του Περικλή Βλάχου
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Περικλή Βλάχο, για την έκπληξη που προκάλεσε η αύξηση των πωλήσεων βιβλίου μέσα στην πανδημία, ακόμη και με τα βιβλιοπωλεία κλειστά. Τονίζει δε πως τα βιβλιοπωλεία πρέπει να στηριχτούν από την πολιτεία με κάθε τρόπο, γιατί αποτελούν το ναό του βιβλίου.
Είχε επιπτώσεις η πανδημία στον χώρο των βιβλιοπωλών και των εκδοτών; Πως αντιμετωπίσατε ως Ομοσπονδία τις απανωτές κρίσεις των τελευταίων ετών;
Μπορούμε να πούμε ότι μας ξάφνιασε η αύξηση της αγοραστικής δύναμης του βιβλίου και στο πρώτο και στο δεύτερο Lockdown, γιατί είχαμε μία ανοδική πορεία της τάξεως του 30-40%. Αυτό μας έδωσε κουράγιο να συνεχίσουμε, παρότι ήταν 6 μήνες τα βιβλιοπωλεία κλειστά, και αυτό βέβαια ήταν αρνητικό ως προς τη διάδοση του βιβλίου. Αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι ο νέος τρόπος διάθεσης του βιβλίου που περνάει μέσα από το internet, ήταν ο λόγος της αύξησης των πωλήσεων στις συγκεκριμένες δύο περιόδους.
Υπάρχει στήριξη από την κυβέρνηση;
Δεν είχαμε κάποια στήριξη συγκεκριμένη, ούτε είχε ανακοινωθεί κάποιο πρόγραμμα που θα βοηθούσε το βιβλίο, και αυτό δυστυχώς πέρασε απαρατήρητο, γιατί έπρεπε και εμείς οι εκδότες να το τονίσουμε, να το προβάλλουμε.
Τι θα ζητούσατε από την πολιτεία για να στηριχθεί το μέλλον του βιβλίου στην Ελλάδα.
Αυτό που θα ζητούσα θα ήταν οι φορολογικές ελαφρύνσεις, θα ήταν η δυνατότητα προβολής του βιβλίου περισσότερο, κυρίως μέσω των ΜΜΕ, με ευνοϊκούς όρους. Ακόμη, πρέπει να βοηθήσει τα βιβλιοπωλεία, γιατί ο ναός του βιβλίου είναι το παραδοσιακό βιβλιοπωλείο, και έχουν κλείσει πάρα πολλά βιβλιοπωλεία τα τελευταία χρόνια. Τα βιβλιοπωλεία θα πρέπει να ενισχύονται και από την τοπική αυτοδιοίκηση και από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Τι σημαίνει να είσαι εκδότης/βιβλιοπώλης σήμερα στην Ελλάδα, σε ένα τέτοιο περιβάλλον;
Πάντα ο χώρος του βιβλίου ήταν ένας χώρος ανασφάλειας. Η φιλοτιμία του κάθε ένα από εμάς στο χώρο του βιβλίου, είτε εκδότης, είτε βιβλιοπώλης, είτε συγγραφέας, ή μεταφραστής, πιστεύω ότι ήταν από μεράκι, από διάθεση για προσφορά, και αυτό ήταν που μας έδινε τη δυνατότητα και τη διάθεση να συντηρούμαστε σε αυτό το συγκεκριμένο χώρο, χωρίς να αποβλέπουμε σε τίποτα ιδιαίτερα κέρδη.
Ποια είναι η στάση σας όσον αφορά τις ηλεκτρονικές εκδόσεις; Είναι το μέλλον των βιβλιοπωλείων αποκλειστικά ψηφιακό;
Είναι μία παράλληλη δράση, μια νέα προσέγγιση στο κομμάτι της παραγωγής και προώθησης του βιβλίου. Εγώ πιστεύω θα συνυπάρξουν και τα δύο, δηλαδή και αυτά που είναι μέσα από το Internet και το παραδοσιακό βιβλίο. Γιατί βλέπουμε αυτό που γίνεται στο εξωτερικό, ότι όλα τα μεγάλα γεγονότα γύρω από το βιβλίο, αλλά και τα best sellers που κυκλοφορούν και έχουν μεγάλο τιράζ, είναι σε έντυπη μορφή. Ακόμη αυτά που κυκλοφορούν μέσα από το internet είναι σε χαμηλά επίπεδα και δεν έχουν καμιά θεαματική άνοδο και αυτό σημαίνει πολλά. Ότι το βιβλίο παραμένει σταθερό και δυνατό, και αν θέλετε όχι μόνο αντιστέκεται, αλλά εκφράζει τον κύριο όγκο των αναγνωστών.
Πόσο συμβάλλει η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στην προώθηση του βιβλίου; Ποια είναι η προσωπική σας εμπειρία από την Έκθεση; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και σε ποιους τομείς;
Εμείς ξεκινήσαμε το 2000 αυτή την προσπάθεια ως Σύλλογος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, με την επωνυμία Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Μετά το Υπουργείο Πολιτισμού μας ζήτησε να την εντάξουμε αυτή την έκθεση στο ΕΚΕΒΙ. Την επόμενη χρονιά δεν λειτούργησε, ξεκίνησε λοιπόν το 2002 ως SCRIPTA, είχε 3-4 χρόνια με την επωνυμία αυτή, και μετά έγινε ΔΕΒΘ, μέσα στο χώρο της ΔΕΘ. Το βλέπω θετικά, γιατί εμείς ήμασταν οι δημιουργοί της προσπάθειας, ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, και θέλουμε να συνεχιστεί στη Θεσσαλονίκη, τη στηρίζουμε, παρόλο που κάποιες προηγούμενες χρονιές η διοίκηση του τέως ΕΚΕΒΙ, δεν είχε ανταποκριθεί στα δεδομένα , για να προβάλλουν όσο έπρεπε το ελληνικό βιβλίο.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.