Τη Δευτέρα η απάντηση στη νέα πρόταση Γκουτέρες για απεσταλμένο, λέει ο ΠτΔ της Κύπρου Ν.Χριστοδουλίδης

Τη Δευτέρα θα δοθεί η απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για την προσωπικότητα που προτίθεται να διορίσει ως απεσταλμένο του για το Κυπριακό, είπε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας την ευχή να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις.

Σε δηλώσεις του, και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο λιμάνι της Λάρνακας, από όπου επιβιβάστηκε στο πλοίο Mount Whitney του 6ου στόλου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, συνοδεία της Αμερικανίδας Πρέσβεως, Τζούλι Φίσερ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, του ανέφερε επίσημα κατά τη συνάντησή τους στο Ντουμπάι, το όνομα μια άλλης προσωπικότητας που προτίθεται να διορίσει ως απεσταλμένο του για το Κυπριακό.

Σημείωσε ότι ο κ. Γκουτέρες ενημέρωσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και αναμένει τις απαντήσεις. «Η δική μας απάντηση θα δοθεί τη Δευτέρα, και η ίδια ενημέρωση ήρθε και μέσα από τη Μόνιμη μας Αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη που ενημερώθηκε για την πρόθεση του ΓΓ, όπως επίσης ενημερώθηκε και ο Διαπραγματευτής από τη Βοηθό ΓΓ των ΗΕ κα Ντι Κάρλο», πρόσθεσε.

«Ελπίζω να έχουμε σύντομα εξελίξεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι ενημέρωσε τον ΓΓ «για όλα αυτά που γίνονται στη νεκρή ζώνη, αυτά που γίνονται στον Άγιο Δομέτιο, αλλά και γενικότερα για την προσέγγιση των κατοχικών δυνάμεων».

Ερωτηθείς τι διημείφθη μεταξύ του ιδίου και του Τούρκου Προέδρου κατά τη σύντομη επαφή τους στο Ντουμπάι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήταν μια συζήτηση γενικότερα για το Κυπριακό, για την ανάγκη να δημιουργηθούν εξελίξεις, να λυθεί το Κυπριακό, κάτι που, όπως του ανέφερα, θα βοηθήσει να ενισχυθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις και, γενικότερα, να δημιουργηθούν στην περιοχή μας τέτοιες συνθήκες που θα είναι προς όφελος όλων των κρατών».

Όσον αφορά στην επίσκεψή του στο πλοίο Mount Whitney, σημείωσε ότι η παρουσία του εκεί αλλά και η παρουσία των Αμερικανών, «καταδεικνύει το γεγονός ότι οι σχέσεις μας βρίσκονται όσο ψηλά όσο ποτέ προηγουμένως». Πρόσθεσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο Κυβερνήσεις για να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας, στις πολιτικές και στις οικονομικές σχέσεις, «και έχουμε ένα οδικό χάρτη εξελίξεων που θέλουμε να δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, εξελίξεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων».

Δεύτερο, πρόσθεσε, η παρουσία του εκεί «καταδεικνύει τον ρόλο που επιχειρούμε να διαδραματίσουμε ειδικότερα στην παρούσα φάση με τον τραγικό πόλεμο στο Ισραήλ, βλέπουμε καθημερινά τα όσα εκτυλίσσονται, μέσα και από την προσπάθεια μας να δημιουργηθεί ένας θαλάσσιος διάδρομος για να αποστέλλεται ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα». Ήδη υπάρχει στην Κύπρο ανθρωπιστική βοήθεια, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι σήμερα βρίσκεται στο Ισραήλ τεχνική ομάδα από την Κυπριακή Δημοκρατία όπου βλέπουν κάποιες λεπτομέρειες, ενώ θα πραγματοποιηθεί αυτή τη βδομάδα επίσκεψη και από το Ισραήλ, αλλά και κάποια ευρωπαϊκά Κράτη.

Σε πολιτικό επίπεδο για το συγκεκριμένο θέμα, δήλωσε ότι θα ταξιδέψει ο ίδιος την Τρίτη «αυθημερόν στην Αίγυπτο και μετά στην Ιορδανία, για να δούμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες, έτσι ώστε να καταστεί εφικτό το συντομότερο να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα».

«Ο ρόλος μας εδώ είναι ρόλος μιας χώρας πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ευελπιστούμε σύντομα να τερματιστεί αυτή η κατάσταση που βλέπουμε», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «είναι τραγικά τα όσα βλέπουμε καθημερινά», και ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία, το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή, «με εξαιρετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά και με όλα τα γειτονικά κράτη, να βοηθήσουμε – πάντα στον βαθμό του δυνατού, θέλω να το επαναλαμβάνω αυτό συνεχώς – στα θέματα που μπορούμε, ειδικότερα σε θέματα ανθρωπιστικής φύσεως».

Από την πλευρά της η Πρέσβης των ΗΠΑ δήλωσε ότι «απολαμβάνουμε την απίστευτη συνεργασία μεταξύ των ομάδων των χωρών μας που εργάζονται τόσο σκληρά για να φέρουν ασφάλεια και σταθερότητα, ειδικότερα στους πολίτες αυτής της περιοχής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας», πρόσθεσε, εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

«Ψήφος εμπιστοσύνης η παρουσία της Chevron στην ΑΟΖ»

Σε ερώτηση για τη Chevron και πώς προχωρούν οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «από την αρχή η πρόθεσή μας ήταν να έχουμε θετική κατάληξη με τη Chevron. Η παρουσία της στην ΑΟΖ είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης, είναι ευρύτερα και οι σχέσεις που προανέφερα με τις ΗΠΑ».

Ανέφερε ακόμη «έχουμε θετική απάντηση, έχουμε κάποιες λεπτομέρειες τελικές που θα δούμε, αλλά, ναι, είμαστε στον σωστό δρόμο, έτσι ώστε να προχωρήσουμε ως είχε σχεδιαστεί».

Χαιρέτισε το γεγονός ότι η ίδια πρόθεση υπήρξε από την αρχή των συζητήσεων και με τη Chevron.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΠτΔ της Κύπρου από Άγιο Δομέτιο: Προτεραιότητα μας είναι ο κόσμος να νιώθει ασφαλής
Επόμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Το 52 % νιώθει ότι υφίσταται διακρίσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ