Περιβάλλον & Ενέργεια: Η Ελλάδα απέναντι στην κλιματική κρίση

Τα προηγούμενα δύο χρονιά, σημαδεύτηκαν ιδίως για τις χώρες της Ευρώπης από μια ενεργειακή κρίση που προέκυψε ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η διαθεσιμότητα, η μεταφορά, η αποθήκευση ενέργειας έγιναν ζητήματα επείγουσας ανάγκης, καθώς η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία τέθηκε εν αμφιβόλω. Τελικά η κρίση ξεπεράστηκε, όχι χωρίς κόστος για τους πολίτες της Ευρώπης, όπως πολύ καλά το καταλάβαμε και οι κάτοικοι της Ελλάδας.

Παράλληλα με αυτή την κρίση, συνέχισαν να τρέχουν τα σχέδια της Ε.Ε. για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, μείωση εκπομπών και ενεργειακή μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαδικασίες στις οποίες η χώρα μας δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά.

Βρισκόμαστε λοιπόν αυτή τη στιγμή σε ένα σταυδοδρόμι, όπου θέλουμε ως χώρα και ως Ε.Ε. να προχωρήσουμε προς την κλιματική ουδετερότητα, και από την άλλη η διεθνής πολιτική και οι εξελίξεις μας υποχρεώνουν κάθε τόσο να επιστρέφουμε στα ορυκτά καύσιμα, από τα οποία δεν φαίνεται ότι θα απαγκιστρωθούμε εύκολα.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, η Ελλάδα δείχνει να μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στα δύο επίπεδα. Από τη μία διαθέτει έναν σημαντικό δυναμικό σε ηλιακή και αιολική ενέργεια, που αν τα εκμεταλλευτεί σωστά μπορεί να αναδειχθεί ως πρωταγωνιστής στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης. Από την άλλη η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε έρευνες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που φέρεται να διαθέτει στη θαλάσσια επικράτειά της, και για τα οποία εκδηλώνεται και διεθνές ενδιαφέρον.

Τέλος η ίδια η γεωγραφική θέση της χώρας της επιτρέπει να αναδειχτεί σε κόμβο αποθηκευσης και προώθησης ενέργειας.

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην παρούσα χρονική συγκυρία δείχνει ιδανικό για να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στην ενεργειακή αγορά των επόμενων δεκαετιών, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αυτό που χρειάζεται είναι να αρπάξουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται, να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε προς όφελός μας όλες τις δυνατότητές μας.

Για να γίνει αυτό βέβαια θα πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο, μία συμφωνία ανάμεσα σε αρχές, θεσμούς, πολιτικές παρατάξεις, στη οποία θα συνηγορεί προφανώς και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Και βέβαια ότι είναι να γίνει, θα πρέπει να γίνει σε ένα πλαίσιο σεβασμού προς το περιβάλλον, καθώς η κλιματική αλλαγή μας δείχνει ήδη τα δόντια της. Η χώρα πρέπει να σχεδιάσει για τους πολίτες της ένα μέλλον που θα συνδυάζει την ενεργειακή ασφάλεια με την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο αφιέρωμα του SPEAKNEWS επιστήμονες, πολιτικοί και εκπρόσωποι οργανισμών αναλύουν κάθε πτυχή του ενεργειακού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται για την Ελλάδα σήμερα, και παρουσιάζουν τα οφέλη που μπορει να αποκομίσει στα επόμενα χρόνια αλλά και τις δυσκολίες που θα έχει η εφαρμογή μάς φιλόδοξης ενεργειακής πολιτικής.

Αλεξάνδρα Σδούκου – Ενεργειακή μετάβαση χωρίς ενεργειακή δημοκρατία και στήριξη των νοικοκυριών δεν μπορεί να επιτευχθεί

Γιάννης Μανιάτης – Επιτακτική ανάγκη για την Ελλάδα να κινηθεί πιο γρήγορα στις έρευνες για υδρογονάνθρακες

Μίλτος Ζαμπάρας – Χρειάζεται ένα νέο εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Εμμανουήλ Καραπιδάκης “Η ενεργειακή μετάβαση είναι μια στρατηγική επένδυση που θα αποφέρει κυρίως μακροπρόθεσμα οφέλη”

Παναγιώτη Παπασταματίου “Η εκτεταμένη αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού στη χώρα είναι αναγκαία και εθνικής σημασίας”


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ