Βιβλική καταστροφή…

Η βιβλική καταστροφή που έπληξε την περιφέρεια Θεσσαλίας, μας βρήκε επί του πιεστηρίου. Αν και τα θέματα μας είχαν προγραμματιστεί για να αναφέρονται στην ανάπτυξη της χώρας και της Θεσσαλονίκης, προσαρμόσαμε την ύλη μας στην καταστροφή που έπληξε τη χώρα μας, ως ελάχιστη συμπαράσταση στα θύματα, τις οικογένειες και τους συμπολίτες μας.

Η κακοκαιρία Ντάνιελ ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου του 2023, και έπληξε τη χώρα μας με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Συμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα, η περιοχή του Βόλου δέχθηκε 150 εκατομμύρια τόνους νερού και λάσπης σε μία μέρα μόνο. Η περιοχή του Πηλίου αντιστοιχα δέχτηκε 750 χιλιοστά βροχής, από τα μεσάνυχτα έως τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης. Για τη σφοδρότητα του φαινομένου, αρκεί να αναφέρει κανείς ότι στον Ιανό του 2020 (του οποίου το επίκεντρο ήταν και πάλι η Θεσσαλία) καταγράφηκαν 400 χιλιοστά βροχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω νούμερο αποτελεί το νέο ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής στην Ελλάδα.

Η συνεχόμενη έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα κατά τις πρωινές ώρες της 7ης Σεπτεμβρίου είχε σαν αποτέλεσμα την υπερχείληση των ποταμών, με πολλά χωριά να βυθιστούν κάτω από τα νερά και δεκάδες κατοίκους να εγκλωβιστούν. Στη πόλη των Τρικάλων, ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να μετατραπούν σε λιμνοθάλασσα. Στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και ειδικότερα στην ανατολική είσοδο της πόλης σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές σε κτίρια, κατοικίες και επιχειρήσεις από την υπερχείλιση του χείμαρρου Γκουσμπασανιώτη.

Με την υπερχείλιση του Πηνειού, πολλά χωριά υποχρεώθηκαν σε εκκένωση, φράγματα έσπασαν, γέφυρες έπεσαν και κόπηκαν δρόμοι σύνδεσης. Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.

Τα δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που διαχειρίζεται το Copernicus, δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή 8/9, αποκαλύπτοντας την έκταση της καταστροφής: στη Θεσσαλία, κάτω από τη στάθμη του νερού βρίσκονται 720.000 στρέμματα – έκταση η οποία αναλογεί στο 1/5 της Περιφέρειας Αττικής! Ο Θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη.

Το μέγεθος της καταστροφής οδήγησε σε εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων. Η διεξαγωγή επιχειρήσεων διάσωσης εγκλωβισμένων ήταν εξαιρετικά δύσκολη, αφού ακόμη και με τα μεγάλα μηχανήματα του Μηχανικού και τα τροχοφόρα, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και οι μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων δεν μπορούσαν να φθάσουν οδικώς σε σημεία όπου υπήρχαν εγκλωβισμένοι. Πολύτιμη ήταν η συμβολή των λέμβων και των ελικοπτέρων που απεγκλώβισαν μεγάλο αριθμό ατόμων. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, στην περιφέρεια Θεσσαλίας είχαν καταγραφεί περισσότερες από 4.500 κλήσεις για απεγκλωβισμούς. Πάνω από 200.000 άνθρωποι παραμένουν χωρίς ρεύμα και υδροδότηση.

Προς το παρόν άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων, άγνωστο παραμένει πόσα από τα σπίτια κατέρρευσαν από την πίεση του νερού, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν αυτά τα σπίτια είχαν πρώτα εκκενωθεί. Επίσης άγνωστο είναι πόσοι κάτοικοι των περιοχών που πλημμύρισαν, και κατάφεραν να προφυλαχθούν σε πρώτη φάση από την πλημμύρα (π.χ. ανεβαίνοντας στις στέγες των σπιτιών), τελικά άντεξαν τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, μέχρι να καταφθάσουν οι δυνάμεις απεγκλωβισμού του κράτους.

Ο Πρωθυπουργός μετέβη εσπευσμένα στην Καρδίτσα, πέταξε πάνω από τις πληγείσες περιοχές, επισκεέφθηκε το στάδιο της Καρδίτσας όπου μίλησε με τους απεγκλωβισθέντες που μετέφεραν εκείνη την ώρα τα ελικόπτερα, με τους διασώστες της πυροσβεστικής και του στρατού, τους πιλότους, το προσωπικό του ΕΚΑΒ, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Θα κινητοποιήσω και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη, για να καλύψουμε πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες σε αποζημιώσεις των νοικοκυριών. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών – οικοσκευές και αποζημίωση των σπιτιών που έχουν καταστραφεί», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη που είχε με Δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν, στο Δημαρχείο Καρδίτσας.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑπό το κακό στο χειρότερο…
Επόμενο άρθροΟι ντόπιοι είναι οι ‘‘τουρίστες’’ της εποχής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ