφίζει στην εκλογική περιφέρεια της Λάρισας, και δηλώνει και αυτή πως σίγουρα θα είναι παρούσα στο εκλογικό κέντρο στις 21 Μαΐου. Ο παράγοντας που θα επηρεάσει περισσότερο την ψήφο της είναι όπως λέει «Η διαχείριση των τελευταίων κρίσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η υπάρχουσα κυβέρνηση και η αντίδραση των άλλων κομμάτων». Ενημερώνεται κυρίως από τις ειδήσεις στην τηλεόραση και τα σόσιαλ μίντια, ενώ σίγουρα θα συζητήσει και με άτομα από τον στενό της κύκλο, χωρίς όμως να επηρεάζεται έντονα από τις γνώμες τους. Στις συζητήσεις με τους φίλους της επικρατεί ο προβληματισμός: «Ναι σίγουρα, είμαστε όλοι προβληματισμένοι σχετικά με το τι θα ψηφίσουμε καθώς κανείς δε φαίνεται να ικανοποιεί τις προυποθέσεις που θα έπρεπε να είχε ένας πολιτικός ηγέτης».

Προηγούμενο άρθροΡεπορτάζ: Η κίνηση της αγοράς το ΠΑΣΧΑ
Επόμενο άρθροAλ. Τσίπρας: Η ΝΔ έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους να ζουν σε μια εργασιακή ζούγκλα και τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ