Παναγιώτης Κετικίδης “Πρέπει να βάλουμε στον παγκόσμιο χάρτη των επενδυτών, τη Θεσσαλονίκη”

Ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Παναγιώτης Κετικίδης, περιγράφει στο SPEAKNEWS τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας στο πεδίο της καινοτομίας, την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα φιλικό οικοσύστημα το οποίο θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις, και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΑΖΚ ως ενορχηστρωτής στη ζύμωση όπως χαρακτηριστικά λέει, μεταξύ των πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων.

Κύριε Κετικίδη, πριν ένα χρόνο αναλάβατε Πρόεδρος στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Που βρισκόμαστε σήμερα, και ποια είναι η πρόκληση που αντιπροσωπεύει αυτή η θέση για εσάς;

Θεωρώ ότι η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας είναι ένα διαμάντι το οποίο αν πραγματικά το έβλεπε σωστά το κράτος θα μπορούσε να κάνει απίστευτα πράγματα, όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα αλλά για όλη την Ελλάδα. Στον παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας η Ελλάδα από τις 123 χώρες βρίσκεται στη θέση 42. Όμως στη συνεργασία μεταξύ των ακαδημαϊκών, ερευνητικών και των επιχειρήσεων είμαστε στη θέση 118, από τις 123. Είμαστε πίσω και πρέπει να φέρουμε αυτές τις δύο κοινότητες μαζί. Και αυτό είναι το όραμα μου, δηλαδή μια κοινότητα όπου οι ερευνητές να παράγουν γνώση, και η γνώση να φτάνει στο σημείο ώστε να είναι εύκολο για τον επιχειρηματία να την κάνει προϊόν ή υπηρεσία, για να βγούμε στις διεθνείς αγορές.

Σε αυτό τον ένα χρόνο που είμαι εδώ κάναμε περίπου 110 εκδηλώσεις, φέρνοντας όλους τους φορείς μαζί. Γιατί αυτό που θέλω να καταλάβουμε είναι ότι ο ενεργοποιητής του οικοσυστήματος καινοτομίας δεν μπορεί να είναι μόνο η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Ενεργοποιητές του οικοσυστήματος καινοτομίας είναι τα επιμελητήρια, οι σύνδεσμοι, το κράτος, η περιφέρεια, τα πανεπιστήμια, οι εταιρείες και εκεί μέσα βρίσκεται και η ΑΖΚ. Αν με ρωτούσατε ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά, θα έλεγα ότι μας λείπει ο μαέστρος, ο οποίος θα φέρει αυτές τις δύο κοινότητες να κάνουνε μαζί πράγματα.

Από το 2006 που ξεκίνησε η ΑΖΚ πέρασαν 18 χρόνια. Κατά την άποψή σας για ποιους λόγους δεν προχώρησε όσο θα μπορούσε;

Δεν ήρθε κάποιος να μας βάλει όλους στο ίδιο τραπέζι να μιλήσουμε και να πούμε ότι ο στόχος είναι να βγούμε στις διεθνείς αγορές. Έχουμε 98% μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκεί ανάμεσα, ένα 10% είμαι σίγουρος ότι είναι διαμάντια! Αυτές οι εταιρείες δεν ξέρουν πώς να βγουν στις διεθνείς αγορές. Άρα αυτό είναι ένα κομμάτι στο οποίο θα έπρεπε να βοηθήσει η ΑΖΚ. Και βέβαια εγώ ή ο οποιοσδήποτε μπορεί να το προχωρήσουμε αυτό μέχρις ενός σημείου. Μετά θέλει πολιτική βούληση για να το πάμε στο επόμενο επίπεδο.

Η καινοτομία είναι μια ευρεία έννοια. Εσείς σε ποιους τομείς της καινοτομίας συγκεκριμένα πιστεύετε ότι μπορεί η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις να διακριθούν;

Πιστεύω ότι το εθνικό μας σπορ είναι ο κατακερματισμός. Θα πρέπει κάποια στιγμή, και το λέω ενώ πιστεύω στην ελεύθερη οικονομία, το κράτος να επιλέξει τρεις με πέντε τομείς. Μπορεί να είναι η αγροδιατροφή, μπορεί να είναι η τεχνητή νοημοσύνη, νανοτεχνολογίες ή μπορεί να είναι κάτι άλλο. Και να πει ότι προχωράμε με ένα συνολικό σχέδιο για ενίσχυση και πρόοδο σε αυτούς τους τομείς.

Αναφέρατε τον αγροδιατροφικό τομέα. Είναι κατά την άποψή σας, ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσε να επικεντρώσει η Ελλάδα και ιδίως η περιοχή μας και να διακριθεί σε αυτόν;

Έχουμε μία έκταση 60 στρεμμάτων για την οποία πέρασε Προεδρικό Διάταγμα τον Σεπτέμβριο του 2023, με στόχο να γίνει ο πρώτος θύλακας αγροδιατροφής καινοτόμων δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Εκεί βρισκόμαστε τώρα, και προσπαθώ αυτά όλα που σας είπα πριν να τα εφαρμόσουμε. Να μπορέσουμε να φέρουμε τη ζύμωση των δύο κοινοτήτων. Το 8% του ΑΕΠ είναι από την αγροδιατροφή μαζί με την μεταποίηση. Αυτή τη στιγμή ήδη υπάρχει απίστευτη γνώση. Δίπλα στον πρώτο θύλακα είναι το αγρόκτημα του ΑΠΘ, η ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Ήδη δηλαδή έχουμε ένα food valley το οποίο κανένας δεν το αξιοποίησε. Θέλουμε λοιπόν να είναι όλο το οικοσύστημα μαζί και να φέρουμε αυτές τις δύο κοινότητες μαζί. Διότι παράγουμε γνώση η οποία μένει στις βιβλιοθήκες και δεν βγαίνει εκεί που πρέπει να βγει, δηλαδή στην αγορά. Το όραμά μας σαν Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας είναι να δημιουργήσουμε ένα φιλικό οικοσύστημα καινοτομίας για να μπορεί κάποιος να θέλει να έρθει στη Θεσσαλονίκη, να εργάζεται, να ζει και να επενδύει.

Τι ακριβώς συνιστά ένα φιλικό οικοσύστημα καινοτομίας;

Έστω ότι κάποιος θέλει να κάνει μια επένδυση εδώ. Με ποιον θα μιλήσει; Θέλουμε λοιπόν να κάνουμε ένα soft landing office στο οποίο όταν θα έρχεται κάποιος να ξέρει οτι έχει ένα contact point, να τον πάρουμε από το χέρι και να λύσουμε ό,τι μπορεί να λυθεί, γρήγορα. Το δυνατό σημείο μας είναι ότι έχουμε ταλέντο. Για παράδειγμα ήρθαν Pfizer, Deloite και άλλες εταιρείες και πήρανε όλους τους software engineers της πληροφορικής. Αυτή τη στιγμή λένε θέλουμε κι άλλους και δεν έχουμε, και γίνονται διάφορες προσπάθειες για να κάνουμε reskilling upskilling κλπ. Πάμε πάλι στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Έχουμε γεωπόνους. Αυτούς κανείς δεν τους παίρνει. Αν όμως κάνουμε αυτό το θύλακα και φέρουμε μεγάλες εταιρείες μέσα σε αυτό το θύλακα; Να έχουμε π.χ. δύο πολυεθνικές και οι υπόλοιπες εταιρείες στο χώρο αυτό να είναι ελληνικές και δίπλα να είναι όλα τα πανεπιστήμια.

Ήρθαν κάποιες μεγάλες επενδύσεις στην Θεσσαλονίκη, όπως cisco, pfizer κλπ. Ποια είναι η συνέχεια; Υπάρχει ενδιαφέρον και για άλλες επενδύσεις;

Κοιτάξτε, το θέμα εξαρτάται πάλι από εμάς. Στις περιπτώσεις που αναφέρετε, η μία έφερε την άλλη. Ο κόσμος είναι πολύ μικρός και ένας γνωρίζει τον άλλον. Άρα η ερώτηση είναι πάντα, γιατί να πάω στη Θεσσαλονίκη και να μην πάω στη Σερβία, να πάω στη Βουλγαρία και κάπου αλλού; Αυτό το γιατί, πρέπει εμείς όλοι οι ενεργοποιητές του οικοσυστήματος, είτε λέγονται πανεπιστήμια, είτε λέγεται κράτος είτε λέγεται επιμελητήρια, να το συνδιαμορφώσουμε. Για να μπορέσουμε να κάνουμε τη ζωή του επενδυτή πιο εύκολη.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την ΑΖΚ από εδώ και πέρα;

Πρέπει να βάλουμε στον παγκόσμιο χάρτη των επενδυτών, τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτή είναι η άλλη μεγάλη μας πρόκληση, την οποία έχουμε σαν Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Φέραμε 550 επενδυτές από όλο τον κόσμο στο 1ο Συνέδριο Ιδιωτών Επενδυτών Επιχειρηματικών Αγγέλων. Πρέπει να ξέρουν οι παγκόσμιοι επενδυτές ότι υπάρχει η Θεσσαλονίκη. Να ξέρουν ότι υπάρχουμε και ότι έχουμε και πράγματα να τους δώσουμε. Να δώσουμε υπεραξία σε όσα έχουμε, διότι πραγματικά έχουμε τα ταλέντα, έχουμε τα πανεπιστήμια και μας λείπει αυτός ο οποίος θα φέρει τη ζύμωση.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΠαναγιώτης Γκολέμης – Η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί το δυναμικό της και να πρωταγωνιστήσει στον ψηφιακό τομέα
Επόμενο άρθροΔημήτριος Τζοβάρας – Η ευημερία μιας κοινωνίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αξιοποίηση των τεχνολογιών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ